Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Joe Colombo  
Δημοσίευση: 05 Δεκεμβρίου 2011
 

Ένας σχεδιαστής φωτιστικών, οραματιστής του μέλλοντος (Του Μάρκου Βουζουνεράκη).

Το flashlight.gr εγκαινιάζει ένα νέο θεματολογικό κύκλο με αφιερώματα στις ζωές και το έργο μεγάλων σύγχρονων και παλαιότερων σχεδιαστών φωτιστικών. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, όπου συνθέτοντας την να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στην ιστορία του design του φωτιστικού. Το νέο αυτό κύκλο ανοίγει η παρουσίαση του μεγάλου οραματιστή Joe Colombo από το Μάρκο Βουζουνεράκη.

Joe Colombo: Ο οραματιστής του μέλλοντος

Ο Ceasar (γνωστός ως Joe) Colombo, γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 30 Ιουλίου 1930. Αν και αυτοδίδακτος παρακολούθησε την Brenda Academy και για μερικά χρόνια την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου του Μιλάνο. Πριν γίνει designer, ασχολήθηκε με την ζωγραφική δίπλα στον Enrico Baj και τον Sergio Dagnelo (ο αδερφός του Gianni, εξακολουθεί να είναι ζωγράφος) και δούλεψε ως επιχειρηματίας Ανάπτυξης Κτηματικής Περιουσίας, ως πωλητής αυτοκινήτων (για τα οποία δεν έχασε ποτέ το πάθος του) και ως βιομήχανος στον τομέα των ηλεκτρικών (μετά το θάνατο του πατέρα του ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση). Οι ειδικές γνώσεις του σε αυτόν τον τομέα, τον βοήθησαν ιδιαίτερα στην κατοπινή του εργασία ως designer φωτιστικών.

Ψηλός, καλοφτιαγμένος και μανιώδης καπνιστής πίπας, στην αρχή με μουστάκι, κατόπιν με μουσάκι σε στυλ Cavour, άνοιξε το πρώτο του studio στο Μιλάνο το 1963. Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε τρία μετάλλια στην ΧΙΙΙ Triennale (χρυσό για το O’Luces Acrillica Lamp, ασημένιο για το Benini Combi Center και για το Mini Cucina Boffi). Το 1967, το Spider πάλι για την O’Luce, του χάρισε το Compasso d’ Oro, ένα βραβείο που κέρδισε ξανά το 1970 με το Spring. Και τα δύο ήταν σχεδιασμένα για την O’Luce.

Ήδη από το 1969, τη χρονιά που σχεδιάζει το φουτουριστικό Visiona Interior για τη Bayer στη Κολωνία, τρεις από τις δημιουργίες του κοσμούν τη συλλογή του MoMA στη Νέα Υόρκη. Για την έκθεση-θρύλο της δεκαετίας ‘Italy: The New Domestic Landscape’ στη MoMA το 1972, ο Colombo σχεδιάζει το Total Furnishing Unit.

Ένα έργο που αποτελεί την απόλυτη έκφραση της ‘επιπλομηχανή-κάψουλα’ αντίληψης του για τον χώρο. Δυστυχώς ο Colombo δεν είδε ποτέ με τα μάτια του αυτή την έκθεση. Πέθανε ξαφνικά στις 30 Ιουλίου το 1971, την ημέρα των γενεθλίων του.

Ο Joe Colombo υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα . Ένας οραματιστής του μέλλοντος. Στην σύντομη ζωή του ο Joe Colombo πίστεψε σταθερά στο μέλλον. Πράγματι, στη δεκαετία του 60’, όταν το μέλλον έμοιαζε ξαφνικά πολύ κοντά, έδωσε μια μοναδική και εντελώς προσωπική πρώτη γεύση του τι θα ακολουθούσε. Αντινοσταλγικός και απόλυτα προσανατολισμένος στην έξυπνη τεχνολογία που θα έθετε τις βάσεις για νεωτεριστικά μοντέλα ζωής, σχεδίασε τα πάντα ολοκληρωμένα και αυτάρκη ζωντανά. Αντικείμενα αυτοτελή, μονάδες λειτουργίας, κυψέλες ζωής που ορίζουν ένα χώρο. Πάντα τολμηρός, απογείωνε την έρευνα σπάζοντας τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστήμης, συμπλέκοντας πρωτοποριακές φόρμες με υλικά της νέας τεχνολογίας και τη φαντασία με τον ρεαλισμό.

Γλαφυρό παράδειγμα το θρυλικό φωτιστικό Acrilica για τον οίκο O’Luce, πρωτόλεια εκδοχή της σημερινής οπτικής ίνας. Οι συνήθειες στην εποχή του άλλαξαν γρήγορα και μαζί οι αντιλήψεις για την διαρρύθμιση του χώρου. Έπρεπε λοιπόν να αλλάξει και ο φωτισμός, να απαλλαγεί από την στατικότητα και την προσκόλληση στο κεντρικό σημείο του χώρου. Έπρεπε να αποκτήσει μια δική του διάσταση, να ορίζει τον χώρο και να βρίσκεται σε σχέση συνεχούς αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο και τα πράγματα που τον περιβάλλουν στους χώρους κατοίκησης του. Παρουσίασε λοιπόν μία ατελείωτη σειρά από προτάσεις φωτισμού και φωτιστικά στοιχεία που συνδύασαν με μοναδικό τρόπο την καινοτομία, την αισθητική τελειότητα και την απόλυτη λειτουργικότητα. Χαρακτηριστικό σχεδιαστικής πληρότητας αποτελεί το φωτιστικό Spider για τον οίκο O’Luce με λαμπτήρα ειδικού σχεδιασμού, που άνοιξε το δρόμο στην κατασκευή λαμπτήρων καθρέπτου, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή.

Στα σύντομα μαγικά χρόνια όπου κυριαρχούσε το σύνθημα ‘φαντασία στην εξουσία’ υπήρξαν και τα σύντομα μαγικά χρόνια του Joe Colombo. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει εάν αυτός ο ιδιοφυής οραματιστής θα μπορούσε να αναγνωρίσει τον εαυτό του στη χιλιετία που διανύουμε.

Κείμενο: Μάρκος Βουζουνεράκης

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.