Βάλια Γεωργιάδη
Αρχιτέκτων μηχανικός MA Strategic Planning
vgeorgiadi@yahoo.com
+30 6972474260
Υπεύθυνος καθηγητής:
Ηλίας Κωνσταντόπουλος,
Αρχιτεκτονική σχολή Πανεπιστημίου Πατρών
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια καταγραφής της βάσης της αισθητικής δύο απομακρυσμένων πολιτισμών, του Ιαπωνικού και του Ελληνικού, και κυρίως του τρόπου με τον οποίο οι δύο αυτοί πολιτισμοί χειρίζονται το φως ώστε να προκύπτει συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα.
Επειδή ο τομέας της αρχιτεκτονικής υπήρξε ανέκαθεν ο πιο γόνιμος χώρος για τη δημιουργία απτών κατασκευών που παράλληλα ενσωματώνουν την αισθητική του κάθε λαού, χρησιμοποιούνται δύο πολύ σημαντικοί σύγχρονοι αρχιτέκτονες, ο Tadao Ando και ο Άρης Κωνσταντινίδης, γνωστοί και οι δύο για την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία χειρίζονται την παράδοση της χώρας τους αντίστοιχα.
Με βάση τα παραδείγματα αυτά, επιχειρείται να ιχνηλατηθεί και να παρουσιασθεί το φιλοσοφικό αρχιτεκτονικό υπόβαθρο των κατασκευών, το οποίο διαφαίνεται μέσα από τη γενικότερη αντιμετώπιση και τη χρήση του φωτός. Στόχος είναι η διερεύνηση των βαθύτερων λόγων που οδηγούν ένα αρχιτέκτονα σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές λύσεις, οι οποίες προέρχονται από το ευρύτερο πολιτισμικό του υπόβαθρο, το σχετιζόμενο με τη γεωγραφική θέση, το κλίμα, την ιστορία και την παράδοση του τόπου καταγωγής του.
Για να κατεβάσετε την έρευνα σε μορφή pdf, πατήστε ΕΔΩ (543 kb).
Copyright © Βάλια Γεωργιάδη, 2005