Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
CRI (Color Rendering Index)  
Δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2005
 

Μια ψηλή τιμή CRI αποδίδει αξιόπιστα την απόδοση των χρωμάτων;; Ερώτηση η οποία συζητήθηκε σε ένα πρόσφατο σεμινάριο του Lighting Research Center (Live from the LRC)

Αποδείχτηκε ότι οι επαγγελματίες lighting designer οι οποίοι βασίζουν τις μελέτες τους σε ότι έχει να κάνει με την χρωματική απόδοση αποκλειστικά στο CRI, συνήθως αποτυγχάνουν του επιθυμητού αποτελέσματος.

Σημαντικότατο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως το επίπεδο φωτισμού (light level), η γκάμα και η ζωντάνια των χρωμάτων του χώρου.

To CRI δεν είναι ο μοναδικός συντελεστής μέτρησης της συνολικής απόδοσης. Αυτό που καθορίζει είναι η φυσικότητα των χρωμάτων.

Υπάρχει συντελεστής που να μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το πόσο διακριτά θα είναι τα χρώματα;;

Για το σκοπό αυτό ενδείκνυται η χρησιμοποίηση του συντελεστή FSCI, όπου αποτελεί την μονάδα μέτρησης των μικρών αποκλίσεων ανάκλασης οι οποίες γίνονται αντιληπτές. Το FSCI είναι μαθηματική μετατροπή του FSI (Full Spectrum Index), με κλίμακα από 0 έως 100 και τα αποτελέσματα απόδοσης του είναι αντίστοιχα με αυτά του CRI. Όμως όσο μικρότερο είναι το FSI, τόσο ευρύτερο φάσμα αποδίδεται οπότε καλύτερη διάκριση των χρωμάτων θα έχουμε.

“Μερικοί λαμπτήρες φθορισμού, ή κεραμικοί αλογόνων μετάλλων πληρούν τις προδιαγραφές για ιδανικά αποτελέσματα” , όπως αναφέρει ο κ. Bierman.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.