Ξύλινα αυτοκινητάκια με διάσημες υπογραφές

Ένα αγορίστικο παιχνίδι μετατρέπεται σε cult design κομμάτι με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ρετρό ή ποπ χώρους.

Ξύλινα αυτοκινητάκια με διάσημες υπογραφές

Φωτογραφίες: Three.two.one από τους Edward Barber and Jay Osgerby | Vrooooooom από τον Carlo Contin Η εταιρεία TobeUs δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Matteo Ragni όταν εκείνος έγινε πατέρας και δεν μπορούσε να αντέξει την ιδέα ότι τα παιδιά του θα απασχολούνται με κάποια παιχνίδια για λίγα λεπτά και μετά θα τα καταστρέφουν ή θα αδιαφορούν γι’ αυτά. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι ο πιο σωστός τρόπος για να το αποτρέψει αυτό ήταν να δώσει στα παιδιά του κάτι πραγματικά ξεχωριστό που θα μπορούν να αγαπήσουν άρα και να σεβαστούν. Αρχικά, ξεκίνησε με την επιλογή του υλικού καταλήγοντας στο ξύλο. Ένα υλικό διαχρονικό, με χαρακτηριστική μυρωδιά, φιλόξενο στις όποιες εικαστικές παρεμβάσεις (ζωγραφιές, μηνύματα…), ανθεκτικό και πάνω από όλα οικολογικό.

Φωτογραφίες: Beetle face puzzle από τον Jaime Hayon | Harold & Maude από τους Carlotta de Bevilacqua και Paolo Dellelce Η TobeUs κατάφερε, με την μέθοδο σχεδιασμού και κατασκευής της, να προσελκύει όλο και περισσότερους επώνυμους και καταξιωμένους σχεδιαστές να συνεργαστούν με την εναλλακτική αυτή… αυτοκινητοβιομηχανία. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκιτσάρουν – ακόμη και σε χαρτοπετσέτες – ένα σούπερ αυτοκινητάκι που σκαρφίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Ίσως γιατί είναι από τα λίγα πράγματα στα οποία ενυπάρχει παιχνιδιάρική διάθεση αλλά και η αίσθηση της περιπέτειας και του ρίσκου.

Φωτογραφίες: Lami από το στούντιο e27 | Journey of a cedar του Marcel Wanders

Η ιδιαιτερότητα επίσης των μοντέλων της TobeUs είναι όλα – ανεξάρτητα από τις γραμμές του – είναι όλα από ξύλο κέδρου και έχουν το ίδιο μέγεθος. Μεγάλη σχεδιαστική πρόκληση καθώς θα πρέπει να αναδειχθεί με καθαρότητα ο κάθε σχεδιασμός, όσο πολύπλοκος και αν είναι, σε δεδομένες διαστάσεις.

Η συλλογή του Matteo Ragni θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση «100 % TobeUs: 100 σχεδιαστές για 100 νέα αυτοκινητάκια» η οποία θα πραγματοποιηθεί – και με την υποστήριξη της εταιρείας Alessi – στο Museo della Scienza e della Tecnologia του Μιλάνου. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματισθεί για τις 5 Δεκεμβρίου 2013 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου του 2014.

Φωτογραφίες: Tobek από τον Karim Rashid | Trojan mustang από τον Fabio Novembre

Φωτογραφίες: Anfibio από την Matali Crasset | La Batmobile από τον Gordon Guillaumier

Κείμενο Επιμέλεια: Ιωάννα Παυλοπούλου

www.100x100tobeus.it