Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Περιήγηση
 
Περιοχή Atjehstraat στο Ρότερνταμ  
Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2011
 

Ένα concept που αλλάζει τα δεδομένα στο φωτισμό δημόσιων -και όχι μόνο- χώρων.

Αν επισκεφτείτε το Atjehstraat στην περιοχή Katendrecht στο Ρότερνταμ, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερη γειτονιά. Εκεί που κάποτε έβρισκε κανείς συνηθισμένα φώτα δρόμου, τώρα συναντάει μοτίβα από φως, όπως στήλες στις προσόψεις των σπιτιών και αφηρημένα σχήματα κατά μήκος του πεζοδρομίου. Η ιδέα, που προέκυψε από την αναθεώρηση του παραδοσιακού τοπίου του δρόμου και είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αισθητική ανανέωση του, ονομάστηκε Broken Light. Η εφαρμογή της βοήθησε στη μείωση φαινομένων εγκληματικότητας που έπλητταν την περιοχή, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς της κοινότητας. Η νέα όψη της Atjehstraat αποτελεί μέρος μιας διευρυμένης προσπάθειας για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής.

Το 2007, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Stiching DSPS έθεσε την πρόκληση για την δημιουργία ενός σχεδίου-πλάνου που θα αναζωογονούσε την περιοχή και συγχρόνως θα προκαλούσε συζήτηση για το φωτισμό δημόσιων χώρων. Αυτή η πρόκληση τράβηξε το ενδιαφέρον του σχεδιαστή φωτισμού και εικαστικού Rudolf Teunissen. Μαζί με τον σχεδιαστή Philipp Stegmüller ξεκίνησαν μια έρευνα πάνω στην σημασία του φωτός με σκοπό να κατανοήσουν πως ακριβώς το αντιλαμβάνεται και το βιώνει κάποιος στους δημόσιους χώρους.

Διαπίστωσαν πως η γλώσσα του φωτός διαχέεται σε όλες τις διαστάσεις του πολιτισμού. Η τέχνη, με την μορφή της φωτογραφίας, του φιλμ, της ζωγραφικής κτλ έχει δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη/βάση οπτικών αναφορών που λειτουργούν σαν φίλτρο της πραγματικής ζωής.

Οι δύο designers διαπίστωσαν πως η ορολογία που χρησιμοποιείται στο φωτισμό έχει εισβάλει και στην καθημερινή γλώσσα. Χρησιμοποιείται δε και μεταφορικά, για να εκφράσει διάφορες καταστάσεις πχ. τον άφησαν στο σκοτάδι, νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως.

Εν ολίγοις, το φως και το σκοτάδι είναι έννοιες φορτισμένες με νόημα το οποίο διαρκώς επηρεάζεται και επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φωτισμένο περιβάλλον γύρω μας.

Το επόμενο βήμα του Teunissen ήταν να δημιουργήσει ένα σχέδιο για το Atjehstraat που θα ένωνε το «πραγματικό φως» (αυτό που βλέπουμε), με το «μεταφρασμένο φως» (αυτό που βιώνουμε συναισθηματικά). Πάνω σε αυτή τη βάση εξελίχθηκε το Broken Light.

Οι σχεδιαστές συνειδητοποίησαν από νωρίς πως αυτό που πραγματικά έψαχναν ήταν κάποιο νόημα του φωτός που να υποστηρίζεται όμως από μια εμπειρία. Ήθελαν να δείξουν πως ένα concept φωτισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την αντίληψη του χώρου, αλλά με το πώς μπορεί επίσης να υποστηρίξει την ταυτότητα του.

Αντί να χρησιμοποιήσει το φως ως αμιγώς πρακτική λύση –η ασφάλεια που παρέχει σε σχέση με τους κινδύνους που παραφυλάνε στο σκοτάδι- ο Teunissen το ενσωμάτωσε στην έννοια της ταυτότητας. Έπρεπε φυσικά να ληφθούν υπόψη και οι πρακτικές διαστάσεις του ζητήματος. Έντονη ήταν η επιθυμία να αποτραπούν οι αρνητικές ιδιότητες του φωτισμού δρόμων, να αποφευχθεί η θάμβωση και να μειωθεί η «ρύπανση» του φωτός. Πέρα απ’ αυτό, ο Teunissen ήθελε να δημιουργήσει ένα «lichtraum»: Έναν χώρο που δημιουργείται από φως, προσδίδοντας ένα διαφορετικό ύφος στον δρόμο ακόμα και κατά την διάρκεια της ημέρας.

