Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
 
Σχεδιασμός φωτισμού στο νέο κατάστημα Ελευθερουδάκη  
Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2011
 

Η μελέτη φωτισμού για το νέο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων από το γραφείο dimitra kamba lighting - architecture.

Το γραφείο dimitrakambalighting - architecture πραγματοποίησε τη μελέτη φωτισμού για το νέο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκη στο κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια της συνεργασίας της με το αρχιτεκτονικό γραφείο το οποίο ανέλαβε το έργο if untitled architects.

Η νέα και σύγχρονη ταυτότητα του καταστήματος επαναπροσδιορίζει τη σχέση αναγνώστη βιβλίου, προτείνοντας ένα πιο διαδραστικό και εξωστρεφές κατάστημα στην πόλη. Ζητήθηκε μια λύση φωτισμού που θα ικανοποιούσε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή κατέχει η όψη που αναλαμβάνει το ρόλο βιτρίνας, σκηνής και χώρου ανάγνωσης. Ο φωτισμός καλείται να καλύψει τις ανάγκες ανάδειξής της με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση φωτιστικών στην κατασκευή.

Ο φωτισμός ενσωματώθηκε στα κλιμακωτά ράφια - βιβλιοθήκες με τέτοιο τρόπο ώστε η πηγή φωτισμού να μην είναι ορατή από τον παρατηρητή, διατηρώντας έτσι τον εξωστρεφή και διαδραστικό χαρακτήρα της.

Ζητούμενο ήταν η δημιουργία "χαλαρής ατμόσφαιρας" που θα παρείχε παράλληλα τον απαιτούμενο "λειτουργικό" φωτισμό, ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου. Αυτό άλλωστε προέτρεπε και η οργάνωσή του, η οποία αποτελείται από πάγκους βιβλίων και καθιστικά.

Το έντονο βιομηχανικό στοιχείο στην εμφάνιση των φωτιστικών και όλης της εγκατάστασης, η ομοιομορφία στην κατανομή φωτισμού, οι ήπιες φόρμες στα διακοσμητικά φωτιστικά ήταν από τα στοιχεία που αρχικά συνέθεσαν την κεντρική ιδέα του φωτισμού. Σημαντικό και αυτονόητο αίτημα ήταν η καλύτερη δυνατή ανάδειξη του προϊόντος μέσω του φωτισμού.

Μονοκόμματες γραμμικές διατάξεις φωτιστικών φθορισμού ακολουθούν τα μακροτενή οριζόντια ράφια, φωτίζοντάς τα ομοιόμορφα και δίνοντας τον κατάλληλο περιμετρικό φωτισμό στο χώρο.

Οι χώροι κυκλοφορίας αφήνονται «υποφωτισμένοι», με μεγαλύτερα contrasts, ώστε να φωτίζονται από στοιχεία ενδιαφέροντος όπως φωτιζόμενες προθήκες, διακοσμητικά φωτιστικά και κρυφούς φωτισμούς.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: If-Untitled Architects
Συνεργάτες: Φίλιππος Χούρι, Μανώλης Χάρος
Πολιτικός Μηχανικός: Μαρία Μπραβάκου
Μελέτη Φωτισμού:
Δήμητρα Καμπά
Typography Consultant: Άγγελος Παντελίδης

Διεύθυνση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 11 & ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ
Μέγεθος: 1500 Τμ
Ημερομηνία: 2011

Κείμενο: Δήμητρα Καμπά
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.