Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνο - γνωσία
 
Συστήματα Ελέγχου Φυσικού Φωτισμού και Εξοικονόμηση Ενέργειας  
Δημοσίευση: 24 Ιανουαρίου 2009
 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο αναφορά στην ανάγκη περιορισμού της αλόγιστης κατανάλωσης ενέργειας, τις σοβαρές συνέπειες της θερμικής μόλυνσης στην ατμόσφαιρα, τις κλιματικές αλλαγές κλπ.

Ο φωτισμός με χρήση ηλ. λαμπτήρων αποτελεί ενα σημαντικό κεφάλαιο στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας λαμπτήρας πυράκτωσης μετατρέπει σε φωτεινή ενέργεια μόνο το 10% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, απελευθερώνοντας σαν θερμότητα στο περιβάλλον το υπόλοιπο 90%.

Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι περίπου 6 ως 8 φορές πιο αποδοτικοί σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ενώ εχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δείχνουν έτσι να αποτελούν μια λύση στο παραπάνω προβλημα, ο υδράργυρος όμως που περιέχουν προκαλεί σημαντική μόλυνση στο περιβάλλον όταν καταλήξει σε αυτό. Οι λαμπτήρες με leds εξάλλου δεν παρέχουν ακόμη την επιθυμητή ένταση φωτισμού ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα. Άλλα είδη λαμπτήρων εκκένωσης (π.χ. ατμών νατρίου ή μεταλλικών αλογονιδίων) που παρουσιάζουν σαφώς μεγαλύτερη απόδοση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν πλέον ευρεία χρήση σε φωτισμό μεγάλων εξωτερικών χώρων, οδοφωτισμό κλπ αλλά λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους δεν στάθηκε δυνατή η χρήση τους για φωτισμό εσωτερικών χώρων.

Σε ό,τι αφορά εσωτερικούς χώρους μια λύση που ενδείκνυται από πολλές απόψεις είναι η χρήση dimmer στο φωτισμό.

Η χρήση dimmer για πολλά χρόνια ήταν συνυφασμένη με τη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας μέσω του φωτισμού χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από εξοικονόμηση ενέργειας αφού οι κοινοί ροοστάτες επέτρεπαν σε ένα μέρος της ηλ. ισχύος να φτάσει στους λαμπτήρες καταναλώνοντας την υπόλοιπη σαν θερμότητα πάνω στην αντίσταση που περιείχαν.

Την τελευταια δεκαετία με την πρόοδο της τεχνολογίας οι κοινοί ροοστάτες έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα dimmer που με τη χρήση ηλεκτρονικών διατάξεων παρέχουν παράλληλα με τη ρύθμιση της έντασης φωτισμού, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η χρήση καλής ποιότητας dimmer στό φωτισμό αυξάνει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων, κάτι που μειώνει τόσο το κόστος συντήρησης που αφορά το φωτισμό, όσο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τους «καμμένους» λαμπτήρες που καταλήγουν σε αυτό.

Από μελέτες της αμερικανικής εταιρίας LUTRON έχει υπολογιστεί η παρακάτω αντιστοιχία ανάμεσα στη μείωση της έντασης των λαμπτήρων πυρακτώσεως με τη χρήση ψηφιακων dimmers, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση στη διάρκεια ζωής τους:
Μείωση ποσοστού
έντασης
Μείωση
κατανάλωσης
Διάρκεια ζωής
λαμπτήρων
10%
10%
2 φορές μεγαλύτερη
25%
20%
4 φορές μεγαλύτερη
50%
40%
20 φορές μεγαλύτερη
75%
60%
> 20 φορές μεγαλύτερη

Έρευνα της ίδιας εταιρίας έχει δείξει ότι με τη χρήση ενός και μόνο dimmer σε κάθε οικία των ΗΠΑ, θα εξοικονομείται κόστος ηλ. ενέργειας της τάξης των 230.000.000 δολλαρίων ετησίως. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.950 εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με τη ρύπανση που προκαλούν 370.000 αυτοκίνητα.

