Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
 
Fred Oberkircher  
Δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2010
 

Ο πρόεδρος του οργανισμού Illuminating Engineering Society (IES) για το έτος 2009-2010, παραχωρεί συνέντευξη στο Mondo Arc αναπτύσσοντας τις απόψεις του περί εξέλιξης στον κλάδο του φωτισμού.

Ο Fred Oberkircher έχει αφιερώσει 35 χρόνια εργασίας στον τομέα του φωτισμού, αγωνιζόμενος για την εξέλιξη και ανάπτυξη του κλάδου τόσο σε οργανωτικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Ενώ σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο Pennsylvania State University των ΗΠΑ, στην συνέχεια αφιερώθηκε στο φωτισμό, κατέχοντας τη θέση του καθηγητή και υπεύθυνου οργάνωσης του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος στο πανεπιστήμιο Texas Christian University των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια των 35 χρόνων διδασκαλίας του, υπήρξε προοδευτικός στις ιδέες και προτάσεις του όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών στον φωτισμό, ενώ κατάφερε να συγκροτήσει εργαστήρι φωτισμού μέσα στα πλαίσια του πανεπιστημίου και στη συνέχεια να εντάξει τo φωτισμό ως ανεξάρτητο μάθημα επιλογής για τους σπουδαστές.

Οι προσπάθειές του αυτήν την περίοδο, ως πρόεδρος του οργανισμού IES, επικεντρώνονται στην συγκέντρωση μιας σειράς οργανισμών φωτισμού, με σκοπό την σύσταση ενός "συνεταιρισμού", ο οποίος θα ενεργεί με κοινό στόχο την προώθηση και ενσωμάτωση του φωτισμού στον συνολικό σχεδιασμό κτιρίων.

Όπως αναφέρει ο Fred Oberkircher, «διανύουμε μια εποχή πολιτιστικής αλλαγής στον κλάδο του φωτισμού... Η αλλαγή αυτή καθοδηγείται από έναν συνδυασμό καταστάσεων που διαμορφώνουν το πολιτιστικό επίπεδο της εποχής μας – την πνευματική καλλιέργεια όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας τόσο του κόσμου, όσο και των διαφόρων οργανισμών».

Ο Fred Oberkircher καθώς και άλλοι υποστηρικτές της ιδέας περί ενσωμάτωσης του φωτισμού στον συνολικό σχεδιασμό κτιρίων, επικροτούν την παρουσίαση στην Lightfair 2010 (το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο αρχιτεκτονικού και επαγγελματικού φωτισμού που διεξάχθηκε στο Las Vegas των ΗΠΑ στις 12-14 Μαΐου), του πρωτοεμφανιζόμενου περιπτέρου Building Integration. Η ενέργεια αυτή εκδηλώνει την ανάγκη επέκτασης των εμπορικών εκθέσεων από την απλή παρουσίαση λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων, στην συνολική παρουσίαση κτιρίων και λύσεων φωτισμού.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται η συνεργασία οργανισμών φωτισμού και η κοινή έκδοση ενός νομοθετικού πλαισίου όσο αναφορά τους κρατικούς ή τοπικούς κώδικες περί ενέργειας. Ο Fred Oberkircher εξηγεί ότι «η ηγεσία των αρμόδιων οργανισμών φωτισμού έχουν καταλήξει στο ότι σχεδιασμός και κατασκευή αποτελούν επιμέρους κομμάτια ενός συνόλου και ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από ομάδες και οργανισμούς που επικοινωνούν μεταξύ τους... Πρέπει να χειριστούμε τα προβλήματα του περιβάλλοντος συνολικά».

Τα τελευταία δύο χρόνια ο οργανισμός IES, με την συμβολή του Fred Oberkircher, προσπαθεί να εδραιώσει κάποιες στρατηγικές αλλαγές στα πλαίσια της οργάνωσής και επικοινωνίας με τα μέλη του. Σκοπός του IES είναι να απομακρυνθεί από έναν έως τώρα παθητικό ρόλο συγγραφής, έκδοσης και διανομής τεχνικών εγγράφων και να αποκτήσει μία δυναμική παρουσία στον κλάδο. Η IES ευελπιστεί να συγκεντρώσει τους φορείς που κατέχουν γνώση στα θέματα φωτισμού και στην συνέχεια να μετατρέψει αυτήν την γνώση σε ενέργειες που ωφελούν το κοινό.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει αυτή την φορά ο Fred Oberkircher, βρίσκει υποστήριξη από οργανισμούς και συναδέλφους που αναγνωρίζουν την θαυμαστή πορεία και συμβολή του στην εξέλιξη του κλάδου.

Κείμενο: Κατερίνα Λατούφη
Πηγή: Mondo Arc

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.