Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
THE HUB  
Δημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2011
 

Το γραφείο Dimitra Kamba lighting + architecture ολοκλήρωσε τη μελέτη του αρχιτεκτονικού φωτισμού στο νέο πολυχώρο THE HUB στα Κάτω Πετράλωνα.

Το πρώην εργοστάσιο της «Palco» - χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ΄30 - ανακατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο If untitled και την εταιρία The hub events. Στα 2.000τμ του ισογείου και υπογείου που πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες (επαγγελματικά συνέδρια, κοινωνικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα), το μελετητικό γραφείο Dimitra Kamba lighting + architecture ανέλαβε τη μελέτη του αρχιτεκτονικού φωτισμού.

Αρχική και βασική επιθυμία των αρχιτεκτόνων για το φωτισμό ανάδειξης του κτιρίου, ήταν να προέρχεται από το εσωτερικό. Αυτή η τεχνική φωτισμού, τονίζει την αυστηρή και συνεχόμενη εναλλαγή κενού και πλήρους που συναντάται συχνά στα βιομηχανικά κτίρια της εποχής του. Ο φωτισμός κατά κάποιον τρόπο γεμίζει επιλεκτικά τις κενές κτιριακές κοιλότητες στο εξωτερικό και εσωτερικό του κτιρίου, με στόχο κατά τη διάρκεια της νύχτας να αναλάβει το ρόλο ενός πρόσθετου δομικού στοιχείου.

Τα περισσότερα φωτιστικά σώματα που συμβάλλουν στο φωτισμό ανάδειξης, βρίσκονται είτε στον εσωτερικό χώρο, ή σε τμήματα της όψης που δεν είναι εμφανή από τον παρατηρητή στο δρόμο. Η RGB led ταινία τοποθετημένη στο εσωτερικό των παραθύρων περιμετρικά του κτιρίου, δίνει μια επιπλέον αίσθηση retro, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα ταύτησης της χρωματικής απόδοσης του κτιρίου με το εκάστοτε event που θα φιλοξενεί.

Για τον εσωτερικό φωτισμό επιλέχθηκαν εξωτερικά σώματα με απλές γεωμετρικές φόρμες στα χρώματα των υλικών του χώρου, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη με την όλη βιομηχανική αρχιτεκτονική. Τα soft box (πυραμίδες) συνδυάζονται με τους επικλινείς τοίχους, οι οποίοι αποτελούν τα μοναδικά σταθερά δομικά διαχωριστικά στοιχεία της αίθουσας.

Ο κύριος φωτισμός στο δεύτερο τμήμα του χώρου, πηγάζει έμμεσα από τα λευκά panel που τοποθετήθηκαν ανάμεσα στα δοκάρια, αφήνοντας παράλληλα δέσμες εστιακού φωτισμού μέσω των spot που βρίσκονται στο κέντρο τους.

Το γενικότερο στήσιμο των φωτιστικών, ο κρυφός φωτισμός στη σκάλα και ο έμμεσος φωτισμός του δεύτερου τμήματος, δημιουργούν μια «ανισότητα» που συμβάλει θετικά στην όλη αισθητική.

Στο σύνολο του ο φωτισμός χωρίς να αποτυπώνει κάποιο συναίσθημα, διατηρεί ένα ψυχρό industrial ύφος, δημιουργώντας έτσι ένα ουδέτερο καμβά, έτοιμο να φιλοξενήσει την οποιοδήποτε εκδήλωση.

Η δημιουργία μίας ευέλικτης λύσης φωτισμού ικανής να προσαρμοστεί στις διάφορες ανάγκες του χώρου, αποτέλεσε την κύρια πρόκληση για τη σχεδιάστρια. Τα πολλαπλά σενάρια φωτισμού που απαιτούνται για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, υλοποιούνται με την επιλογή φωτιστικών που παρέχουν γενικό ή εστιακό φωτισμό, καθώς και με την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου της έντασης.

Η μεικτή χρήση του κτιρίου είναι αυτή που όρισε σε μεγάλο βαθμό τη γενική νυχτερινή εικόνα του, η οποία χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και χαμηλές εντάσεις.

Θεωρώ πως η δημιουργία νέων ανεξάρτητων γραφείων σχεδιαστών φωτισμού, είναι ένα πραγματικά ενθαρρυντικό γεγονός για την εξέλιξη του κλάδου, πόσο μάλλον όταν έχουν και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για τα ελληνικά δεδομένα.

ΕΡΓΟ: THE HUB
ΕΤΟΣ: 2010
ΦΩΤΙΣΜΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΜΠΑ
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ AE
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ: IF_UNTITLED ARCHITECTS (ΜΑΡΘΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ANNIKA GRAFWEG - SEKI HIRANO)
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΟΣ

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.