Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Lighting tips for dummies  
Δημοσίευση: 19 Μαΐου 2010
 

Ο σωστός φωτισμός μπορεί να αλλάξει τον χώρο σας.

Κατά την αναδιαμόρφωση και διακόσμηση ενός χώρου, συνήθως ψάχνουμε για έπιπλα, χρώματα, χαλιά και διακοσμητικά αντικείμενα. Ωστόσο, ο φωτισμός μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση ενός δωματίου.

Ο σχεδιαστής φωτισμού είναι υπεύθυνος για την "ατμόσφαιρα" ενός χώρου. Ανάλογα με τον τύπο, το χρώμα, ή την θερμοκρασία χρώματος του φωτισμού στο δωμάτιο, μπορεί να δημιουργηθούν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να διαμορφώσει την διάθεση, να βελτίωσει την παραγωγικότητα και να συμβάλλει στην αίσθηση της ευημερίας. Τα φωτεινά δωμάτια δίνουν μια θετική και αισιόδοξη αίσθηση, ενώ τα πιο σκούρα οικεία και ρομαντική.

Ο σωστός σχεδιασμός φωτισμού δεν θα σας προκαλέσει εκνευρισμό στην κουζίνα λόγω του ότι θα είστε σε θέση να δείτε τι κάνετε και θα σταματήσει την διαμάχη στην κρεβατοκάμαρα για το ποιος θα σηκωθεί να σβήσει το φως. Αντ' αυτού, θα πρέπει να είναι και σε θέση να μετατρέψει ένα δωμάτιο από ένα λαμπερό ζωντανό χώρο διαβίωσης, σε ένα χώρο για ένα ρομαντικό δείπνο για δύο.

Ο φυσικός φωτισμός εισβάλει μέσα από τα παράθυρα και τις πόρτες. Το ηλιακό φως θεωρείται η πρότυπη πηγή φωτός, αλλά η φωτεινότητα και η ένταση του μεταβάλλονται. Η ώρα της ημέρας, η εποχή ή οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά τον φυσικό φωτισμό.

Για να ελέγξετε την ποσότητα και να διαχειριστείτε το φυσικό φως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα είδη από γυαλί ή κουρτίνες, με στόχο την διάχυση ή την αντανάκλαση του. Μια καλή ιδέα είναι να βρείτε τον τοίχο που δέχεται άμεσο ηλιακό φως και να τον βάψετε με ένα λαμπερό χρώμα. Και αυτό διότι το ανακλώμενο φως δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα στα δωμάτια. Ακόμα και η επιφάνεια του τοίχου μπορεί να επηρεάσει τη διάχυση του φωτός, καθώς οι τραχιές επιφάνειες έχουν διαφορετικά αποτελέσματα από τις λείες.

Ως τεχνητό φωτισμό μπορούμε να ορίσουμε αυτόν που πηγάζει από οποιοδήποτε είδος λαμπτήρα. Κάθε φωτεινή πηγή είναι δυνατόν να ελέγχεται σε όλες τις πτυχές, όπως την ένταση, το χρώμα και την διασπορά της. Για να πάρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ένα χώρο, ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός διαφόρων τύπων λαμπτήρων.

Με απλούς τρόπους αλλάζοντας την θέση των φωτιστικών πηγών, μπορείτε να μεταβάλετε την όψη ενός δωματίου και να φανεί μεγαλύτερο ή μικρότερο. Ψηλοτάβανα δωμάτια μπορούν να έχουν μια ζεστότερη αίσθηση, τοποθετώντας σε χαμηλό επίπεδο τις πηγές και προσπαθώντας το φως να μην ξεφεύγει πάνω από το ύψος τοποθέτησης. Το αντίστροφο, κατευθύνοντας το φως προς τα πάνω, κάνει το δωμάτιο να φαίνεται υψηλότερο.

Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά εξυπηρετούν τέλεια συγκεκριμένους φωτισμούς τμημάτων ενός δωματίου. Σε χώρους που επιθυμείτε να διαβάζετε, τα φωτιστικά θα πρέπει να τοποθετούνται πίσω από τον ώμο σας.

Όσον αφορά τον διακοσμητικό φωτισμό, «πινελιές» σε γωνίες και έπιπλα ενισχύουν την ατμόσφαιρα και τραβούν την προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία. Επίσης ένα όμορφο φωτιστικό θα «προσθέσει» στην εσωτερική διακόσμηση σας, ακόμα και σβηστό.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός στην εσωτερική διακόσμηση, όπως τα χρώματα, το στυλ των επίπλων και τα αξεσουάρ. Ολόκληρο το έργο σας μπορεί να καταστραφεί από κακό φωτισμό, ενώ αντίθετα ο σωστός φωτισμός θα ενισχύσει το οπτικό σας αποτέλεσμα.

Κείμενο: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πηγή: http://e-articles.info/
Φωτογραφίες: Demajo, Vesoi

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.