Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
RELUX vs. DIALUX  
Δημοσίευση: 07 Ιουλίου 2010
 

Τα προγράμματα φωτομετρίας αποτελούν το βασικό εργαλείο του μελετητή φωτισμού, χωρίς βέβαια να μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνώση και την εμπειρία του (του Μιλτιάδη Ψύλλια).

Η καλή γνώση και χρήση τους μπορεί να εξασφαλίσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη με εντυπωσιακή παρουσίαση. Τα δυο πιο διαδεδομένα προγράμματα φωτομετρίας είναι το Dialux και το Relux. Στα 10 χρόνια ζωής αυτών των προγραμμάτων έχει σημειωθεί μια μεγάλη διαδρομή τόσο στα φωτοτεχνικά εργαλεία, όσο και στην απεικόνιση της γεωμετρίας ενός χώρου.

Γενικά.

Το Dialux πρώτο εισήγαγε τη συνεργασία του προγράμματος με τη ναυαρχίδα των σχεδιαστικών το autocad. Στην αρχή σε 2 επίπεδα και στη συνέχεια και σε τρισδιάστατο σε μορφή αρχείου .sat. Από τότε εμπλουτίζει συνεχώς τη φαρέτρα των εργαλείων αποτελώντας πλέον ένα άρτιο πρόγραμμα στο επίπεδο της κατασκευής γεωμετρίας.

Το Relux άργησε να εισάγει τη δυνατότητα συνεργασίας με autocad αλλά όταν το έκανε (έκδοση Relux pro 2008) το έκανε εντυπωσιακά. Με την προσθήκη μιας σειράς εργαλείων τύπου “osnaps” η μετάλλαξη μιας κάτοψης από autocad σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο στο Relux είναι πλέον σύντομη υπόθεση. Σε συνδυασμό με την εισαγωγή τρισδιάστατων αντικειμένων απευθείας από 3d studio max, οι δυνατότητες αναπαράστασης μιας πολύπλοκης γεωμετρίας είναι πλέον εφικτή.

Στην συνέχεια, το Relux προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, εξελίσσοντας τη συνεργασία με το autocad, αναπτύσσοντας το πρόγραμμα Reluxcad. Πρόκειται για ένα plug-in του autocad που ουσιαστικά μεταφέρει τα δεδομένα της μελέτης στο δισδιάστατο σχέδιο του autocad, κάνοντας την επικοινωνία του μελετητή φωτισμού με τον αρχιτέκτονα αμεσότερη. Αυτό μάλιστα γίνεται με τρόπο που σέβεται απόλυτα τη δομή του σχεδίου, καθώς για κάθε δεδομένο, εισάγει αυτόματα και τα αντίστοιχα layers.

Φέτος τον Απρίλιο στη Φρανκφούρτη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και των δύο προγραμμάτων.

Για το Dialux, δημιουργήθηκε η δυνατότητα εισαγωγής κάποιων επιπλέον εργαλείων στην κατασκευή γεωμετρίας, που αφορούν την αυτόματη αναπαραγωγή φωτιστικών ή αντικειμένων (aray) σε καθορισμένη διαδρομή, καθώς και σύνθεση αντικειμένων (αφαίρεση όγκων κυρίως, που εξοικονομεί πραγματικά πολύ χρόνο).

Το Relux από την άλλη προτίμησε να επενδύσει σε μια λιγότερο ουσιαστική αλλά πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση. Την εισαγωγή animation 3d παρουσίασης. Το αποτέλεσμα είναι πολύ κάλο και το κόστος προμήθειας των περιφερικών (γυαλιά 3d με receiver, οθόνη 3d) δεν είναι πολύ υψηλό. Να σημειωθεί ότι το 3d animation είναι κάτι που ούτε σε προγράμματα αρχιτεκτονικά και design με διαδρομή χρόνων δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Απεικόνιση (rendering).

Για τη διαδικασία του rendering, το Dialux χρησιμοποιεί το εξωτερικό πρόγραμμα pov-ray. Είναι αρκετά γρήγορο και συνεργάζεται καλά με τα υλικά του. Η απεικόνιση των ιδιοτήτων της ύλης όπως διαφάνεια, απορρόφηση, διάχυση, είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Οι δυνατότητες να επέμβεις στα υλικά είναι τόσες, ώστε να μην κάνουν τη χρήση του προγράμματος πολύπλοκη.

