Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
DALI SYSTEM  
Δημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2008
 

Ένα standard το οποίο αναστάτωσε τη βιομηχανία φωτισμού.

Εξηγώντας το απλά, το DALI (digital addressable lighting interface) είναι ένα διπλής κατεύθυνσης σύστημα επικοινωνιών που φέρνει την ψηφιακή τεχνολογία στο φωτισμό. Ως διεθνές πρότυπο επικοινωνίας, το DALI καθορίζει τις εντολές που τα ballast εφόσον υποστηρίζουν το πρωτόκολλο  τις αναγνωρίζουν και τις εκτελούν. Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να επικοινωνήσει με το κάθε ballast ξεχωριστά, μέσω κάποιου DALI controller, ή κάποιου PC με ειδικό software.

Λειτουργεί όπως ένα δίκτυο υπολογιστών με IP διευθύνσεις, όπου τα ballast συλλέγουν τις πληροφορίες που απευθύνονται σε αυτά και τις εκτελούν. Για παράδειγμα φανταστείτε μία εντολή «Τα φώτα στην αίθουσα 2 να κλείσουν». Τα φώτα της αίθουσας 2 γνωρίζοντας ότι ανήκουν στην αίθουσα 2 απλά κλείνουν. Τα συστήματα DALI είναι διαθέσιμα σήμερα για φωτιστικά με διάφορους τύπους λαμπτήρων.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά πρωτόκολλα όσον αφορά τη λειτουργία του DALI. Το Class 1 το οποίο λειτουργεί εντός ενός κυκλώματος και το Class 2 το οποίο απαιτεί εξωτερική καλωδίωση. Το εντυπωσιακό κατά τη γνώμη μας είναι το Class 1, το οποίο δεν απαιτεί καμία τροποποίηση όσον αφορά την υπάρχουσα ηλεκτρολογική μας εγκατάσταση, πάρα μόνο την προσθήκη του σχετικού εξοπλισμού σε αυτή. Δηλαδή η πληροφορία μεταφέρεται μέσω της υπάρχουσας καλωδίωσης ρεύματος, μεταφερόμενη με μια μικρή τάση από 0-10V.

Η ιδέα του συστήματος προήλθε αρχικά από μια επιχείρηση κατασκευής ballast στην Ευρώπη πριν από 15 χρόνια περίπου. Στην πορεία τρεις ακόμα επιχειρήσεις του χώρου συνεργάστηκαν με την πρώτη για να διαμορφώσουν ένα standard για τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC), προκειμένου να δημιουργηθούν πρότυπα στα πρωτόκολλα επικοινωνίας των ballast. Περίπου έξι χρόνια μετά, αναμίχθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο concept. To DALI έγινε αποδεκτό ως διεθνές πρωτόκολλο το 2002.

 

Link :

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.