Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Μετά τα LED έρχονται τα OLED!  
Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2007
 


Η ημέρα που οι κουρτίνες, οι ταπετσαρίες, οι τοίχοι και οι ντουλάπες μας θα εκπέμπουν φως, δεν είναι καθόλου μακριά, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Το μέλλον στον χώρο του φωτισμού ακούει στο όνομα OLED και πρόκειται για την εξέλιξη των ήδη γνωστών μας LED.

Θέλετε να φωτίσετε έναν τοίχο ή ένα έπιπλο χωρίς ιδιαίτερα μερεμέτια και περιττό κόπο; Υπομονή και σε έναν περίπου χρόνο, η τεχνολογία έρχεται να σας δώσει τη λύση που δεν είναι άλλη από τα OLED (Organic Light-Emitting Diodes).

Οι…απόγονοι των σημερινών LED υπόσχονται να φωτίσουν επιφάνειες που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ακατόρθωτο να φωτιστούν, όπως τοίχους, ταβάνια, ντουλάπες ακόμη και κουρτίνες!

Και εγένετο…OLED!
Τα OLED, οι οργανικές φωτοδίοδοι, όπως ονομάζονται, είναι το αποτέλεσμα ενός φιλόδοξου σχεδίου 24 εταίρων από 8 χώρες με την ονομασία OLLA. Ο επικεφαλής εφαρμοσμένης φωτοφυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης και πρόεδρος της εταιρείας Novaled, που αναπτύσσει αυτή την τεχνολογία, δρ. Καρλ Λέο, εξήγησε πως τα OLED αποτελούνται από οργανικές ύλες, όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο.

Ο δρ. Λέο, διευκρίνισε, ότι ο βασικός στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία μιας επίπεδης πηγής φωτός με υψηλή απόδοση αλλά και μεγάλο βαθμό ευκαμψίας.

OLED-LED: σημειώσατε 1-0!
Τα LED επειδή είναι κατασκευασμένα από ανόργανα υλικά, δεν παράγουν αρκετό φως, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους χώρους και να καλύψουν ευρύτερες επιφάνειες.

Τα OLED, από την άλλη, παράγουν ισχυρό φως χάρη στα οργανικά υλικά τους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να φωτίσουν μεγάλες επιφάνειες και μάλιστα με ελάχιστο κόστος.

Υπολογίζεται, ότι τα OLED είναι κατά 50% αποδοτικότερα από τις υπάρχουσες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ πέρα από οικονομικά είναι και ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον. Όλα τα ρεκόρ φαίνεται πως σπάει το OLED, αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ του είναι η διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Novaled, το κόκκινο OLED, αποδείχθηκε πως μπορεί να λειτουργήσει έως και 1.000.000 ώρες, αριθμός που μεταφράζεται σε 100 χρόνια ζωής!

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την υψηλή απόδοση κινούμενων εικόνων των OLED, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε οθόνες τηλεοράσεων ή υπολογιστών. Ήδη, η Sony, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της πρώτης OLED τηλεόρασης στον κόσμο με την ονομασία XEL-1, με οθόνη 11 ιντσών, πάχος οθόνης 3 χιλιοστά (όσο ένα νόμισμα) και κόστος 1.200 ευρώ.

Το φως και το design
Θερμό ενδιαφέρον για την τεχνολογία των OLED, δεν δείχνουν μόνο οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών αλλά και οι σύγχρονοι designers. Με την υπόσχεση, ότι το OLED θα μπορεί να «ζωντανέψει» με το φως του οποιαδήποτε επιφάνεια (έπιπλο, τοίχο, κουρτίνα κ.α.), οι απανταχού designers αναμένουν με ανυπομονησία την έλευση των πρώτων OLED στην αγορά για να δημιουργήσουν νέες φόρμες βασισμένες στο φως.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, η έλευση του OLED στην καθημερινότητά μας, αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω καθώς ανοίγονται εκατοντάδες νέοι δρόμοι, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στο design γενικότερα.

Οι ερευνητές, υπόσχονται μέσα στο 2009, να παρουσιάσουν στην αγορά τα νέα OLED που θα δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα στον καταναλωτή να τους αλλάζει χρώμα, σχέδιο ή ένταση, μετατρέποντας την ταπετσαρία ή τις κουρτίνες του σπιτιού τους, σʼ ένα «ζωντανό» έκθεμα με πρωταγωνιστή το φως!

Συγγραφή & Επιμέλεια: Λιλή Καρακώστα

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.