Το Relux χρησιμοποιεί ένα δικό του plug-in το Relux vision. Διαθέτει μάλιστα και μια κατηγορία υλικών για το vision που συνεργάζονται άψογα. Οι δυνατότητες και εδώ παρεμβολής στις ιδιότητες της ύλης είναι σε κάλο επίπεδο, ενώ η βιβλιοθήκη των έτοιμων υλικών είναι ικανοποιητική. Στα αρνητικά είναι η χρέωση του Relux vision σε αντίθεση με το pov-ray που διατίθεται δωρεάν. Στο τελικό αποτέλεσμα όμως το vision αν και πιο αργό ειδικά σε γεωμετρίες με πολλά faces, έχει έναν πόντο.

Ακρίβεια μέτρησης.

Η ακρίβεια της μέτρησης του φωτισμού εξαρτάται από την σωστή επιλογή των υλικών και την ορθότητα του διανυσματικού αρχείου του φωτιστικών. Για να συγκρίνουμε τα δυο αυτά προγράμματα δημιουργήσαμε την ίδια γεωμετρία και στα δυο, με ακριβώς τα ίδια υλικά, τα ίδια έπιπλα-δομικά στοιχεία και τα ίδια φωτιστικά, φωτομετρημένα στην καμπίνα του εργαστηρίου φωτοτεχνίας (Ε.Μ.Π. Τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών).

Στη συνέχεια κάναμε μια πιστότατη εφαρμογή σε έναν χώρο με αυτές τις προδιαγραφές και φωτομετρήσαμε με ένα επαγγελματικό φωτόμετρο σε συνθήκες μηδενικού daylight. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορεί κάποιος ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε από τα δυο αυτά προγράμματα. Για την ιστορία η απόκλιση στο Relux δεν ξεπέρασε το 3% ενώ στο Dialux μόλις που ξεπέρασε το 5%.

Δεδομένα προς εκτύπωση.

Μετά το πέρας της μελέτης σε ένα πρόγραμμα φωτομετρίας, έρχεται η ώρα της εκτύπωσης της. Και τα δυο προγράμματα δίνουν πληθώρα επιλογών για την τελική σύνταξη της μελέτης, σε βαθμό που αν κάποιος προσπαθούσε με τους μαθηματικούς τύπους της φωτοτεχνίας να παρουσιάσει ένα ανάλογο αποτέλεσμα θα χρειαζόταν κάποιες μέρες στους υπολογισμούς και στη σύνταξη της μελέτης του.

Σε αυτόν τον τομέα το Dialux παίρνει έναν πόντο μιας και ο προγραμματιστής έχει προβλέψει τη χρήση της ελληνικής γλώσσας τόσο στο μενού όσο και στη σύνταξη και εκτύπωση της μελέτης. Πληροφορίες λένε όμως ότι και η Relux έχει αναθέσει σε αξιόλογο Έλληνα μελετητή τη μετάφραση του προγράμματος και σύντομα θα το έχουμε και στα ελληνικά (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Aρχείο pdf).

Επιπλέον δυνατότητες.

Αξίζει να σημειωθούν επιπρόσθετες λειτουργίες του Relux σχετικά με τη χρήση αισθητήρων φωτός στην λειτουργία του προγράμματος (Relux sensor), σύστημα που σου επιτρέπει την άμεση εκτύπωση οικονομικής προσφοράς (Relux offer), καθώς και το πληρέστερο πρόγραμμα υπολογισμού φωτισμού για τούνελ (Relux tunnel).

Για το Dialux από την άλλη, εκτός από τη χρήση των ελληνικών πρέπει να σημειωθεί και η δυνατότητα animation με κίνηση είτε της κάμερας είτε κάποιου αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι και τα δυο προγράμματα είναι πολύ αξιόπιστα και πολύ χρήσιμα στο μελετητή φωτισμού και η ενασχόληση με τις εξελίξεις σε αυτά πρέπει να γίνεται με την ίδια συχνότητα όπως με την ενασχόληση στις εξελίξεις στο χώρο των λαμπτήρων, των φωτιστικών και των τεχνικών φωτισμού. Δεν αντικαθιστούν πάντως σε καμία περίπτωση την εμπειρία, τη ματιά και τη σχέση του φωτιστή με το φως.

ΨΥΛΛΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μελετητής Φωτισμού

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.