Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Έργα Εταιριών
 
Athens By Sound  
Δημοσίευση: 20 Ιανουαρίου 2009
 

11η Biennale Αρχιτεκτονικής Στη Βενετία

Η Diathalsis SA συμμετείχε στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας χορηγώντας τα υλικά για το φωτισμό του περιπτέρου της Ελληνικής συμμετοχής .

Η 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "Out there. Architecture beyond building", διήρκησε από τις 14/9/08 έως τις 23/11/08 και φιλοξένησε έργα αρχιτεκτόνων από 50 κράτη του κόσμου.

"Athens by sound" ονομαζόταν η ελληνική συμμετοχή στην 11η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους, Νατάσσα Καρανδεινού, Χριστίνα Αχτύπη, Στυλιανό Γιαραμέλο, επέλεξε να προσεγγίσει τον χώρο μέσα από μία μη υλική παράμετρο: τον ήχο.

"Aρχιτεκτονική δεν είναι μόνο το κτισμένο. Αρχιτεκτονική συγκροτούν όλες οι ποιότητες του χώρου - υλικές και άυλες. Η ατμόσφαιρα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, η δυνατότητα διάδρασης μεταξύ σωμάτων κ.ο.κ. αποτελούν όλα πτυχές του χώρου που μελετά η επιστήμη της αρχιτεκτονικής σε διεθνές επίπεδο σε όλο και αυξανόμενο βαθμό. Σε αυτό το διερευνητικό πνεύμα σε σχέση με το «πέραν του κτισμένου» (Architecture beyond building), επιλέγουμε να προσεγγίσουμε τον χώρο μέσα από μία μη υλική παράμετρο: τον ήχο.

Έτσι, λοιπόν, δημιουργούμε έναν ηχητικό διαδραστικό χάρτη της Αθήνας, ο οποίος παρουσιάζει θραύσματα της ατμόσφαιρας της πόλης με απροσδόκητους τρόπους.

Πώς θα φανταζόταν κανείς ένα μη-οπτικό χάρτη; Πώς θα βιωνόταν μία περιπλάνηση μέσα σε ένα δάσος από ακουστικά που παίζουν ήχους από σημεία της Αθήνας; Πώς θα ήταν αν βρισκόσουν ξαφνικά σε ένα «χάρτη» που θα εμφανιζόταν μόνο όταν εσύ περπατούσες μέσα του; Πώς θα ήταν αν αυτός ο χάρτης εμφανιζόταν μόνο αν καλούσες και κάποιον να σε ακολουθήσει;

Το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής αντιμετωπίζει τα παραπάνω ερωτήματα μέσω της μεταμόρφωσής του σε ένα ατμοσφαιρικό διαδραστικό «παιχνίδι», το οποίο παρουσιάζει θραύσματα ηχητικών (και οπτικών) ακολουθιών της Αθήνας. Ο επισκέπτης ανα-δημιουργεί τον χώρο γύρω του μέσω της ίδιας του της παρουσίας και κίνησης. Συγκεκριμένα, μπαίνει σε ένα μεγάλο συσκοτισμένο χώρο, μέσα σε ένα «δάσος» από καλώδια με ακουστικά και οπτικές ίνες που κρέμονται από την οροφή, πάνω από διάσπαρτα στον χώρο, χαμηλά ξύλινα πρίσματα με εγκιβωτισμένες οθόνες και έναν αφαιρετικό χάρτη της πρωτεύουσας στον απέναντι τοίχο. Τα ξύλινα πρίσματα φωτίζονται με κρυφό φωτισμό στη βάση τους, δίνοντας την εντύπωση ότι αποκολλούνται από το έδαφος. Οι οπτικές ίνες δημιουργούν παιχνίδι αντανακλάσεων καθώς ο επισκέπτης κινείται ανάμεσα τους.

Ο χάρτης αποκαλύπτεται μόνο εκεί που περπατά ο επισκέπτης. Τα σώματα των επισκεπτών αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τον χώρο, δημιουργώντας ένα δυναμικό μεταβαλλόμενο πεδίο.Αυτή η βόλτα μέσα στο περίπτερο σε μεταφέρει «εκεί έξω» σε μία «αόρατη» Αθήνα.

Το περίπτερο ουσιαστικά φέρνει στην επιφάνεια τις σχεδόν απρόσιτες και φευγαλέες πλευρές του χώρου. Διερευνά τον ήχο, τις μη-οπτικές αισθήσεις, την ατμόσφαιρα, χωρικές ποιότητες πέραν του υλικού, πέραν του κτισμένου. Προκαλεί έτσι όχι μόνο τα όρια της αρχιτεκτονικής, αλλά και τα όρια του τί μπορεί να καταγραφεί και να ανα-βιωθεί και τί όχι... "

WebPage: Athens By Sound
Σχεδιασμός Φωτισμού: L+DG lighting architects
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe

 

Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.