Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Led Strip Lights for dummies  
Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2010
 

Είδη, δυνατότητες και εφαρμογές των ταινιών led στο χώρο μας.

Η τεχνολογία των LEDs βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά το φωτισμό την τελευταία δεκαετία.

Οι χρήσεις τους είναι πάμπολλες και όπως αναφέρουμε συχνά μέσω του flashlight.gr αξιοποιούνται σε ακόμα περισσότερες εφαρμογές της καθημερινότητας μας.

Το υλικό στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα είναι μια «εύκαμπτη πλακέτα» σε μορφή ταινίας, η οποία έχει κάθε ένα εκατοστό ένα στοιχείο με τρία led, κόκκινο, πράσινο και μπλε (Red, Green, Blue), τα λεγόμενα RGB που κυκλοφορούνε στην αγορά.

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολλούς τύπους ταινιών led, σε διάφορες ποιότητες, βαθμούς στεγανότητας (για χρήση και σε εξωτερικούς χώρους), watt (ισχύ) και κατʼ επέκταση κόστους. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που διαθέτουν ταινίες, με τιμές από 18 έως και 150? το μέτρο.

Η ισχύς της συγκεκριμένης ταινίας που μας παρείχε η εταιρία ELEKTROMELETI, ανέρχεται στα 14,5w / m.

Για να ανάψει μια ταινία led χρειάζεται ένα τροφοδοτικό. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις μας στην εφαρμογή, τόσο πιο σύνθετο και ακριβό τροφοδοτικό σύστημα απαιτείται. Ένα led που λειτουργεί με τάση 12V, θεωρητικά θα αρκούσε ένας απλός δωδεκάβολτος μετασχηματιστής για να το ανάψει. Εφόσον θέλουμε όμως να αυξομειώνουμε την ένταση, ή να δημιουργήσουμε σκηνές με χρωματικούς συνδυασμούς, χρειαζόμαστε μια πιο σύνθετη συσκευή η οποία θα ελέγξει το σύστημα μας.

Το συγκεκριμένο τροφοδοτικό που έχουμε λειτουργεί με πρωτόκολλο επικοινωνίας DMX και μπορεί να χειριστεί έως 6 κανάλια των 30W. Με πιο απλά λόγια, θα μπορούσαμε στο σπίτι μας να χειριστούμε διαφορετικά το φωτισμό με led που έχουμε δημιουργήσει σε 6 διαφορετικά δωμάτια.

Κατʼ επέκταση ένα τροφοδοτικό σαν αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να το διαχειριστούμε από το μπροστινό του panel, ή να το συνδέσουμε με μια κονσόλα dmx η οποία θα κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Τύπο κονσόλων dmx υπάρχουν πάρα πολλοί στο εμπόριο, άλλα χρησιμεύουν πρακτικά σε άλλους χώρους και όχι σε σπίτια (πχ. Χώρους διασκέδασης κτλ.). Για οικιακή χρήση υπάρχουν χειριστήρια όπως τα ακόλουθα στη φωτογραφία, τα οποία ενσωματώνονται στον τοίχο σαν κανονικοί διακόπτες και μας δίνουνε το περιθώριο να ελέγξουμε τα χρώματα και τους χρόνους εναλλαγής όπως επιθυμούμε.

Σε ακόμα ακριβότερες λύσεις άλλων πρωτοκόλλων όπως το DALI, τοποθετούνται οθόνες touch screen, μέσω των οποίων προγραμματίζεται και αυτοματοποιείται ο φωτισμός, άλλα και οποιαδήποτε άλλη υποστηριζόμενη ηλεκτρική ή ηλεκτρονική μας συσκευή.

Οι ταινίες led λόγω του μικρού τους όγκου, μπορούν να κρυφτούν οπουδήποτε και να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε όμορφα οπτικά εφέ μέσα στο χώρο μας.

Όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άλλα άρθρα, η διάρκεια ζωής των led ανέρχεται περίπου στις 100.000 ώρες. Γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε όμορφες σκηνές με πολύ χαμηλή κατανάλωση, που σίγουρα δεν θα σβήσουν πριν τις βαρεθούμε.

Στο ακόλουθο video τοποθετήσαμε πολύ πρόχειρα την ταινία μας σε δύο σημεία, για να σας δείξουμε πως πολύ εύκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές σκηνές σε διαφορετικές γωνίες ενός σπιτιού.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.