Η Αθήνα «ένα βήμα μπροστά»

Το κέντρο της Αθήνας πιο πράσινο από ποτέ όπως το οραματίστηκαν οι Ολλανδοί OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV.

Η Αθήνα «ένα βήμα μπροστά»

Στις 27 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν, στο χώρο της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών», τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα. Το σχέδιο το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση, με τίτλο ‘’One Step Beyond’’, ανήκει στο Ολλανδικό γραφείο OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV.

Για το διάστημα 28 Φεβρουαρίου- 10 Μαρτίου θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, υπό την επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάνου Δραγώνα.

Μέσα από το σχέδιο η Αθήνα θα γίνει μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με ένα κέντρο σε ανθρώπινη κλίμακα. Το έργο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που τοποθετείται στον άξονα: Λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πλατεία Δικαιοσύνης, Ομόνοια, Πατησίων, Αρχαιολογικό Μουσείο, Πλατεία Αιγύπτου.

Η παρέμβαση θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Αθήνας, με την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ευκολότερη πρόσβαση και απόλαυση του κέντρου για όλους τους πολίτες.

Στόχος της βραβευμένης μελέτης στον διαγωνισμό Rethink Athens είναι η δημιουργία μιας παλλόμενης, πράσινης και προσιτής καρδιάς της πόλης. Η μελέτη δεν εφαρμόζει απλά σύγχρονες ιδέες για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών συνθηκών, τη μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και τον προγραμματισμό του δημόσιου χώρου. Φιλοδοξεί να προχωρήσει “ένα βήμα παραπέρα” ώστε να φτάσει σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια ευέλικτη, προσπελάσιμη πόλη που θα σφύζει από ζωντάνια, θα συνδέει τις γειτονικές περιοχές του κέντρου, και θα αποτελέσει έναν καταλύτη για την αναβάθμιση ολόκληρης της Αθήνας.

Ταυτόχρονα συνηγορεί στην αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, φέρνοντας “κοντά” τα Πατήσια και το Αρχαιολογικό Μουσείο με την Τριλογία και με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, χάρη στον ουσιαστικό ρόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς και της συνολικότερης νέας χρήσης του αστικού χώρου. Όλα αυτά, μέσα από τον συνεχή διάλογο και την αποκατάσταση της σχέσης του κέντρου με τους πράσινους λόφους που την περιβάλλουν, τις γειτονιές της, την μοναδική ιστορία της.

Λίγα λόγια για τους νικητές

Το Ολλανδικό γραφείο OKRA είναι από τα σημαντικότερα διεθνώς γραφεία που ειδικεύονται στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Το OKRA έχει έδρα την Ουτρέχτη, ιδρύθηκε το 1994 και διευθύνεται από τους Martin Knuijt (Μάρτιν Κνάϊτ), Wim Voogt (Βιμ Φόουγκτ) και Boudewijn Almekinders (Μπαουντεβέν Άλμεκιντερς).

Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το προγραμματικό σχέδιο για το μελλοντικό κέντρο του Ρόττερνταμ, τους Cutty Sark Gardens στο Λονδίνο και τον χώρο της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη.

Με στόχο τον ενδιάμεσο χώρο της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας και του αστικού τοπίου, τα σχέδιά τους συνδυάζουν την οραματική με τη στρατηγική προσέγγιση για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα με χαρακτήρα, κλίμακα, ατμόσφαιρα και λειτουργία που μπορούν να δώσουν ταυτότητα στο χώρο της κοινωνικές συνύπαρξης.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Πηγές:

http://www.rethinkathens.org/

http://www.sgt.gr

Επιμέλεια: Μαρία Μαραγγιανού