Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
 
Mark Major  
Δημοσίευση: 02 Ιουνίου 2010
 

Ο director της Speirs and Major Associates παρευρέθη ως ομιλητής στο διεθνές συνέδριο Stockholm Lighting Days και παραχώρησε συνέντευξη στο Enlighter.

Το σχεδιαστικό γραφείο Speirs and Major Associates συγκαταλέγετε στα πιο αξιόλογα και πρωτοπόρα στον χώρο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Ο Mark Major, που ίδρυσε την εταιρία με τον Jonathan Speirs το 1993, θεωρεί παρ' όλα αυτά την ενασχόλησή του με τον φωτισμό μάλλον "τυχαία". Κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στην αρχιτεκτονική γνώρισε και εργάστηκε στο γραφείο του μετέπειτα συνεργάτη του Jonathan Speirs, που ειδικευόταν ήδη στον χώρο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Η πρώτη αυτή επαφή έδωσε στον Mark Major την ευκαιρία να ασχοληθεί με έναν τομέα αρκετά άγνωστο και πρωτοποριακό για την εποχή του, ενώ παράλληλα μπόρεσε να συνδυάσει το πάθος του για τον χώρο της τέχνης και των επιστημών σε ένα πιο δημιουργικό αποτέλεσμα - μακριά από τους θεσμικούς περιορισμούς της αρχιτεκτονικής.

Σήμερα ο Mark Major αποκαλεί τον εαυτό του lighting architect, αρχιτέκτονα δηλαδή που δουλεύει με το φώς, δίνοντας έμφαση στην ενασχόληση του γραφείου με αρχιτεκτονικά projects, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιορίζεται το ενδιαφέρον του γραφείου μόνο σε αυτόν τον τομέα. Ενώ το έργο των SaMA μας φέρνει στο νου μεγάλης κλίμακας projects και εντυπωσιακές, υψηλών προδιαγραφών λύσεις φωτισμού, η δουλειά του γραφείου καλύπτει μια γκάμα έργων που αφορά από τον αστικό σχεδιασμό - δημόσιοι χώροι, ιδιωτικά κτήρια, εκκλησίες, αεροδρόμια, γέφυρες, μέχρι τον σχεδιασμό branding και product design.

Σε ερώτηση για το ποιό είδος αρχιτεκτονικού φωτισμού παρακινεί περισσότερο το ενδιαφέρον του, ο Mark Major απάντησε ότι τελευταία τον απασχολεί ιδιαίτερα ο δημόσιος χώρος μέσα στις πόλεις, καθώς απαιτεί στρατηγική σκέψη σε ένα πολυδραστικό επίπεδο. Αυτής της φύσεως έργα δεν περιορίζονται μόνο στην ποιότητα του φωτισμού αλλά και στο πώς το ευρύ κοινό αλληλεπιδρά με το φως γενικά. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε ως στοιχείο πληροφόρησης.

Στην διάλεξη που έδωσε στο συνέδριο στην Στοκχόλμη, ο Mark Major αναφέρθηκε στην ιδέα της "σκοτεινής πόλης" (dark city) και στην αστική ταξινόμηση σε φωτιζόμενες και μη φωτιζόμενες ζώνες ανάλογα με το είδος χρήσης, τις εκάστοτε ανάγκες και τον "χαρακτήρα" κάθε περιοχής. Οι ζώνες που προκύπτουν από αυτήν την άσκηση δεν αφορούν μόνο την ποσότητα φωτισμού ανά περιοχή αλλά και την επιλογή στο όσο αναφορά την ποιότητα του χρώματος και της θερμότητας του φωτισμού. Κάποιες περιοχές μπορεί να μην χρειάζεται να φωτιστούν καν!

Οι SaMA προσεγγίζουν κάθε έργο με ξεχωριστό τρόπο, χωρίς να ακολουθούν ένα πρότυπο ή τυποποιημένο πακέτο λύσεων στο χώρο του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Αυτό που δένει όλα τα έργα μεταξύ τους είναι μία κοινή φιλοσοφία και προσέγγιση στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση του έργου. Ο Mark Major αναφέρει ότι «χρειάζεται να φέρουμε φώς στις ζωές των ανθρώπων». Σκοπός των SaMA είναι να έχει πρόσβαση όλος ο κόσμος σε καλή ποιότητα φωτισμού – ακόμα και οι οικονομικά πιο αδύναμοι. Όπως και η αρχιτεκτονική, έτσι και ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικού φωτισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και χρειάζεται να ενταχθεί στην επιμόρφωση της κοινωνικής μας συνείδησης.

 

Link :

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.