Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Περιήγηση
 
Επίσκεψη στο Άμστερνταμ  
Δημοσίευση: 07 Μαΐου 2010
 

Φως και υδάτινο στοιχείο αποτελούν πηγή θετικών συναισθημάτων...

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με μια διάθεση ότι επισκεπτόμαστε την πόλη της απόλυτης σεξουαλικής ελευθερίας, με τις περιβόητες πόρνες στις βιτρίνες των φαναριών και τα καφέ όπου σερβίρεται χασίς και μαριχουάνα. Μια πόλη «έντασης» όπως χαρακτηριστικά είχε αποτυπωθεί στο μυαλό μου.

Αντιθέτως με την μέχρι τότε εικόνα μου, θα χαρακτήριζα το Άμστερνταμ σαν μια πόλη που έχει να διδάξει πολλά πράγματα στον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια πόλη που μπορείς να ζήσεις ποιοτικά και με ασφάλεια χωρίς να νιώσεις ξένος (ακόμα κι αν είσαι), μια πόλη που ξέρει να σέβεται το διαφορετικό και τον άνθρωπο, μια πόλη που τα αυτοκίνητα λείπουν επιδεικτικά, μια πόλη που η δημόσια συγκοινωνία είναι το κλειδί όλων των μετακινήσεων, μια πόλη στην οποία ο κόσμος έχει κάνει στροφή στα ποδήλατα που είναι χιλιάδες, διαμορφώνοντας έτσι μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Στο οδοιπορικό μας, μαγευτήκαμε από το διαμελισμό που προκαλούν στο έδαφος τα 165 κανάλια του ποταμού Άμστελ, καθώς και την χαρακτηριστική ολλανδική αρχιτεκτονική των κουκλίστικων σπιτιών με τους ευρηματικούς τελευταίους ορόφους, οι οποίοι ορίζουν και την «προέλευση» του ιδιοκτήτη τους.

Το Άμστερνταμ των 800.000 κατοίκων έγινε πρωτεύουσα της Ολλανδίας το 1980. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε 40 διαφορετικά μουσεία, αποκομίζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία από το καθένα, με πιο γνωστό το μουσείο του Βαν Γκονγκ, στο οποίο φιλοξενούνται πάνω από 200 πίνακες ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη.

Ο βραδινός περίπατος κατά μήκος των καναλιών, με τα φώτα να προβάλουν μια δεύτερη «αρνητική» σκηνή της πόλης μέσα τους, καταφέρνει να αφυπνίσει πανέμορφα συναισθήματα, που σίγουρα θα πρότεινα να τα βιώσετε.

Προσπαθώντας να κατανοήσω αυτή την «έξαρση», έβαλα τον εαυτό μου σε διαδικασία αναζήτησης για το τι είναι αυτό που την προκάλεσε κατά τη διαμονή μας εκεί. Η απάντηση ήρθε ένα μήνα μετά, διαβάζοντας ένα άρθρο το οποίο επισήμαινε την θετική επιρροή των εικόνων που προκύπτουν από τις ανακλάσεις του αστικού φωτισμού στο νερό, στην ψυχολογική ηρεμία του ανθρώπου.

Αναφερόταν ότι στον διαγωνισμό city.people.light που είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, πέραν της αξιόλογης «εργασίας», δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η πόλη που κέρδισε το βραβείο (Jyväskylä - Φιλανδία) είχε έντονο το στοιχείο του νερού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί για τους κατοίκους των πόλεων που δεν έχουν επαφή με το υδάτινο στοιχείο, η έπαρση συναισθημάτων που προκαλείται με την αποκομιδή εικόνων από την επίσκεψη σε τέτοια μέρη.

Λιανόπουλος Μάνος

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.