Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Office Lighting Parameters  
Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2004
 


Οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπʼόψιν μας όταν πραγματοποιούμε μελέτη για ένα χώρο γραφείων.

Οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπʼόψιν μας όταν πραγματοποιούμε μελέτη για ένα χώρο γραφείων, είναι η ποσότητα φωτισμού που εισπράττουμε πάνω σε μία επιφάνεια (lux), η θάμβωση που προκαλούν τα φωτιστικά σώματα, η απορροφητικότητα των επιφανειών, τα χρώματα και τέλος αλλά πολύ σημαντικό, η αισθητική που θέλουμε να διαμορφώσουμε.
O designer, για να παρουσιάσει ένα σωστό αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνυπολογίσει όλα αυτά τα στοιχεία διαμορφώνοντας την τελική εικόνα στο μυαλό του.

Θα θέλαμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα για τις παραμέτρους που αναφέραμε, ώστε να γίνει αντιληπτό το πως και γιατί διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο φωτισμός των χώρων εργασίας είναι μία δύσκολη υπόθεση και ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Μεγάλη ποσότητα φωτισμού δηλαδή περισσότερο από 500 lux, προκαλεί ξεθώριασμα στα χρώματα της οθόνης του υπολογιστή με αποτέλεσμα του να μην βλέπουμε σωστά. Επίσης αντανακλά πάνω στις κόλλες χαρτιού που μελετάμε κουράζοντας τα μάτια μας.
Από την άλλη μεριά οι σχεδιαστές (graphic designers), απαιτούν αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες για να μπορούν να εργαστούν, που αγγίζουν τα 1500 lux!
Πάντως χώροι όπως meeting-room, reception και διάδρομοι, δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση πάνω από 250 lux.

Κανονικά θα έπρεπε να υπολογίζεται ακόμα και η ηλικία των εργαζομένων από τον μελετητή φωτισμού, διότι ένας άνθρωπος 55 χρονών, εκ των πραγμάτων χρειάζεται σχεδόν την διπλάσια ποσότητα φωτισμού από έναν 25 χρονών. Και αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου ο κερατοειδής χιτών πυκνώνει και κιτρινίζει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ένταση του φωτός που φτάνει στο οπτικό μας νεύρο.

Στους χώρους εργασίας, θα πρέπει όσο είναι δυνατό να διατηρούμε flat φωτισμό, με την μέγιστη αυξομείωση να μην ξεπερνάει το 20%! Και αυτό όπως είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο μας, γιατί η μεταβολή στην ποσότητα φωτισμού κουράζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο που μονίμως προσπαθεί να προσαρμοστεί.

Στο επόμενο άρθρο μας (29/6/2004), θα συνεχίσουμε την αναφορά σχετικά με τις παραμέτρους που δεν σχολιάσαμε.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.