Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
LEDs και ανθρώπινη υγεία  
Δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2011
 

Θέσεις και απόψεις όσον αφορά τις επιρροές στην υγεία, από τη χρήση των LEDs στο φωτισμό.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2010, η ANSES (Γαλλικός Οργανισμός Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Υγιεινής & Ασφάλειας) είχε δημοσιεύσει μία έκθεση η οποία αναφερόταν στις αρνητικές επιρροές των LEDs στην υγεία του ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε τους φωτοβιολογικούς κινδύνους που προκαλούνται από ορισμένα LED των οποίων η φασματική κατανομή περιέχει ένα υψηλό ποσοστό μπλε φωτός και τη βλάβη που προκαλούν στον αμφιβληστροειδή του ματιού, όταν αυτός εκτίθεται κάθετα στην πηγή.

Απάντηση στην αξιολόγηση της ANSES για το θέμα αυτό, έδωσαν η SYNDICAT DE L’ ECLAIRAGE (Γαλλική Ένωση Φωτισμού) και η CELMA (Federation of National Manufacturers Associations for Luminaires and Electrotechnical Components for Luminaires in the European Union).

Στις δημοσιεύσεις τους αναφέρουν ότι η έρευνα της ANSES κατέληξε σε συμπεράσματα βάσει της δικής της ερμηνίας στο πρότυπο EN 62471*, δίνοντας συστάσεις προς τους καταναλωτές για την χρήση και εφαρμογή των LEDs στον τεχνητό φωτισμό.

Υπενθυμίζουν ότι και άλλες πηγές που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά, οπότε δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι τα LEDs είναι πιο επικίνδυνα από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούν:

- να αποφεύγεται η άμεση (κάθετη) οπτική επαφή με οποιαδήποτε πηγή και όχι μόνο τα LEDs.

- τα LEDs να είναι εξοπλισμένα με διαχυτή (diffuser) ή ανακλαστήρα.

- τα ολοκληρωμένα συστήματα φωτισμού που χρησιμοποιούμε να έχουν σχεδιασμό που περιορίζει τη φωτεινή ροή προς τα μάτια και συμμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Και οι δύο ενώσεις ευθυγραμίζονται με τη θέση της ANSES όσον αφορά την αποφυγή της χρήσης LEDs εκεί που «συχνάζουν» ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και γενικότερα άνθρωποι με ευαισθησία στο φως.

Δηλώνουν όμως πως τα LEDs πρέπει να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος των παλαιότερων τεχνολογιών, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων τους που η ANSES παραβλέπει.

Κατεβάστε τις δημοσιέυσεις σε μορφή pdf:

CELMA.pdf     SYNDICAT DE L’ ECLAIRAGE.pdf

* Το πρότυπο EN 62471:2008 (Photobiological safety of lamps and lamp systems) ταξινομεί τους λαμπτήρες βάσει της επικινδυνότητας τους για τον αμφιβληστροειδή του ματιού.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.