Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Οικονομικό παιχνίδι με το φως!  
Δημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2010
 

Δημιουργήστε «θεατρικές σκηνές» στο χώρο σας, με PAR.

Όλοι όσοι έχετε δει μια θεατρική παράσταση με εντυπωσιακό φωτιστικό σχεδιασμό, ή έχετε επισκεφθεί ένα χώρο ο οποίος είναι φωτισμένος με την ίδια λογική, θα έχετε βιώσει την αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης που προκαλεί ένα τέτοιο σκηνικό.

Η δημιουργία ενός αντίστοιχου σκηνικού στο σπίτι μας σίγουρα θα χρειαζόταν το σχεδιασμό ενός lighting designer ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ιδανικά ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Εφόσον όμως έχουμε την όρεξη, τη φαντασία και τη διάθεση να «παίξουμε με το χώρο μας», μπορούμε με χαμηλό κόστος και τα κατάλληλα εργαλεία, να δημιουργήσουμε ένα συμπαθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα αποτελέσει τη δική μας «πινελιά».

Ιδανικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται από το θέατρο μέχρι και τους συναυλιακούς χώρους, αποτελεί το λεγόμενο φωτιστικό PAR.

To PAR (parabolic aluminized reflector) είναι ένα φωτιστικό σώμα το οποίο έχει πάρει το όνομα του από τον τύπο λαμπτήρα που δέχεται (αλογόνου) και σταδιακά τα τελευταία χρόνια αντικαθίσταται από το LED PAR CAN, το οποίο είναι το ίδιο φωτιστικό με LEDs.

Χαρακτηριστικό του φωτισμού με λαμπτήρα PAR είναι η έντονες oval δέσμες, με μη εστιασμένο περίγραμμα κατά την προβολή.

Στον κάτωθι πίνακα μπορείτε να δείτε τις παραγόμενες διαστάσεις των φωτιστικών PAR, σε συνάρτηση με την ισχύ των λαμπτήρων που δέχονται:

Η φιλοσοφία που πρέπει να «ακολουθήσουμε» κατά το φωτιστικό σχεδιασμό του χώρου, λέει ότι πρέπει να εστιάσουμε με δέσμες σε διάφορα σημεία τα οποία θέλουμε να αναδείξουμε μέσα στο περιβάλλον μας.

Τονίζοντας τα σημεία αυτά, ο χώρος φωτίζεται ελάχιστα από τις ανακλάσεις, δημιουργώντας ένα χαλαρωτικό σκηνικό, μια ρομαντική ατμόσφαιρα.

Προσοχή χρειάζεται στα σημεία που καθόμαστε, να μην μας προκαλούν θάμβωση οι πηγές (λάμπες).

Ένα PAR έχει ουδέτερο βιομηχανικό στιλ και παράγεται σε δύο χρώματα, γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το τοποθετήσουμε ακόμα και σε υπάρχουσες παροχές της οροφής, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την αισθητική του χώρου μας.

Άλλη λύση είναι να το τοποθετήσουμε σε μια βάση σαν στύλο δαπέδου (απλό τρίποδο φωτογραφικής μηχανής), ή αν έχουμε τη δυνατότητα να το κρύψουμε κάπου μέσα στο χώρο θα δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τοποθετώντας χρωματικές ζελατίνες ή φίλτρα στις ειδικές εσοχές του, μπορούμε να συνδυάσουμε χρωματισμούς δημιουργώντας το απόλυτο θεατρικό σκηνικό μας.

Για την υλοποίηση του «σχεδιασμού μας», καλό θα είναι να απευθυνθούμε σε ένα ηλεκτρολόγο, ζητώντας του παράλληλα να αλλάξει τους κλασικούς μας διακόπτες με dimmer, για να δίνουμε στις σκηνές μας την ένταση που επιθυμούμε!

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στην περίπτωση που θα τοποθετήσουμε το PAR σαν στύλο δαπέδου, προσαρμόζοντας ένα καλώδιο με ροοστάτη.

Το κόστος ενός PAR ανάλογα με το αν περιλαμβάνει μετασχηματιστή ή όχι, τον τύπο λαμπτήρα που δέχεται και ως συνέπεια το μέγεθος του, ξεκινάει από τα 7?, γεγονός το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας όμορφων σκηνών με πολύ χαμηλό κόστος...

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.