Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
LED Applications  
Δημοσίευση: 18 Δεκεμβρίου 2006
 

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ LEDs ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο του Flashlight.gr, τα LEDs (Light Emmitting Diodes), χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματά τους (δείτε εδώ λεπτομέρειες) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους μελετητές φωτισμού. Χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή κατανάλωση, η χαμηλή εκπομπή θερμότητας και η μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς και η σημαντική ευελιξία στη δημιουργία εφφέ έχουν συμβάλλει στην αυξανόμενη αξιοποίηση της τεχνολογίας των LEDs σε εφαρμογές φωτισμού και όχι μόνο.

Το Flashlight.gr εξετάζει διάφορες εφαρμογές των LEDs, στις οποίες η χρήση τους ενδείκνυται και ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες φωτισμού.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Το γεγονός ότι τα LEDs δεν αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία τους, τα καθιστά ιδανικά για το φωτισμό «ευαίσθητων υλικών». Έτσι, δεν είναι τυχαία η αυξανόμενη χρήση τους από μελετητές φωτισμού σε εμπορικές προβολές καλλυντικών, κοσμημάτων, κ.ο.κ.

Επιμέλεια: Creative Solutions,
Αρχιτέκτων Αντώνης Δρογώσης

Φωτισμός σε κοσμηματοπωλείο
στη Γλυφάδα

Επιμέλεια: DIAUS,
Μελέτη: Νασίκας Δημήτρης

Φωτισμός ανάδειξης προϊόντων στα
καταστήματα Aprivita

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Το χαρακτηριστικό της χαμηλής κατανάλωσης σε ρεύμα και της μεγάλης αποτελεσματικότητας ακόμα και σε μεγάλες επιφάνειες εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα LEDs προτιμώνται από τους κατασκευαστές φωτιστικών εξωτερικών χώρων. Τα LEDs συναντώνται συχνά σε φωτιστικά ανάδειξης επιφανειών και πολλές φορές σε συσκευές γενικού φωτισμού.

Επιμέλεια: CLS

Φωτισμός ανάδειξης κτιρίων

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ & ΣΗΜΑΝΣΗ

Η χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα, η δυνατότητα δημιουργίας εφφέ και η μεγάλη ευκρίνεια του αποτελέσματος ακόμα και σε συνθήκες έντονου φωτισμού αποτελούν τους κύριους λόγους χρησιμοποίησης φωτισμού με LEDs και για τις ανάγκες σήμανσης και οριοθέτησης χώρων.

Φωτισμός ανάδειξης και οριοθέτησης σκάλας.
Επιμέλεια: Creative Solutions

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Ο διακοσμητικός φωτισμός αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές περιοχές εφαρμογής των LEDs. Με την ανάμειξη των βασικών χρωμάτων, του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε (RGB), είναι εφικτή η δημιουργία εφφέ φωτισμού με εκατομμύρια χρωματικές αποχρώσεις.

Διακοσμητικός φωτισμός Cafe Amanti με RGB LED
Επιμέλεια: DIAUS

Διακοσμητικός φωτισμός με RGB LED
Επιμέλεια: CLS

ΚΡΥΦΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Εξίσου συχνή, και για λόγους ανάλογους με αυτούς της χρήσης των LEDs για τις ανάγκες του διακοσμητικού φωτισμού, είναι η χρησιμοποίησή τους για τη δημιουργία εφφέ «κρυφού φωτισμού».

Κρυφός φωτισμός με LED (Cafe Amanti)
Επιμέλεια: DIAUS

Κρυφός φωτισμός με LED (Cafe Amanti)
Επιμέλεια: DIAUS

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εκμετάλλευση της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας των LEDs γίνεται και κατά την χρήση τους για τις ανάγκες του φωτισμού ασφαλείας, δηλαδή φωτισμού που ενεργοποιείται στην περίπτωση πτώσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κ.ο.κ.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα LEDs χρησιμοποιούνται και για γενικό φωτισμό. Ωστόσο, η χρήση αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη, καθώς τα LEDs δεν προτιμώνται συχνά, λόγω της υψηλής τιμής τους, αλλά και όπως εξηγεί ο κ. Νασίκας (DIAUS), επειδή τα LEDs, ως φωτισμός αερίου, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν τη ζεστασιά και τη λαμπρότητα που παρέχει η πυράκτωση και απαιτείται σε πολλές εφαρμογές γενικού φωτισμού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι τα LEDs ενσωματώνονται σε πλήθος άλλων εφαρμογών, όχι άμεσα συσχετιζόμενες με το φωτισμό. Ενδεικτικά αναφέρεται η χρησιμοποίησή τους για:

• Για λυχνίες ένδειξης κατάστασης των ηλεκτρικών συσκευών

• Για φανάρια αυτοκινητόδρομων και σημάτων και σιδηροδρομικές διασταυρώσεις

• Για το φωτισμό ποδηλάτων

• Για παιχνίδια

• Σε τηλεχειριστήρια τηλεόρασης, Video και στερεοφωνικών

• Σε συστήματα οπτικών ινών

• Για λεπτεπίλεπτες επιγραφές σε αεροδρόμια & σιδηροδρόμους, καθώς και πίνακες προορισμών για τρένα, λεωφορεία, τραμ και ferries

• Για χριστουγεννιάτικα φώτα

• Για οθόνες LCD

• Για φώτα φρένων και φλας

• Σε εφαρμογές φωτοθεραπείας για την ακμή

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.