Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Περιήγηση
 
Πρωτοπόροι σχεδιαστές μοντέρνων φωτιστικών  
Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2021
 

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έβαλαν πρώτοι το λιθαράκι για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη;

Στην αγορά θα βρείτε μοντέρνα φωτιστικά σε τεράστια ποικιλία που διαφέρει ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους, το σχεδιασμό τους, τα χρώματα και το είδος τους. Δεν πρέπει όμως να ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που έβαλαν πρώτοι το λιθαράκι για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη; Πιστεύουμε ότι αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή σε κάποιους σχεδιαστές μοντέρνων φωτιστικών που άφησαν ιστορία!

Ας ξεκινήσουμε με τον George Cardwardine, ο οποίος το 1935 σχεδίασε αυτά που σήμερα θεωρούμε πτυσσόμενα φωτιστικά γραφείου ή δαπέδου με ρυθμιζόμενο βραχίονα. Ο Cardwardwine κατασκεύασε ένα φωτιστικό όπου κάποιος μπορούσε να ρυθμίσει τη θέση και την κατεύθυνση του φωτός και ταυτόχρονα ο πτυσσόμενος βραχίονας να παραμένει σε μία σταθερή θέση.Τα φωτιστικά του έγιναν ανάρπαστα και σήμερα πλέον βρίσκονται σε κάθε κατάστημα,από το πιο προσιτό μέχρι το πλέον πολυτελές. Μάς είναι γνωστά κυρίως ως φωτιστικά γραφείου, αλλά, κι ως φωτιστικά δαπέδου.

Ο George Nelson το 1948 λάνσαρε στην αγορά τα σφαιρικά καπέλα φωτιστικών, γνωστά ως saucer lamps. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησε πλαστικό υλικό ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και κατασκεύασε κρεμαστά φωτιστικά που μοιάζουν με φαναράκια, αλλά,όχι από χαρτί. Τα φωτιστικά αυτά δίνουν ένα γλυκό χρώμα στο χώρο και είναι πολύ οικονομικά.

Ο Gino Sarfatti, τη δεκαετία του 1950, επηρεασμένος από τον πρώτο δορυφόρο κατασκεύασε κρεμαστά φωτιστικά που προσομοίαζαν σε δορυφόρους του διαστήματος και τα ονόμασε Sputnik.Τα μοντέρνα αυτά φωτιστικά έχουν την ιδιότητα να στέλνουν το φως σε διαφορετικές κατευθύνσεις όντας ταυτόχρονα λιτά και πρακτικά. Σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο καθιστικό σύγχρονων σπιτιών.

Άλλος ένας σχεδιαστής που αξίζει αναφορά είναι ο Achille Castiglioni. O Castiglioni κατασκεύασε ένα φωτιστικό δαπέδου με πολύ μεγάλο καπέλο και βραχίονα σε μορφή αψίδας. Στόχος του ήταν να μπορέσει φέρει ένα μεγάλο φωτιστικό καπέλο σε όποιο μέρος του δωματίου χρειαζόταν, ακόμα και στο πιο δυσπρόσιτο, χωρίς να χρειάζεται ένα καλώδιο που θα στερεώνεται στους τοίχους και θα κρέμεται μέσα στο δωμάτιο. Φυσικά, για να πετύχει την ευστάθεια του φωτιστικού, χρησιμοποίησε μια πολύ βαριά βάση.

gino sarfatti φωτιστικό

george nelson φωτιστικά

George Carwardine φωτιστικά

achille castiglioni φωτιστικά

Raimond Puts φωτιστικά

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.