Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Your rainbow panorama  
Δημοσίευση: 08 Δεκεμβρίου 2011
 

Στα πλαίσια της ενότητας «φυσικό φως και αρχιτεκτονική» το flashlight.gr παρουσιάζει μία πρόσφατη, παρασιτική κατασκευή, στο μουσείου Τέχνης ARoS της Δανίας, οπού o σχεδιαστής εκμεταλλεύεται όχι τις σκιάσεις αλλά τις διαθλαστικές ιδιότητες του φυσικού φωτός.

Ο διάσημος Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson δημιούργησε έναν φωτεινό κυκλικό διάδρομο στο πάνω μέρος της οροφής του μουσείου Τέχνης ARoS στην πόλη Aarhus της Δανίας. Ο τίτλος που δόθηκε στην εγκατάσταση είναι Your rainbow panorama και η διάθεση του σχεδιαστή ήταν να δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη που διασχίζει το δαχτυλίδι-ουράνιο τόξο, να έχει μία πανοραμική άποψη της πόλης μέσα από μια χρωματική εναλλαγή.

Ο Olafur Eliasson περιγράφει αυτό το έργο με τα εξής λόγια:
«Το ‘Your rainbow panorama’ μπαίνει σε διάλογο με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική, ενδυναμώνοντας την υπάρχουσα εικόνα, αυτή της θέας της πόλης. Έχω δημιουργήσει ένα χώρο που ουσιαστικά διαγράφει τα όρια μεταξύ του εντός και του εκτός, γεννώντας το αίσθημα της αβεβαιότητας στους ανθρώπους ως προς το εάν αποτελούν μέρος ενός έργου ή βρίσκονται σε ένα τμήμα του μουσείου. Αυτή η αβεβαιότητα είναι σημαντική για μένα, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να αισθάνονται πέρα από τα όρια μέσα στα οποία είναι συνηθισμένοι να κινούνται».

Την ημέρα, ολόκληρη η εγκατάσταση "ντύνεται" με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, καθώς το φυσικό φως του ήλιου φιλτράρεται μέσα από τους καμπυλωτούς γυάλινους τοίχους και διαθλάται στα χρώματα του φάσματος. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται μέσα σε ένα ουράνιο τόξο μήκους 150 μέτρων.

Για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα από το σούρουπο ως την αυγή, ο Eliasson χρησιμοποίησε 116 χωνευτά, εμμέσου φωτισμού, φωτιστικά της Zumtobel.

Κείμενο: Ψυλλιάς Μιλτιάδης (miltiades@flashlight.gr)

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.