Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Το βιολογικό μας ρολόι και η συνάρτηση του με το φως  
Δημοσίευση: 07 Νοεμβρίου 2011
 

Οι επιρροές του φυσικού φωτός στην καθημερινότητα μας.

Πόσες φόρες σας έχει τύχει να μη μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί; Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι δυσκολευόμαστε  τόσο στο να ξυπνήσουμε  όσο και στο να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας. Πόσο μάλλον το Δεκέμβριο, περίοδο κατά την οποία το φυσικό φως του ήλιου απουσιάζει τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ο Ήλιος ανατέλλει στις 7.20 π.μ.

Για το χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει ο Δεκέμβριος, ο ήλιος θα ανατέλλει λίγο νωρίτερα καθώς το θερινό ηλιοστάσιο τελείωσε και τα ρολόγια μας πήγαν μία ώρα πίσω. Κατά αυτόν τον τρόπο -και αν το έχετε παρατηρήσει και εσείς οι ίδιοι- ξυπνάμε πιο εύκολα τώρα που ο Ήλιος έχει ήδη ανατείλει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βιολογικό μας ρολόι είναι ευαίσθητο στο φως. Το κεντρικό μας βιολογικό ρολόι είναι η επίφυση. Η επίφυση είναι το μέρος εκείνο του εγκέφαλου μας, το οποίο παράγει μια ορμόνη εν ονόματι μελατονίνη και μας προκαλεί  νύστα. Για αυτό τον λόγο, όσο περισσότερο φυσικό φως υπάρχει στην φύση τόσο λιγότερη είναι η μελατονίνη που παράγεται απο τον ανθρώπινο οργανισμο, ενώ ταυτόχρονα εκκρίνεται μια άλλη ορμόνη που λέγεται σερατονίνη. Η σερατονίνη ευθύνεται για το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αφύπνιση ή αλλιώς εγρήγορση.

Αξίζει όμως να σταθούμε και να συλλογιστούμε για λίγο τον τρόπο με τον οποίο ξυπνάνε οι άνθρωποι της πόλης Svalbard της Νορβηγίας. Αυτή η πόλη αποτελεί τη βορειότερη πόλη του κόσμου. Επικρατεί νύχτα για έντεκα ολόκληρες εβδομάδες μέσα στο χρόνο καθώς ο Ήλιος στέκεται μόλις στις 12° κάτω από τον ορίζοντα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για τους κατοίκους αυτής της πόλης είναι δύσκολο να αντιληφθούν αν είναι 11 π.μ. ή 11 μ.μ. Ένας σίγουρος τρόπος όμως είναι να ανατρέξει κανείς στο πιο κοντινό κατάστημα. Αν είναι ανοικτό, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι 11π.μ.

Η ενασχόληση μου με το φως σε οποιαδήποτε του έκφανση (φυσικό ή τεχνητό) με έχει κάνει να αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ζωή μας. Το φως έχει πολλές δυνατότητες, τις όποιες ίσως κάποιοι να μην έχουν αναλογιστεί. Όπως προαναφέρθηκε, το φως έχει την ικανότητα να επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι, να επηρεάζει την διάθεση μας, δηλαδή το πώς αισθανόμαστε.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτισμού (Philips) επιχείρησε να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο στην προαναφερθείσα πόλη της Νορβηγίας με ένα ειδικό ρολόι/φωτιστικό το οποίο προσπαθεί να αφυπνίσει τη σερατονίνη και να μειώσει την έκκριση της μελατονίνης. Αυτό το ξυπνητήρι ουσιαστικά σε ξύπναει όχι με τον ήχο αλλά με το σταδιακό άναμμα του.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του “Wake-up light της Philips” για να το καταλάβετε καλύτερα!

Μετά από δυο εβδομάδες μέσα από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το 78% των κατοίκων της πόλης ξυπνούσε πλέον ευκολότερα και μετά από 4 εβδομάδες μόλις το 86% των ατόμων που το είχαν αγοράσει. Ενώ διαπιστώθηκε πως το 87% των χρηστών νιώθανε μια αναζωογόνηση και έτοιμοι να αδράξουν τη μέρα τους. Τέλος, ένα 86% δήλωσε πως με τη χρήση αυτού του προϊόντος παρατήρησε  μια θετική επίδραση στην διάθεση του.

Ίσως, πρέπει να πρέπει να αναλογιστούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα λούζεται από το φυσικό φως του ήλιου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου!

Κείμενο: Ηλίας Ελιέζερ - ilias@flashlight.gr

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.