Για να πραγματοποιηθούν όμως τόσο σημαντικές αλλαγές ήταν απαραίτητη η συγκατάθεση των αρχών της πόλης και φυσικά των κατοίκων. Τον ρόλο του μεσάζοντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου έπαιξε η Stiching DPS. Το 2009 έστησε μια επίδειξη χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο φωτιστικό και το Νοέμβριο του 2010 οργάνωσε μια μικρή γιορτή για το επίσημο «γύρισμα του διακόπτη».

Η εφαρμογή του σχεδίου προϋπόθετε την απομάκρυνση των προϋπαρχόντων στύλων φωτισμού και την αντικατάστασή τους με 18 καινούργιες μονάδες, 9 σε κάθε πλευρά του δρόμου. Κάθε νέος στύλος φτάνει σε ύψος τα 6 μέτρα και το ειδικής κατασκευής φωτιστικό σώμα είναι στραμμένο στις προσόψεις των κτιρίων. Τα φωτιστικά αυτά σχηματίζουν και τα κάθετα σχέδια και τα μοτίβα στο έδαφος.

Κάθε ένα από τα φωτιστικά που δημιουργούσαν τα εφέ έπρεπε να είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε οι ακτίνες του φωτός να εστιάζουν με ακρίβεια, αποφεύγοντας τα παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο οποιοσδήποτε θα μπορέσει να απολαύσει το νέο σκηνικό άσχετα απ’ το αν βρίσκεται μέσα σε κάποιο κτίριο ή έξω στο δρόμο.

Η κατασκευή των ανακλαστήρων έγινε από τον Marinus van der Voorden, ύστερα από ειδικούς υπολογισμούς. Τα προσαρτήματα κατασκευάστηκαν από το γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού Max Designers υπό την επίβλεψη του Thomas Linders.

Οι κανονισμοί όριζαν πως ο δρόμος θα έπρεπε να είναι ομοιόμορφα φωτισμένος, γι’ αυτό και τοποθετήθηκαν προσαρτήματα στα πεζούλια δίπλα από κάθε δεύτερη λάμπα, κατά μήκος του δρόμου. Τοποθετώντας τα προσαρτήματα στο ύψος των 5 μέτρων πάνω σ’ ένα μικρό σκελετό και δημιουργώντας μια μικρή κλίση, έτσι ώστε μόνο ένα από κάθε ζευγάρι στύλων να έχει φωτιστικό, το οδόστρωμα φωτίζεται με ακρίβεια χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο πλάνο. Από ψηλά αυτά τα ανορθόδοξα σχήματα μοιάζουν με γκράφιτι, σαν να ψέκασε κάποιος το φως στο πεζοδρόμιο. Στο επίπεδο του δρόμου, τα σχέδια μοιάζουν με αφηρημένα σχήματα πουλιών και λουλουδιών. Μάλιστα, αυτό το παιχνίδι με τις διαφορετικές ερμηνείες και απεικονίσεις του φωτός ήταν απ’ την αρχή σκόπιμο και η αντίδραση των κατοίκων υπήρξε απόλυτα θετική.

Ο Teunissen μέσα απ’ το έργο του απέδειξε πως οι ευφάνταστες λύσεις μπορούν να είναι συγχρόνως πρακτικές και λειτουργικές. Ουσιαστικά μια ολόκληρη περιοχή μπορεί να φωτιστεί δημιουργώντας αντιθέσεις χωρίς να οπτική παρεμπόδιση από τις ανεπιθύμητες ανακλάσεις. Χρησιμοποιώντας σαν λειτουργικό μοντέλο το Atjehstraat ελπίζει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την τεχνική του, προσαρμόζοντας το Broken Light σε νέα περιβάλλοντα.

Πηγή: mondo arc

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.