Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Έργα Εταιριών
 
Τζαμί Alabaster στο Κάιρο  
Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2010
 

Ο φωτισμός μεταμορφώνει αξιοθέατα της Αιγύπτου

Φωτογραφία: Emad Allam

Οι αυστηροί περιορισμοί εγκατάστασης και οι δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην Αίγυπτο, επηρέασαν τη δημιουργία του νέου σχεδιασμού φωτισμού του Τζαμιού Alabaster στο Salah Al Din Citadel, του Καΐρου.

Η απόφαση να χτιστεί το Τζαμί του Muhammad Ali (Τζαμί Alabaster), πάρθηκε το 1830 από τον Μωάμεθ Αλή Πασά και κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Λόγω της εκτεταμένης χρήσης των ημιδιαφανών πετρών σε μεγάλο τμήμα της εσωτερικής και εξωτερικής δομής του, το Τζαμί Alabaster αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αιγύπτου, σύμφωνα με το περιοδικό Mondoarc.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, το Citadel τελεί υπό την προστασία του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, με επικεφαλής τον Αιγύπτιο Υπουργό Πολιτισμού. Δύο χρόνια πριν, ο Υπουργός ανέθεσε το σχεδιασμό ενός ιδιαίτερου σκηνικού φωτισμού για την περιοχή. Η εταιρεία ήχου, φωτισμού και κινηματογράφου MISR, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Essam Abdel Hady, ανέλαβε τον φωτισμό της οδού Shareʼ Αl Muiz Street - κέντρο του ισλαμικού Καΐρου.

Το σκηνικό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσω ενός εικονικού συστήματος διαχείρισης από των μηχανικών Raffaele Vincelli και Danilo Bettinazzi της εταιρείας φωτισμού Griven, σε συνεργασία με ένα Αιγύπτιο μελετητή. Η ομάδα θέλησε να δημιουργήσει ένα καινοτόμο concept, χρησιμοποιώντας το φως για να τονιστούν πολλά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του έργου, που μένουν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο ενέκρινε στην ομάδα την χρήση LEDs. Απέδειξε ότι κάθε στοιχείο των LED θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου.

Ο Vincelli από την Griven υπενθυμίζει τα πρώτα βήματα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου: «Επιλέξαμε ένα σύγχρονο είδος φωτισμού, το οποίο θα έδινε μια ανανεωμένη όψη του τεμένους, ενισχύοντας, με ένα σχεδόν ιμπρεσιονιστικό τρόπο, τα ειδικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του Τζαμιού, όπως συμβαίνει με τους κίονες, τα τόξα, τους θόλους και τους μιναρέδες. Σίγουρα δεν προτιμήσαμε το ομοιόμορφο φως, γιατί πιστεύαμε ότι δεν θα προσέθετε κάτι ιδιαίτερο στην ουσία». Το αρχιτεκτόνημα μπορεί να διαιρεθεί σε πέντε κύρια στοιχεία: τους θόλους, τους μιναρέδες, την Σκήτη, την εξωτερική δομή του Τζαμιού και τα τείχη της Citadel.

Οι θόλοι και οι Μιναρέδες

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην προηγμένη διαμόρφωση των θόλων. Η Οθωμανική αρχιτεκτονική του Τζαμιού βασίζεται κυρίως σε έναν ευρύ κεντρικό τρούλο (διάμετρος 21m). Ο φωτισμός που σχεδιάστηκε για τον τρούλο βασιζόταν στην εναλλαγή φωτός και σκιάς, ενισχύοντας την πολύπλοκη γεωμετρική δομή του. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση ραγών και εξαρτημάτων led, όπου ο χώρος ήταν περιορισμένος. Τα φωτιστικά ήταν τοποθετημένα σε στρατηγική θέση στις άκρες των τρούλων, φωτίζοντάς τους από κάτω, τονίζοντας τον τρισδιάστατο χαρακτήρα τους.

Επιπρόσθετα, δύο μιναρέδες τουρκικού στιλ, ύψους άνω των 80 μέτρων, βρίσκονται στη δυτική πλευρά του τζαμιού Alabaster. Το τεράστιο ύψος τους, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που έθεσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (να μην φαίνονται τα φωτιστικά σώματα τη μέρα), δυσκόλευαν την κατάσταση. Προκειμένου οι μηχανικοί της Griven να πετύχουν το στόχο τους, τοποθέτησαν προβολείς LED σε ψηλό σημείο, 20 μέτρα μακριά από τους μιναρέδες, που «στόχευαν» στις κορυφές τους.

Τέσσερις μικρότεροι μιναρέδες που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα γύρω από τον κύριο θόλο, δύο μεσαίου μεγέθους και δύο άλλοι χαμηλοί μιναρέδες κοντά στην πρόσοψη του Τζαμιού, φωτίστηκαν με LED τελευταίας τεχνολογίας εφοδιασμένα με μπαταρίες.

Η Σκήτη και ο εξωτερικός χώρος

Σχεδόν τετράγωνη στο σχήμα (με διαστάσεις 54x53 μέτρα), η αυλή του Τζαμιού Alabaster αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό στολίδι. Περιτριγυρίζεται από θόλους και στοές υποστηριζόμενες από μεγάλες μαρμάρινες κολόνες. Δεδομένου ότι η αυλή είναι στρωμένη με μάρμαρο, η τοποθέτηση χωνευτών φωτιστικών στο μαρμάρινο δάπεδο ήταν αδύνατη. Προκειμένου να φωτιστούν οι 45 στήλες της Σκήτης, ενσωματώθηκαν επίγεια φωτιστικά σώματα LED σε κομμάτια μαρμάρου, που τοποθετήθηκαν στη βάση της κάθε κολώνας.

Επίσης, η ομάδα εκμεταλλεύτηκε τις μεταλλικές κατασκευές που υπήρχαν γύρω από την αυλή, χρησιμοποιώντας τις για να «κρύψουν» περίπου εκατό φωτιστικά σώματα.

Αυτές οι ράγες θα φώτιζαν τόσο τις μπροστινές όσο και τις εσωτερικές πλευρές των καμάρων. Οι συγκεκριμένες ράγες προσφέρουν μεγάλη απόδοση με ομοιόμορφη κάλυψη χρωμάτων ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις.

Προκειμένου να διατηρηθεί ένας ενιαίος φωτισμός σε όλο το Τζαμί, η εξωτερική δομή «δουλεύτηκε» όπως και τα εσωτερικά μέρη. Ενσωματώθηκαν προβολείς σε κύβους από μάρμαρο για να δώσουν φως και χρώμα στις κολώνες, ενώ φωτιστικά σώματα «κρύφθηκαν» ακόμα και κάτω από τις καμάρες.

Φωτογραφία: Danilo Bettinazzi

Πηγή: Mondo ARC
Κείμενο: Αναστασία Χρυσανθακοπούλου

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.