Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Εκπαίδευση
 
Διακοσμητές & Φωτισμός  
Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2006
 

Έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να πραγματοποιούν μελέτες;;

Πρόσφατα απευθύνθηκε στο περιοδικό μας κάποιος κύριος ο οποίος κατασκευάζει αίθουσα αναψυχής σε μία τουριστική επαρχιακή πόλη, ζητώντας την άποψη μας για την πρόταση φωτισμού την οποία δέχτηκε από την διακοσμήτρια του, μιας και δεν τον ικανοποιούσε το αποτέλεσμα.

Το έργο ήταν αρκετά πολύπλοκο λόγω του ότι ο χώρος φιλοξενούσε cafe, αίθουσα με ηλ. υπολογιστές, μπιλιάρδα και bar για ποτό.

Η αλήθεια είναι ότι όταν επισκέφτηκε το γραφείο μας για να δούμε τα σχέδια, μας εξέπληξε αρνητικά η πρόταση της διακοσμήτριας. Η αντίδραση μας βέβαια ήταν διακριτική έτσι ώστε να μην προσβάλουμε ή εκθέσουμε την κυρία. Του εξηγήσαμε την σημασία του φωτισμού για τον χώρο του και στην πορεία τον προτρέψαμε να απευθυνθεί σε κάποιον με μεγαλύτερη εξειδίκευση έτσι ώστε να εισπράξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό ήταν η αφορμή για εκτενέστερη έρευνα σχετικά με τις γνώσεις των διακοσμητών σε θέματα φωτισμού.

Απευθυνθήκαμε σε φοιτήτριες πολύ γνωστής ιδιωτική σχολής διακοσμητών (ή Interior Designer στα Ελληνικά) και συζητήσαμε για την εκπαίδευση που δέχονται πάνω σε θέματα φωτισμού.

Η διαπίστωση μας ήταν ότι ουσιαστική εκπαίδευση δεν υπάρχει και η παιδεία που αποκτούν είναι κυρίως σε θέματα design και σχεδιασμού φωτιστικών σωμάτων, άλλα όχι γνώσεις που θα βοηθούσαν στο να πραγματοποιήσουν κάποια έστω υποτυπώδη μελέτη.

Αυτό που εισπράξαμε είναι ότι η εμπειρία σε συνάρτηση με την ατομική προσπάθεια για ενημέρωση είναι αυτό που θα παρέχει σε ένα διακοσμητή την σχετική κατάρτιση στον φωτισμό.

Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι εμφανές σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώνεται το δύσκολο και αναγκαίο έργο τους, όπως και δεν σημαίνει ότι όλοι οι διακοσμητές είναι ανίδεοι σε θέματα φωτισμού. Στα χρόνια ενασχόλησης μας στον κλάδο έχουμε δει έργα τους τα οποία θα ζήλευαν ακόμα και μελετητές φωτισμού.

Άλλα όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, στις μέρες μας η εξειδίκευση είναι κάτι αναγκαίο εφόσον επιθυμούμε να πετυχαίνουμε καλαίσθητα και σωστά αποτελέσματα.

Αξίζει να επισκεφτείτε το site της Ένωσης Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδος από το οποίο αποκομίσαμε θετική εντύπωση λόγω της ενημέρωσης που παρέχει, άλλα και των σεμιναρίων που κατά καιρούς διοργανώνει σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του φωτισμού.

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.