Ο φυσικός φωτισμός είναι μια αλλη παράμετρος που επηρεάζει την κατανάλωση ενέργειας σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Είναι προφανές οτι σε ένα βαθμό η διάχυση του φυσικού (ηλιακού) φωτός σε ένα χώρο περιορίζει την ανάγκη κατανάλωσης ηλ. ενέργειας για τον τεχνητό φωτισμό του χώρου. Παράλληλα όμως, και ιδιαίτερα κατα τούς θερινούς μήνες, οι ηλιακές ακτίνες που εισέρχονται σε ένα χώρο αυξάνουν τα ποσά θερμότητας σε αυτόν με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον χρήση των ενεργοβόρων συστημάτων κλιματισμού τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο χώρο. Ο κατάλληλος έλεγχος ωστόσο του φυσικού φωτισμού μπορεί να αποδώσει απρόσμενα θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Τα εξωτερικά ρολλά που συνήθως χρησιμοποιούνται σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους αυξάνουν μεν την ασφάλεια έναντι παραβιάσεων, δεν ενδείκνυνται όμως για τον σωστό έλεγχο του φυσικού φωτισμού δεδομένου ότι είναι αδιαφανή και δύσχρηστα, ιδιαίτερα όταν η λειτουργία τους είναι χειροκίνητη.

Πιο αποδοτικά αποδεικνύονται τα υφασμάτινα σκίαστρα (blinds), τα οποία με την επιλογή κατάλληλου υφάσματος και τη σωστή χρήση τους συντελούν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Κατάλληλα υφάσματα για την ανωτέρω χρήση κρίνονται αυτά που επιτρέπουν τη διάχυση του φωτός ή ακόμα και την ορατότητα, περιορίζουν όμως σημαντικά την υπεριώδη ακτινοβολία και μαζί μεγάλο ποσό της θερμότητας που εισέρχεται στο χώρο. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τις μειωμένες απαιτήσεις σε τεχνητό φωτισμό (επομένως και της θερμότητας που παράγεται από αυτόν) κατά τη διάρκεια της ημέρας αποφεύγοντας παράλληλα την επιβάρυνση του χώρου με μέγαλα θερμικά φορτία προερχόμενα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Από τα παραπάνω εύκολα αναλογίζεται κανείς πόσο αποδοτική μπορεί να γίνει η χρήση ενός προγραμματιζόμενου συστήματος κεντρικού ελέγχου φωτισμού (φυσικού και τεχνητού) σε συνδυασμό με κατάλληλα dimmers και σκίαστρα σε ένα κτίριο γραφείων ή μια οικία. Ένα τέτοιο σύστημα παρέχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για κεντρικό έλεγχο του φωτισμού από οποιοδήποτε σημείο του κτιρίου ή και από απόσταση, τον έλεγχο του φυσικού φωτισμού αυτόματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή κλπ ή ανάλογα με την ένταση του εξωτερικού φωτισμού (π.χ. ανέβασμα των blinds λίγο πρίν τη δύση, όταν οι ηλιακές ακτίνες δε θα εισέρχονται πλέον στο χώρο ή όταν εχει συννεφιά), τη διατήρηση σταθερού επιπέδου φωτισμού καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας σε εργασιακούς χώρους συνδυάζοντας με το βέλτιστο τρόπο φυσικό και τεχνητό φωτισμό κλπ.

Γενικά με το σωστό προγραμματισμό ενα τέτοιο σύστημα μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Λαμβάνοντας δε υπόψη και τις γενικότερες δυνατότητες που μπορεί να έχει ένα καλό σύστημα ελέγχου όπως η δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού ανάλογα με την εκάστοτε χρήση ενός χώρου, η ανάλογα με την ώρα της ημέρας ή και την εποχή ή ακόμα και εκτέλεση προγραμματισμένων λειτουργιών χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και γενικά τη δυνατότητα εύκολης προσαρμογής του στις απαιτήσεις του κάθε χρήστη, γίνεται φανερό ότι με τη χρήση κατάλληλων συστημάτων ελέγχου φωτισμού η εξοικονόμηση ενέργειας παύει να απαιτεί θυσίες αλλά συμβαδίζει πλέον με την άνεση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σπύρος Βεργίνης
Mελετητής - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
FOSS S.A.

 

 

Link :

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.