Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Έργα Εταιριών
 
Ξενοδοχείο Sirene Blue  
Δημοσίευση: 03 Μαΐου 2011
 

Φωτισμός από την IFI group σε ένα ξενοδοχείο στον Πόρο.

Το ξενοδοχείο Sirene Blue βρίσκεται στο νησί του Πόρου σε μια τοποθεσία με έντονο ανάγλυφο αλλά και βλάστηση. Στοιχεία που επηρέασαν το ύφος του κτηρίου και χαρακτήρισαν τόσο την αρχιτεκτονική όσο και την φωτιστική μελέτη. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχειακό κατάλυμα που όμως δεν αποποιείται τον χαλαρό και καλοκαιρινό του χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η αρχιτεκτονική του να κινείται συνεχώς ανάμεσα στις δύο αυτές ακραίες εκφάνσεις της.

Παρά τον μεγάλο όγκο του η όψη από τον δρόμο είναι περιορισμένη και γίνεται μια προσπάθεια ένταξης στο τοπίο της περιοχής. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η πέτρα και ο φωτισμός της. Ενιαίος και ήπιος καθιστά το φυσικό αυτό υλικό πρωταγωνιστή της σύνθεσης. Οι μπάρες led που χρησιμοποιήθηκαν χωνεύτηκαν στο δάπεδο μπροστά από τον τοίχο με αποτέλεσμα να είναι αφανείς. Σε αυτές τοποθετήθηκαν ειδική φακοί ώστε ο φωτισμός του επιπέδου να είναι ενιαίος σε όλο το ύψος, χαρακτηριστικό επίσης των φακών τύπου wall washer είναι ότι ο φωτισμός ξεκινά από την βάση της επιφάνειας.

Πέρα από τον φωτισμό της όψης σε πρώτο επίπεδο έμφαση στον φωτισμό δίδεται σε σημειακά στοιχεία με κυριότερα τα δέντρα που υπάρχουν διάσπαρτα σε ολόκληρη την όψη. ο φωτισμός είναι εντονότερος στο κέντρο του κτηρίου και μειώνεται σταδιακά προς τα άκρα με σκοπό να εισάγει τον επισκέπτη σταδιακά από το ακαθόριστο και σκοτεινό τοπίο της διαδρομής στους χώρους υποδοχής του ξενοδοχείου. Με σκοπό την δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης με το φυσικό τοπίο αλλά και μιας ισορροπίας φωτίζονται οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί των βράχων απέναντι από την όψη του.

Στο εσωτερικό ακολουθείται η αντίστροφη λογική με τον φωτισμό να αποκλιμακώνεται σε ένταση αλλά και δυναμική καθώς ο επισκέπτης κινείται από τον χώρο υποδοχής προς τους πιο ιδιωτικούς χώρους του ξενοδοχείου. Ο επιμήκης χώρος χωρίζεται σε δύο διακριτές ζώνες, γεγονός που ενισχύεται από τη χρήση των δύο γραμμικών φωτιστικών φθορισμού στο κέντρο της αίθουσας. Από την πλευρά της υποδοχής αλλά και των κατακόρυφων κινήσεων ο φωτισμός είναι ενταγμένος στην οροφή με την χρήση φωτιστικών σωμάτων χωρίς περίγραμμα (frameless). Ο φωτισμός είναι μέρος της επίπεδης οροφής και δεν προβάλλεται. Στην πλευρά των καθιστικών ο φωτισμός είναι πιο ήπιος ενώ επιλέχθηκαν μια σειρά από φωτιστικά που ενισχύουν τον χαρακτήρα της γωνιάς αυτής.

Αν και έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα ενιαίο φωτιστικό ύφος σε ολόκληρο το κτήριο, κάθε χώρος αντιμετωπίστηκε ξεχωριστά με σκοπό ο φωτισμός να εξυπηρετεί στενά της ανάγκες του. Το μπαρ έχει έναν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό φωτισμό τόσο στο εσωτερικό με την έντονη διαδοχή φωτός – σκιάς, όσο και στο εξωτερικό όπου κυριαρχούν οι φωτεινοί όγκοι.

Η κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου αποτέλεσε για μας μια πρόκληση αφού δύναται να παραλάβει μια πληθώρα λειτουργιών από αίθουσα πρωινού και γεύματος μέχρι επέκταση του μπαρ τις νυχτερινές ώρες. Με στόχο την αφαίρεση και την πιστότητα στην φιλοσοφία του σχεδιασμού δεν χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά φωτιστικά που θα κατακερμάτιζαν την ενιαία οροφή. Αντ΄ αυτού προσαρμόστηκε ειδικά για το Serene Blue ένα σώμα που χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές πηγές. Μια φθορισμού και τον γενικό φωτισμό με δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης, ένα σποτ για την δημιουργία θεατρικού αποτελέσματος και μια πηγή led με ικανότητα εναλλαγής χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο και με την χρήση προγράμματος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή δημιουργήσαμε μια σειρά από σενάρια φωτισμού που ικανοποιούν τις ανάγκες του χώρου.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου ακολουθήθηκε η ίδια φιλοσοφία με έμφαση στην δημιουργία της κατάλληλης στάθμης φωτισμού για την λειτουργία του φαγητού. Στην οροφή του μπαρ και στο πάσο κατασκευάστηκαν δύο φωτιστικά εφέ με διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι αριθμοί των δωματίων είναι φωτεινοί και κατασκευάστηκαν ειδικά για το Sirene επίσης ενσωματώνουν την ένδειξη για την παρουσία των ενοίκων στα δωμάτια. Τα δωμάτια σχεδιάστηκαν με σκοπό να προσφέρουν ευελιξία στον επισκέπτη. Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσει το φωτισμό κατά το δοκούν έχοντας επιλογές άμεσου και έμμεσου φωτισμού. Ο τύπος και η εμφάνιση των φωτιστικών επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα ώστε να ταιριάζουν με τα υλικά και τον σχεδιασμό του υπνοδωματίου. Στα λουτρά που αποτελούν ιδιαίτερο στοιχείο του δωματίου τοποθετήθηκαν φωτιστικά led με δυνατότητα εναλλαγής χρώματος.

Μοναδικό στοιχείο αρχιτεκτονικού φωτισμού στο εξωτερικό του ξενοδοχείου από την πλευρά της θάλασσας είναι η έγχρωμη φωτεινή γραμμή που ενσωματώνεται στην κουπαστή του τελευταίου ορόφου. Η γραμμή καθιστά το κτήριο εμφανές από απόσταση ενώ δημιουργεί έναν χρωματισμό που λειτουργεί θετικά στους κοινόχρηστους χώρους. Διακριτικός φωτισμός τοποθετήθηκε προς την θάλασσα και το δάσος ολοκληρώνοντας την εικόνα του τοπίου και ενεργοποιώντας την θέα και την νύχτα, τονίζοντας το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Sirene blue resort την σκηνογραφία του φυσικού τοπίου.

Με γνώμονα την οικονομία και την οικολογική ηθική στο Sirene, η μελέτη φωτισμού πέρα από το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα αναζήτησε λύσεις που θα μειώσουν την κατανάλωση αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Η εκτεταμένη χρήση led αλλά, προηγμένων συστημάτων διαχείρισης και αισθητήρων κίνησης και φωτός μείωσαν την κατανάλωση αλλά και τις ανάγκες για συντήρηση.

Μελέτη φωτισμού, επίβλεψη: IFI Group
Κείμενο παρουσίασης: Αναγνωστάκης Γιώργος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Φωτογραφίες: Γιάννης Κόντος, φωτορεπόρτερ

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.