Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Μελέτη φωτισμού: τεχνικό ή εμπορικό εργαλείο;  
Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2012
 

Αν δεν ξέρεις να φωτίσεις κάτι απλά «κάψε το» και δεν θα πει κανένας τίποτα...

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο τι σημαίνει μελέτη φωτισμού και ποιος δικαιούται να φέρει τον ομώνυμο τίτλο για την παρεχόμενη αυτή υπηρεσσία. Στις μέρες μας είναι δεδομένο πως η μελέτη φωτισμού πρέπει να διαφοροποιείται από το εμπορικό κομμάτι ενός έργου. Παρόλα αυτά, πολλές εμπορικές επιχειρήσεις έχουν στο δυναμικό τους καταρτισμένα στελέχη, τα οποία εκπονούν προτάσεις φωτισμού για λογαριασμό τους. Τις προτάσεις -θεωρητικά μελέτες- αυτές, οι εταιρείες τις παρέχουν δωρεάν στα πλαίσια της πώλησης των φωτιστικών τους.

Η απάντηση στο ερώτημα του αν η μελέτη φωτισμού αποτελεί τεχνικό ή εμπορικό εργαλείο στις μέρες μας, μπορεί να δοθεί μόνο αν εξετάσουμε τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη ο σχεδιαστής επάνω στη δουλειά του. Αν εστιάζει στο εικαστικό και φωτοτεχνίκο αποτέλεσμα, ή τον τζίρο που θα προσφέρει στην εταιρεία που τον πληρώνει.

Επίσης λόγω του ότι δεν υπάρχει “παιδεία στον φωτισμό”, ένας υποτιθέμενος μελετητής πιο πολύ “κινδυνεύει” από το παράπονο του πελάτη ότι δεν έχει αρκετό φως ο χώρος, παρά από το ότι είναι υπερφωτισμένο. Έτσι, συνήθως τα προβλήματα όλων μέσα στην άγνοια τους, λύνονται “καίγοντας” τις επιφάνειες με τον υπερφωτισμό.

Όσο η μελέτη φωτισμού δεν έχει περάσει στην κουλτούρα του αρχιτέκτονα ή του τελικού χρήστη ως κάτι σημαντικό και απαραίτητο, την υπεραξία της συγκεκριμένης μελέτης θα την αποζημιώνει η πώληση φωτιστικών. Η εξάρτηση αυτή πέραν του αλλοιωμένου αποτελέσματος, σίγουρα δεν αποτελεί συμφέρουσα λύση, καθώς ο χρήστης πληρώνει περισσότερα φωτιστικά και ενέργεια από αυτή που χρειάζεται.

Κείμενο: Ψυλλιάς Μιλτιάδης
miltiades@flashlight.gr

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.