Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
LED & Σχεδιασμός φωτισμού  
Δημοσίευση: 26 Οκτωβρίου 2009
 

Πολλά τα πλεονεκτήματα, άλλα τo μέγεθος μετράει...

Υπάρχει μια λέξη που περιγράφει την ανάπτυξη της τεχνολογίας των LED κατάλληλα: ΤΑΧΥΤΑΤΑ.

Η πρόοδος της τεχνολογίας των LED σήμερα, θυμίζει το γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης των επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών τη δεκαετία του '80. Κάθε έξι μήνες, οι κατασκευαστές παρουσιάζουν στην αγορά νέες γενιές.

Τα LED πρόκειται να γίνουν η σημαντικότερη πηγή φωτός μέσα στα επόμενα χρόνια, επιφέροντας ριζικές αλλαγές στο φωτισμό. Όπως έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές φωτισμού, όπως η εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, τα πολύ χαμηλά κόστη συντήρησης, η επιλογή χρωμάτων και η χαμηλή παραγωγή θερμότητας. Κάτι το οποίο δεν έχει αναφερθεί γενικότερα και το επισήμανε ένα άρθρο το οποίο διαβάσαμε στο τελευταίο περιοδικό της εταιρίας XAL, είναι η ευελιξία που παρέχει στο σχεδιασμό φωτισμού το μέγεθος τους.

Μπορεί το κύριο όφελος που προβάλλεται αυτά τα χρόνια να εστιάζεται στην ενεργειακή αποδοτικότητά τους, άλλα το μέγεθος τους είναι αυτό που ανοίγει νέους δρόμους στο σχεδιασμό φωτισμού, με νέα δεδομένα και καινούριες εφαρμογές.

Το μέγεθος ενός LED, παρέχει εξαιρετική εξοικονόμηση χώρου. Ο φωτισμός πλέον, μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στα έπιπλα, στα ράφια, σε μικρές εσοχές, σε μέρη που μερικά χρόνια πριν θα αποτελούσε «επιστημονική φαντασία» κάτι τέτοιο.

Ο φωτισμός σήμερα γίνεται πιο ατμοσφαιρικός κρύβοντας τις πηγές στο χώρο, δίνοντας την αίσθηση ότι πηγάζει απʼ το πουθενά, παρέχοντας εντυπωσιακά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Παύει πλέον να καλύπτει βασικές ανάγκες και μετατρέπεται σε παιχνίδι στα χέρια των σχεδιαστών, που το μόνο όριο το θέτει η ίδια τους η φαντασία όσον αφορά το τι μπορείς να δημιουργήσεις μέσα στο χώρο.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η τεχνολογία των LED, βρίσκεται στην εφηβική της ηλικία, γεγονός που μας κάνει να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη.

CARTEL (Restaurant - Dance place), Greece
Lighting Designer: Δημήτρης Νασίκας
Σύστημα: RGB LED system, Tridonic Atco
RYSER (Optical Store), Switzerland
Photo: Uwe Spoering, Cologne
Lighting Designer: Heikaus, Mundelsheim
Σύστημα: NANO Power LED system, XAL

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.