Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Critical Office Lighting 2  
Δημοσίευση: 29 Ιουνίου 2004
 


Η συνέχεια της επεξήγησης των παραμέτρων που θα πρέπει να υπολογίζουμε όταν πραγματοποιούμε μελέτη για ένα χώρο γραφείων.

Θάμβωση είναι η ενοχλητική λάμψη η πηγάζει από τις φωτεινές πηγές του χώρου και εισπράττουνε τα μάτια μας κάνοντας μας να νιώθουμε δυσφορία. Άμεσα από τα φωτιστικά σώματα, ή έμμεσα από αντανακλάσεις πάνω σε monitor, γυαλιστερές επιφάνειες και αντικείμενα. Η θάμβωση γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο, άλλα επίσημα δεν είναι μετρήσιμη και δεν έχει οριστεί.

Για να ελέγξουμε το αρνητικό αυτό φαινόμενο, οι επιλογές που έχουμε είναι :

- Να χρησιμοποιήσουμε φωτιστικά σώματα με καθρέπτες με βάθος ώστε να αποφεύγεται η οπτική επαφή με τους λαμπτήρες.
- Να χρησιμοποιήσουμε συστήματα έμμεσου φωτισμού.
- Να κατανέμουμε έτσι τα σώματα στον χώρο, ώστε οι θέσεις των εργαζομένων να μην αντιμετωπίζουν το φαινόμενο αυτό.
- Να πραγματοποιήσουμε την μελέτη του χώρου με ένα πρόγραμμα VPC (visual comfort probability) στον υπολογιστή μας. Αυτό μπορεί να γίνει σε περίπτωση που θα συνεργαστείτε με εταιρία η οποία έχει προχωρήσει σε φωτομετρήσεις των σωμάτων που παράγει. Στα προγράμματα αυτά, σχεδιάζεται τρισδιάστατα ο χώρος με όλο τον εξοπλισμό του, τα χρώματα και τους βαθμούς ανάκλασης των επιφανειών, οπότε ξέροντας την λάμψη η οποία πηγάζει από τα φώτα, υπολογίζουν κατά προσέγγιση και μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η τοποθέτηση στον χώρο ανοιχτόχρωμων και γυαλιστερών επίπλων είναι κάτι που θέλει συζήτηση. Οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα διίστανται. Από τη μία μεριά προτείνεται η χρήση αυτή, λόγω του ότι οι ανακλάσεις του φωτός πάνω στα αντικείμενα προκαλεί την αίσθηση ενός ομοιόμορφου φωτισμού στον χώρο με μικρές αυξομειώσεις, απαιτώντας μικρότερες ποσότητες φωτισμού από τα σώματα οπότε συνεπάγεται και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

H άλλη άποψη λέει ότι πρέπει να αποφεύγουμε την χρήση αυτή και να επιλέγουμε απορροφητικά υλικά, διότι οι ανακλάσεις πάνω στις επιφάνειες κουράζουν και ότι για να δώσουμε την σωστή αίσθηση φωτισμού του χώρου πρέπει να φωτίζουμε τοίχους και άλλες τέτοιες επιφάνειες από την οροφή, δηλαδή σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιούμε κάθετο φωτισμό.

Ο τύπος και η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτή τη στιγμή στους χώρους εργασίας, είναι φθορίου στους 3500 βαθμούς Kelvin. Λαμπτήρες με 3000 Κ χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, ή θα γίνει ανάμειξη με λάμπες πυράκτωσης ή ιωδίου που σημαίνει ότι θέλουμε να διατηρήσουμε ζεστή αίσθηση στον χώρο.

Είναι γεγονός, ότι ο φωτισμός γραφείων όπως έχουμε αναφερθεί σε αυτόν στα τρία άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει, αισθητικά είναι μάλλον αδιάφορος. Σε ποιόν από εμάς αρέσει ο flat φωτισμός, χωρίς οπτικά εφέ μέσα στον χώρο ;; Μάλλον σε κανένα…
Οπότε σίγουρα συνίσταται η χρήση διακοσμητικών φωτιστικών σωμάτων τα οποία υπάρχουν σε πληθώρα από τις εταιρίες για να δημιουργήσουμε και να βάλουμε τις προσωπικές μας πινελιές στον χώρο. Απλά με μέτρο και συνυπολογίζοντας και όσα έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.