Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Φως και Χρώμα...  
Δημοσίευση: 20 Μαρτίου 2006
 

Συνάρτηση η οποία καθορίζει τα αντικείμενα...

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι το φως καθορίζει τα χρώματα των αντικειμένων. Κάτω από λευκό φως ένα μήλο εμφανίζεται κόκκινο λόγω του ότι αντανακλά τα ερυθρά τμήματα του χρωματικού φάσματος, ενώ απορροφά τα υπόλοιπα μήκη κύματος.

Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα φίλτρο το οποίο θα αφαιρέσει από την φωτεινή πηγή το κόκκινο, το μήλο θα φαίνεται ελάχιστα και μαύρο.

Το φως είναι λοιπόν χρώμα;;
Η απάντηση κατά κάποιο τρόπο είναι θετική. Σκεφτείτε το ορατό φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας (φως) ως μία σειρά. Από την μία άκρη με μικρό μήκος κύματος εμφανίζεται το ιώδες και από την άλλη με μεγάλο μήκος κύματος το κόκκινο. Τα υπόλοιπα χρώματα βρίσκονται ενδιάμεσα στις άκρες. Το φως λοιπόν το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα χώματα της σειράς είναι το λευκό!

Το γεγονός λοιπόν ότι το χρωματικό φάσμα μπορεί να μεταβληθεί με την χρήση φίλτρων, μας δίνει την δυνατότητα μεταβολής της χρωματικής εμφάνισης των αντικειμένων, χωρίς να παύουμε να αντιλαμβανόμαστε τα χαρακτηριστικά τους.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα, αντισταθμίζει τις αλλαγές στην χρωματική απόδοση με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα όπως τα γνωρίζουμε και περιμένουμε να τα δούμε.

Το λευκό φως αποκόπτοντας χρώματα του φάσματος, μπορεί να έχει διάφορες αποχρώσεις, όπως αντίστοιχα και το φως του ηλίου το οποίο μεταβάλλεται από ώρα σε ώρα. Διαφορετικό λευκό φως βλέπουμε το πρωί, το μεσημέρι, ή το απόγευμα.

Ως ιδανικό λευκό, χαρακτηρίζεται το λεγόμενο direct noontime, το οποίο είναι τέλεια ισορροπημένο σε χρώματα και ποσότητες, όταν ο ήλιος βρίσκεται κάθετα από πάνω μας. Στους λαμπτήρες αναφέρεται ως DayLight.

Στον τεχνικό φωτισμό οι λαμπτήρες πυράκτωσης παράγουν περισσότερο κόκκινο και κίτρινο παρά μπλε και πράσινο χρώμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πιο «θερμά» τα αντικείμενα.

Με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένοι οι λαμπτήρες αυτοί, δεν έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στο αποτέλεσμα που παράγουν. Αντίθετα, στον φωτισμό που πηγάζει από λαμπτήρες φθορισμού ή υψηλής πιέσεως, η νεότερη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το αποτέλεσμα που εισπράττουμε.

Κατά γενική ομολογία, το λευκό ισορροπημένο φως κάνει τα χρώματα να εμφανιστούν φυσικότερα και πιο ζωντανά. Παρόλα αυτά, συγκεκριμένη μερίδα του φάσματος είναι η σημαντικότερη στην χρωματική απόδοση των αντικειμένων. Το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο ως βασικά χρώματα, έχουν τη δυνατότητα συνδυαζόμενα να δημιουργήσουν σχεδόν οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Έτσι προκύπτει ότι μια πηγή φωτός που περιέχει τις ισορροπημένες ποσότητες κόκκινου, μπλε και πράσινου χρώματος, μπορεί να παρέχει άριστη απόδοση ακόμα κι αν αυτή η πηγή φωτός είναι ανεπαρκής σε άλλα χρώματα του φάσματος.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.