
Το «Le Albere» αποτελεί ένα έργο αστικής ανάπλασης του χώρου του πρώην εργοστασίου της εταιρίας ελαστικών Michelin, στην πόλη Τρέντο της βόρειας Ιταλίας. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρένζο Πιάνο, ο οποίος έχει αναλλάβει και τον συντονισμό του έργου.

Η περιοχή βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Adige και καλύπτει περίπου 110 στρέμματα, ενώ οι κτιριακοί όγκοι που θα αναπτυχθούν εκεί θα ξεπερνούν στο σύνολο τους τα 300.000 κυβικά μέτρα. Το νέο αυτό σύγχρονο τμήμα της πόλης, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα πλέον καινοτόμα και οικολογικά τεχνολογικά συστήματα που υπάρχουν.

Η λειτουργική σύνθεση της περιοχής θα περιλαμβάνει διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, πολιτιστικούς χώρους, συνεδριακά κέντρα και κοινωνικούς τομείς, ενώ 5 στρέμματα θα διατεθούν για να γίνει ένα μεγάλο καταπράσινο πάρκο.
Το 45% του «Le Albere» θα διατεθεί για κατοικίες (περίπου 44.000 τετραγωνικά μέτρα), το 30% για γραφεία, το 15% για κτίρια δημόσιας χρήσης (Επιστημονικό Μουσείο και ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων) και το 10% για επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.


Επιμέλεια: Λιανόπουλος Μάνος