Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Φωτισμός και κρασί  
Δημοσίευση: 05 Ιανουαρίου 2010
 

Ο φωτισμός του χώρου επηρεάζει τη γεύση (και την τιμή) του κρασιού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων.

Ο φωτισμός ενός χώρου ασκεί μια υποσυνείδητη επίδραση στη γεύση που μας αφήνει το κρασί και επηρεάζει το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε γι' αυτό, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου παρουσίασαν την εργασία τους στο «Journal of Sensory Studies» (Περιοδικό Αισθητηριακών Μελετών), ή οποία περιλάμβανε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με 500 εθελοντές, στους οποίους ζητήθηκε να δοκιμάσουν ένα συγκεκριμένο κρασί υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού στον χώρο γύρω τους, να δηλώσουν πώς τους φάνηκε η γεύση του και πόσα χρήματα ήσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν.

Η έρευνα έδειξε ότι το κρασί «βαθμολογήθηκε» με καλύτερη γεύση, όταν εκτίθετο υπό ερυθρό ή μπλε φωτισμό, από ότι όταν ο φωτισμός προερχόταν από πράσινο ή λευκό φως. Μάλιστα, οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν τουλάχιστον ένα ευρώ παραπάνω, για το μπουκάλι κρασιού που λουζόταν στο κόκκινο φως σε αντίθεση με το πράσινο.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας Δρ. Ντάνιελ Όμπερφελντ-Τουίστελ, ήταν ήδη γνωστό ότι το χρώμα ενός ποτού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το γευόμαστε. Τα νέα δεδομένα έδειξαν ότι ανάλογο αποτέλεσμα έχει και ο φωτισμός σε ένα εστιατόριο, ή bar. Μια ερμηνεία γι' αυτό είναι ότι ο ευχάριστος φωτισμός υποσυνείδητα οδηγεί το νου να αντιληφθεί και το κρασί σαν πιο ευχάριστο.

Σύμφωνα με τις πειραματικές γευσιγνωσίες υπό διαφορετικούς φωτισμούς, το κρασί γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους περίπου μιάμιση φορά πιο γλυκό, όταν περιβάλλεται από κόκκινο φως, σε σχέση με λευκό ή πράσινο. Όπως επίσης το ότι το κόκκινο φως αυξάνει τη φρουτώδη γεύση του.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι ακραίες συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε ορισμένα μπαρ, αναμφίβολα επηρεάζουν τον τρόπο που οι πελάτες γεύονται τα ποτά τους, πέρα από την επίδραση που έχει το χρώμα του ίδιου του ποτού στη γεύση. Παράλληλα, συνιστούν ότι οι σοβαρές γευσιγνωσίες κρασιών πρέπει να γίνονται με ουδέτερο φωτισμό για να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα.

Οι Γερμανοί επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης φωτισμού - γεύσης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.