Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Ιδέες & Λύσεις
 
Φωτορρύπανση (Light pollution)  
Δημοσίευση: 10 Νοεμβρίου 2006
 

Συζητάμε καθημερινά για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηχορρύπανση, κ.ο.κ., αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε για το φαινόμενο της φωτορρύπανσης;

Η Φωτορρύπανση αποτελεί μία ακόμα παρενέργεια του βιομηχανικού πολιτισμού!

Πρόκειται για το υπερβολικό, αδιάκριτο άλλα και άσκοπο φως το οποίο δημιουργείται από την κακή επιλογή και αλόγιστη χρήση φωτιστικών σωμάτων για τις ανάγκες της σύγχρονής κοινωνίας.

Η φωτορρύπανση πηγάζει από τον εξωτερικό φωτισμό των κτιρίων, τις διαφημιστικές επιγραφές, τα εμπορικά καταστήματα, τα γραφεία, τα εργοστάσια, τους φωτεινούς σηματοδότες, τον φωτισμό των δρόμων και πολλές άλλες εφαρμογές οι οποίες καλύπτουν ανάγκες της καθημερινότητας μας. Είναι φαινόμενο, το οποίο συναντάμε σε όλες τις πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, στις επιπτώσεις της φωτορρύπανσης συγκαταλέγονται:

• Αλόγιστη σπατάλη ενέργειας

Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο φωτισμός απορροφά το ένα τέταρτο της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται παγκοσμίως και ότι σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι συνήθως το 50% έως 90% του φωτισμού που χρησιμοποιείται είναι περιττός και άσκοπος, μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης ενέργειας που προκαλεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ακριβώς, λοιπόν, λόγω της σημαντικότητας αυτού του όχι και τόσο ευρέως γνωστού ζητήματος, οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με οργανώσεις και εταιρείες προχώρησαν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο και έκτοτε αναζητούν λύσεις για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

• Πρόκληση αναστάτωσης στο οικοσύστημα

Δεδομένου ότι η ζωή εξελίχθηκε με τα φυσικά σχέδια της μέρας και της νύχτας, η διάσπαση των φυσικών ισορροπιών που προκαλείται από την άσκοπη και αλόγιστη παραγωγή φωτός επηρεάζει αναπόφευκτα πολλές πτυχές της ζωικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς.

• Δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία

Πολλές ιατρικές έρευνες επισημαίνουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής ή ακόμα και της ελαφριάς έκθεσης του ανθρώπινου σώματος σε υπερβολικό ή ακατάλληλο φως, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Επιπτώσεις στην υγεία που προέρχονται από τον υπέρ-φωτισμό ή την ανάρμοστη φασματική σύνθεση του φωτός, είναι οι αυξανόμενοι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η αυξανόμενη πίεση, η μείωση των σεξουαλικών λειτουργιών και η αύξηση του άγχους. Επιπλέον, διάφορες δημοσιευμένες μελέτες συνδέουν την έκθεση των γυναικών στο φως τη νύχτα με τον καρκίνου του μαστού, λόγω της καταστολής της κανονικής νυκτερινής παραγωγής της melatonin (ορμόνη).

• Παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των αστρονομικών παρατηρητηρίων και απώλεια ορατότητας των αστεριών από τους κατοίκους των πόλεων

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω παραμέτρους του φαινομένου της φωτορρύπανσης, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι η σωστή μελέτη των λειτουργικών και αισθητικών αναγκών ενός συγκεκριμένου χώρου σε φωτισμό δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Για τον λόγο αυτό, πάντα επισημαίνεται από τους ειδικούς η σημασία για τον κατάλληλο φωτισμό εσωτερικών χώρων.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.