Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Συνεδριακό Κέντρο Λάγιος  
Δημοσίευση: 26 Ιουλίου 2011
 

Μελέτη φωτισμού σε ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα της δυτικής Ελλάδας.

Το Συνεδριακό Κέντρο Λάγιος βρίσκεται 12 χλμ από το κέντρο της Πάτρας και λειτουργεί από τον Μάϊο του 2009 ως μια από τις μεγαλύτερες μονάδες διοργάνωσης συνεδρίων και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων τάξης πολυτελείας Α’ στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Διαθέτει δύο αίθουσες συνεδρίων, εστίασης & αναψυχής 850 τμ και 350 τμ, σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαμορφώνονται ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εκδήλωσης που φιλοξενούν (έως 1.200 άτομα καθήμενα).

Για τους χώρους αυτούς, καθώς και για τον προθάλαμο 250 τμ εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες ανωπλασίας, διαμόρφωσης δηλαδή των ψευδοροφών ώστε να παρατείνουν το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ενσωματώνοντας έξυπνα τον σχεδιασμό φωτισμού, μελέτες ήχου, αερισμού/εξαερισμού και πυρόσβεσης.

Κύριο μέλημα της μελέτης ανωπλασίας υπήρξε ο σεβασμός αλλά και η εξέλιξη των αρχικών προθέσεων για τη διαμόρφωση των ψευδοροφών από γυψοσανίδα όπως καθορίστηκαν από τον αρχιτέκτονα και επιβλέποντα του έργου, και βάσει των οποίων προσαρμόστηκαν όλες οι μηχανολογικές μελέτες, το σύστημα ήχου, αλλά κυρίως ο λειτουργικός, αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός φωτισμός του εσωτερικού όλων των κοινόχρηστων χώρων.

Η μελέτη φωτισμού εκπονήθηκε με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των διαφορετικών ειδών λαμπτήρων στο χώρο, την ευελιξία στη χρήση αλλά και στα επίπεδα φωτεινότητας (δεδομένων των ποικίλων εκδηλώσεων και των αναγκών τους), την αποφυγή θάμβωσης, την ευκολία στην αλλαγή λαμπτήρων και την οικονομία αγοράς και κατανάλωσης.

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού ήταν η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου που ήταν επιθυμητό να αναδειχτούν, καθώς και του είδους του φωτισμού που απαιτείτο σε κάθε περιοχή (άμεσος, έμμεσος, προσανατολισμού, τονισμού, περιγράμματος, κλπ).

Για το γενικό φωτισμό του προθαλάμου προτάθηκαν ειδικά φατνώματα για λάμπες αλογόνου AR111, συνδυαζόμενα με χωνευτά frameless φωτιστικά φθορίου και ζευγάρια σποτ αλογόνου. Έμμεση διάχυση και διακόσμηση συμπλήρωσαν τη σκηνή, με κρυφό γραμμικό φωτισμό LED κατά μήκος του διαδρόμου και σποτ LED σε κυκλικά φατνώματα περιμετρικά των κολώνων. Το κλιμακοστάσιο φωτίστηκε διακριτικά με απλίκες στα πλατύσκαλα και γραμμικό LED σε κάθε ρίχτυ του.

Για τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων κατασκευάστηκαν ειδικά τοξωτά «λέπια» γυψοσανίδας, για τη διακριτική φιλοξενία του κλιματισμού, του ηχοσυστήματος, του διακοσμητικού φωτισμού με LEDs εναλλασσόμενου χρωματισμού, αλλά και παραλληλόγραμμων φατνωμάτων για συνδυασμό λαμπών αλογόνου AR111 και HQI σε τοξωτή διάταξη.

Επιπλέον διακοσμητικά στοιχειά φωτός, όπως περιμετρικός φωτισμός στις πλευρές των παραθύρων, «έναστρος» διάδρομος με σημεία LED και γραμμικά φωτισμένα ρίχτια ολοκλήρωσαν τη φωτιστική διαμόρφωση.

Ανάλογη μελέτη ανωπλασίας και φωτισμού έχει εκπονηθεί και για τη δεύτερη και μικρότερη αίθουσα του δεύτερου ορόφου, η οποία βρίσκεται στη φάση κατασκευής.

Μελέτη φωτισμού: Πετρονικόλου Ελένη - Αρχιτέκτων, Lighting Designer
Αρχιτέκτονας: Πανταζόπουλος Γιάννης - Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.