Ένα τέτοιο παράδειγμα αρχιτεκτονικής το οποίο βασίζεται καθαρά στο φυσικό φωτισμό αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, η οποία βρίσκεται σε ένα αλπικό χωριό της Ελβετίας, στα 1.180μ, εν ονόματι Mogno στην επαρχία Ticino. Χτίστηκε μεταξύ του 1994 και του 1996 πάνω σε μια αρχαιότερη εκκλησία (1626), η οποία είχε ισοπεδωθεί από μια χιονοστιβάδα το 1986.
Η νέα εκκλησία έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Mario Botta. Έχει ένα ιδιόμορφο ελλειπτικό σχήμα, ενώ η γυάλινη οροφή του κτιρίου είναι σχεδιασμένη λοξά. Η εκκλησία έχει επενδυθεί εσωτερικά και εξωτερικά με γκρι γρανίτη Riveo και λευκό μάρμαρο Peccia σε εναλλασσόμενες ευθείες και τούβλα. Τα μοντέρνα υλικά του κτιρίου έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα.

Το καινοτόμο αυτό κτίριο κατόρθωσε να αποτελέσει ένα ορόσημο, το οποίο έχει γίνει γνωστό και εκτός των συνόρων της Ελβετίας. Το ιδιαίτερο του χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περιμετρικά το κτίριο δεν έχει ανοίγματα και φωτίζεται μόνο με φυσικό φως το οποίο εισέρχεται από την λοξή γυάλινη οροφή.
Ο αρχιτέκτονας με την ύπαρξη μόνο της γυάλινης οροφής προσπαθεί ουσιαστικά να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο Θεό. Συγχρόνως η χρησιμοποίηση του γρανίτη και του μαρμάρου, τα οποία είναι υλικά που έχουν υψηλό βαθμό ανάκλασης βοηθούν στην πλήρη διάχυση του φυσικού φωτός στο χώρο.
Επιπροσθέτως, ο σχεδιαστής της εκκλησίας προσπαθεί να δημιουργήσει μια αλληλεπίδραση μεταξύ της διάταξης της πέτρας του φυσικού φωτός καθώς και των σκιάσεων (όπως αυτό φαίνεται και στις φωτογραφίες). Σε αυτό το ναό ο Mario Botta χρησιμοποίησε το φυσικό φως για να ‘φωτογραφήσει’ το πέρασμα του χρόνου και να καθιερώσει τη σχέση με το ηλιακό σύστημα καθώς και με τις διαφορετικές εποχές του χρόνου.
Εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή
Αρχιτέκτονας: Mario Botta
Τοποθεσία: Mogno, Ελβετία
Κείμενο: Ηλίας Ελιέζερ (ilias@flashlight.gr)