Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Περί φωτός... / Συνεντεύξεις
 
Συνέντευξη του Francois Migeon  
Δημοσίευση: 22 Σεπτεμβρίου 2010
 

Ο πρόεδρος της γαλλικής ένωσης σχεδιαστών φωτισμού παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Mondo Arc, μιλώντας για τη σταδιοδρομία του και τις απόψεις του περί εξέλιξης του κλάδου.

Ο πολυπράγμων Francois Migeon κατέχει εδώ και τρία χρόνια την θέση του προέδρου της γαλλικής ένωσης σχεδιαστών φωτισμού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στα καλλιτεχνικά δρώμενα του αστικού τοπίου.

Ο Francois Migeon ξεκίνησε την πορεία του ως μέρος του κινήματος καλλιτεχνών Plasticien artists, χαρακτηριστικό των οποίων υπήρξε η έννοια της «αντικειμενοποίησης της τέχνης». Δούλεψε με θέμα το αστικό τοπίο για πάνω από 15 χρόνια ζωγραφίζοντας τοιχογραφίες, ενώ συνεργάστηκε με ένα μεγάλο αριθμό αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων. Ένας τοίχος μέσα στην πόλη αποτελούσε μια επιφάνεια λευκού καμβά για τον Migeon, ενώ στην πορεία ασχολήθηκε και με την τρισδιάστατη μορφή των αντικειμένων στην μορφή γλυπτών και εγκαταστάσεων στην πόλη. To 1983 ίδρυσε την εταιρεία Grandeur Nature σε συνεργασία με την Michelle Salmon, η οποία λειτούργησε έως το 2003, ενώ συνέχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης του δρόμου και του αστικού τοπίου.

Η ενασχόληση με τον φωτισμός υπήρξε αλληλένδετο κομμάτι της καλλιτεχνικής πορείας του Francois Migeon. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «ο σχεδιασμός φωτισμού αναπτύχθηκε μέσα από την τέχνη του δρόμου. Από νωρίς ένιωσα την ανάγκη να φωτίσω τα γλυπτά μου. Καθώς τα υλικά αλλοιώνονται με το πέρασμα του χρόνου, αυτό που μένει είναι το φώς. Δεν ασχολήθηκα με το φως της ημέρας, παρά συγκεντρώθηκα στον τεχνητό φωτισμό».

Η γνωριμία του Francois Migeon κατά τα χρόνια των σπουδών του με τον Georges Berne, καταξιωμένος πλέον μελετητής στο φωτισμό μουσείων, υπήρξε καθοριστική. Συνεργάστηκαν σε αρκετά project μέσα στο πέρασμα των χρόνων, ο ένας ως ειδικός στα θέματα της πόλης και ο άλλος ως ειδικός σε αυτά του φωτισμού, ενώ το 2008 συν ίδρυσαν την εταιρεία 8'8", διεκπεραιώνοντας έργα και παρέχοντας συμβουλές σχεδιασμού φωτισμού.

Πέρα από το πρακτικό έργο, ο Francois Migeon ενδιαφέρεται για τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την εξέλιξη του κλάδου. Ως πρόεδρος τα τελευταία χρόνια της γαλλικής ένωσης σχεδιαστών φωτισμού ACE, πιστεύει στην ανασυγκρότηση του κλάδου ώστε να υπάρξει συνεργασία τόσο του ερευνητικού και τεχνικού έργου, όσο και του καλλιτεχνικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία ανθρώπων από διαφορετικούς κλάδους όπως, σχεδιαστές φωτισμού, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και αρχιτέκτονες τοπίου. Σε ερώτηση για το σκοπό του έργου της ένωσης, ο Migeon αναφέρει ότι «βασική ιδέα είναι ο φωτισμός της πόλης, του τοπίου δηλαδή και της αρχιτεκτονικής. Ο φωτισμός παίζει πρωταρχικό ρόλο στο έργο όσων ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το τοπίο. Η ένωση σκοπεύει στην συνειδητοποίηση των εργατών και εργολάβων, ότι ο σχεδιασμός και το management του φωτισμού αποτελεί επάγγελμα».

Όσο αναφορά τον φωτισμό της πόλης ο Francois Migeon αναφέρει ότι «υπάρχουν κάποιες πόλεις που με κάνουν να νιώθω ωραία όταν βρίσκομαι εκεί επειδή έχουν φωτιστεί έξυπνα. Φωτισμένα μνημεία, σημεία και προοπτικές του χώρου που τραβούν την προσοχή, συνδυάζονται με τοπία που επιλέγονται να μην συμπεριληφθούν και να παραμείνουν σκοτεινά.

Με τον καιρό αντιτίθεμαι όλο και περισσότερο σε project φωτισμού που κάνουν την πόλη να μοιάζει τέλεια για φωτογράφηση, ή ότι ξεπήδησε μέσα από τις σελίδες ενός καταλόγου προϊόντων. Χρειάζεται να σταματήσουμε να γενικεύουμε τους χώρους που φωτίζονται και να τους ξεχωρίσουμε ως προς την λειτουργία και την θέση τους μέσα στην πόλη, τον τρόπο χρήσης τους, τους ρυθμούς τους...ότι δηλαδή ταυτοποιεί έναν χώρο».

Η αναλυτική συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Mondo Arc: http://www.mondoarc.com/
Φωτογραφία: Sophie Roussel - Tixier

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.