Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Εργασίες
 
Εισαγωγή στη Χρωματική Φωτορύπανση  
Δημοσίευση: 13 Απριλίου 2011
 

Τί είναι η «χρωματική φωτορύπανση» και πώς συνδέεται με τον άνθρωπο (Του Στυλιανού Αξιωτάκη).

Η «Εισαγωγή στη Χρωματική Φωτορύπανση» είναι ερευνητική εργασία που εισάγει την έννοια και τον ορισμό της χρωματικής φωτορύπανσης (του Στυλιανού Αξιωτάκη, πρωτότυπο κείμενο στα Αγγλικά) και παρουσιάστηκε στον τελικό του Young Lighter of the Year 2011 του Society of Light and Lighting. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μεταφρασμένο απόσπασμα.

Τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες φωτισμού χρησιμοποιούν τον όρο «χρωματική ρύπανση» (colour pollution) για να περιγράψουν ένα αναδυόμενο φαινόμενο. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται με τυχαίο τρόπο για να περιγράψει τη χρήση στοιχείων φωτισμού χρώματος με τρόπο που δεν συνάδει με το γύρω περιβάλλον. Ο όρος αυτός, ωστόσο, δεν αναφερεται μόνο στο φωτισμό, αλλά γενικότερα στη χρήση χρωματικών στοιχείων στο ανθρωπογενες περιβάλλον με τρόπο ακατάλληλο.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο όρος «χρωματική ρύπανση» είναι ανακριβής όταν αναφέρεται σε τεχνητό φωτισμό και χρειάζεται διευκρίνηση.

Η εργασία αυτή αναθεωρεί τα θέματα φωτισμού που σχετίζονται με τη χρωματική ρύπανση και εισάγει τον όρο «χρωματική φωτορύπανση» (chromatic light pollution), κάνοντας ανασκόπηση σε φαινόμενα όπως ο «οπτικός θόρυβος» (οπτική ρύπανση), η φωτορύπανση και η χρωματική ρύπανση, και αποσαφηνίζοντας τις διαφορές τους.

Όσο η ανυσηχία για την υπέρμετρη χρήση χρωματικού τεχνητού φωτισμού μεγαλώνει, είναι απαραίτητο να υπάρχουν σθεναροί ορισμοί για την περιγραφή των εγκατασστάσεων φωτισμού και των ανεπιθύμητων επιδράσεών τους. Έτσι, ο όρος χρωματική φωτορύπανση (chromatic light pollution), προσφέρεται ως εφαλτήριο για τη διαδικασία ορισμού και την παροχή καθοδήγησης σχετικά με το θέμα.

Τί είναι λοιπόν η «χρωματική φωτορύπανση» και πώς συνδέεται με τον άνθρωπο;

Το οπτικό πεδίο του ανθρώπου είναι περίπλοκο και πολλοί παραγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη αντίληψη. Για παράδειγμα η φωτορύπανση σχετίζεται με την ένταση του φωτός και την κατανομή του στο οπτικό πεδίο. Η χρωματική ρύπανση σχετίζεται με το χρώμα και την κατανομή του. Η χρωματική φωτορύπανση ωστόσο, αποτελεί πιο σύνθετο θέμα που συνδέεται με περισσότερους παράγοντες: το χρώμα, την ένταση του φωτός, την κατανομή του, και τις συνεχείς αλλαγές στους παραπάνω παράγοντες, όταν πρόκειται για δυναμικά οπτικά πεδία.

Παρά τη σχέση χρωματικής φωτορύπανσης και αισθητικής, η πρώτη συχετίζεται με την προσωπική αντίληψη. Σε αντίθεση με άλλους τύπους ρύπανσης που έχουν  φανερές φυσικές και μετρήσιμες επιδράσεις, η χρωματική φωτορύπανση προσαρμόζεται στην προσωπική αντίληψη, έχοντας ξεχωριστό βάρος για τον καθένα.

Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της ιδέας της χρωματικής φωτορύπανσης από τις έννοιες της φωτορύπανσης ή της χρωματικής ρύπανσης. Η ανθρώπινη αντίληψη συνδέεται με την ιδέα της χρωματικής φωτορύπανσης χρησιμοποιώντας την έννοια της οπτικής όχλησης του Peter Boyce, δηλαδή της ικανότητας ή αδυναμίας να αποσπά κανείς πληροφορίες από το οπτικό πεδίο.

Στυλιανός Αξιωτάκης
Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ - Αρχιτέκτων Φωτισμού MSc UCL

Για να δείτε την πλήρη έρευνα και τον ορισμό της χρωματικής φωτορρύπανσης: http://stylianosportfolio.blogspot.com/2010/12/introducing-chromatic-light-pollution.html

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.