Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Πόσο πράσινα είναι τα LEDs τελικά;;;  
Δημοσίευση: 25 Μαΐου 2010
 

Ανάλυση των συνολικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των LED κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους, συγκρινόμενα με άλλες πηγές φωτισμού.

Μεγάλο μέρος της αγοράς φωτισμού στράφηκε γρήγορα στην προώθηση των ενεργειακά αποδοτικότερων λυχνιών LED, βασιζόμενη περισσότερο στην διαίσθηση παρά σε επιστημονικές διαπιστώσεις.

Έτσι υπήρξε η ανάγκη να αναλυθούν οι συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας λυχνίας LED κατά την διάρκεια ολόκληρης της ζωής της συγκρινόμενη με άλλες πηγές φωτισμού. Μιας και η κατανάλωση ενέργειας μιας πηγής φωτός - ενώ αυτό βρίσκεται σε χρήση - είναι απλώς ένα κομμάτι του ενεργειακού της ίχνους.

Έπρεπε να μελετηθούν η παραγωγή και χρήση των λαμπτήρων LED, να αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνυπολογίζοντας όλα τα σταδία του κύκλου ζωής τους, - πρώτη ύλη, παραγωγή, κατασκευή και συναρμολόγηση, μεταφορά και χρήση - και να συγκριθούν τα αποτελέσματα αυτά με εκείνα ενός λαμπτήρα πυρακτώσεως και ενός λαμπτήρα φθορισμού.

Την έρευνα διεξήγαγε η Osram, (τα αποτελέσματα επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο ανάλογο τμήμα της Siemens) και τα συμπεράσματά τελικά δεν είναι τόσο μακριά από την 'διαίσθηση' που διακατείχε τους επαγγελματίες του χώρου.

Η μελέτη κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα:

Η δαπάνη ενέργειας για την παραγωγή μιας λυχνίας LED είναι λιγότερο από 2% της συνολικής κατανάλωσης κατά την διάρκεια της ζωής της. Καταρρίπτεται έτσι η φημολογία ότι για την παρασκευή λαμπτήρων LED χρειάζεται περισσότερη ενέργεια από ότι εξοικονομείται κατά την χρήση τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν περίπου 3,302 κιλοβατώρες, όπου οι φθορισμού και οι LED λαμπτήρες χρησιμοποιούν η καθεμιά λιγότερο από 670 κιλοβατώρες στη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Αυτό μεταφράζεται σε μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 80 τοις εκατό.

Μελλοντικές βελτιώσεις στους λαμπτήρες LED θα μειώσουν περαιτέρω το ενεργειακό ίχνος. Όσο η αποδοτικότητα των λαμπτήρων LED αυξάνεται τόσο υψηλότερη απόδοση Lumen ανά watt θα επιτυγχάνεται.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο του φωτισμού αναμένονται ραγδαίες, καινούργια προϊόντα θα λανσάρονται και άλλα θα βελτιώνονται, αυτό που θα παραμένει διαχρονικά σταθερό πέρα από οτιδήποτε άλλο θα είναι η αισθητική αξία του καλού φωτισμού.

Κείμενο: Γιώργος Κωνσταντινίδης

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.