Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Χρωματική Συμφωνία στο Carre De Soie  
Δημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2010
 

Το νέο εμπορικό κέντρο στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Γαλλίας Λυόν, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πελάτες του.

Εκτός από την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα, το κτριριακό συγκρότημα Carre De Soie αναδεικνύεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα φωτισμού.

Η ομάδα Les Eclairagistes Associes (LEA) ανέλαβε να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή της φωτιστικής κάλυψης του εμπορικού κέντρου. Ο Laurent Faschard και η ομάδα του κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές ανάγκες ενός τέτοιου κτιρίου, όπως τον φωτισμό δημόσιων χώρων και του πάρκινγκ, αλλά και την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού έργου. Έτσι αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των φωτιστικών παρεμβάσεων σε τρεις άξονες:

1. Το βασικό φωτισμό, ο οποίος έχει ως στόχο την τόνωση και ανάδειξη του περιγράμματος του κτιρίου.

2. Το δευτερογενή φωτισμό που αφορά κυρίως θέματα λειτουργικότητας, όπως τον προσανατολισμό των επισκεπτών και την συνακόλουθη ασφαλή μετακίνησή τους στους χώρους του κέντρου και

3. Τον τριτογενή φωτισμό, όπου θα αποτελούσε συμπληρωματικό στοιχείο των παραπάνω, σχεδιασμένος με τρόπο που θα καθρεφτίζει τα αστραφτερά υλικά του οικοδομήματος και των εσωτερικών κατασκευών.

Η ιδιαιτερότητα όμως του φωτιστικού σχεδιασμού, έγκειται στην πλαισίωση της δυναμικής μορφής που έχει το κτίριο. Συγκεκριμένα ένα γιγαντιαίο σκέπαστρο προσανατολισμένο από το κτίριο προς την λεωφόρο τραβά τα βλέμματα των διερχομένων προς το κτίσμα. Τις νυχτερινές ώρες από την έναρξη λειτουργίας του σινεμά και έπειτα, η κατασκευή αυτή μετατρέπεται στην «φωτισμένη καρδιά» του εμπορικού κέντρου. Ο φωτισμός μάλιστα εντείνεται ή παραμένει πιο χαμηλός ανάλογα με την ένταση της δραστηριότητας στα καταστήματα.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό οργανικών και μεταλλικών αντικειμένων τα οποία αναδεικνύονται αριστοτεχνικά από την φωτιστική παρέμβαση των σχεδιαστών της LEA. Η ομάδα χρησιμοποίησε τα LED iColor Flex MX της Philips - Color Kinetics, τα οποία συνίστανται σε μια συστοιχία των 50 υψηλής εντάσεως χρωματιστά LEDs. Το iColor Flex MX έχει την ικανότητα να δημιουργεί ξεχωριστά εφέ, χωρίς αυτό να περιορίζει την χρήση τους, λόγω μεγέθους ή σχήματος. H LEA χρησιμοποίησε 490 τέτοιες συστοιχίες, προκειμένου να εγκαταστήσει 16,000 LED στα «αιωρούμενα πλοκάμια» του μεταλλικού σκέπαστρου.

Με την βοήθεια του Light System Manager οι υπέθυνοι του εμπορικού κέντρου μπορούν να δημιουργήσουν μια πλειάδα από φωτεινά σόου, ανάλογα με την εποχή ή τις ανάγκες των καταστημάτων. Έτσι η αρχιτεκτονική κατασκευή αναπαράγει πότε φωτεινά σπινθηρίσμτατα, πότε χρωματικές εκρήξεις ή ακόμη και την αίσθηση ενός κινούμενου ουράνιου τόξου.

Κείμενο: Ελευθέριος Σαββίδης
Πηγή: Mondo Arc
Φωτογραφίες: ZEF & LEA

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.