Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Αντίο... στους Λαμπτήρες Πυράκτωσης  
Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2007
 

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι σε μία δεκαετία θα μπορεί κανείς να βρει τις λάμπες πυράκτωσης μόνο σε μουσεία.

Ειδικοί μελετητές ενέργειας, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και η εταιρία Philips Lighting North America ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι συνεργάζονται προκειμένου να εξαλείψουν το συγκεκριμένο προϊόν φωτισμού από την αγορά της Αμερικής έως το 2016.

Ο τρόπος για να το επιτύχουν αυτό έγκειται στο να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τις λάμπες πυράκτωσης, επιλέγοντας για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους εναλλακτικές που συμβάλλουν στην ορθολογικότερη κι αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας.

Οι εναλλακτικές επιλογές οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας αντικαθιστώντας τις λάμπες πυράκτωσης περιλαμβάνουν:

- λαμπτήρες φθορισμού
- βελτιωμένες λάμπες αλογόνου
- λαμπτήρες πυράκτωσης υψηλής αποτελεσματικότητας
- LED (Light-emitting diodes)

, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν και άλλα προϊόντα φωτισμού τα οποία θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για να καταλάβει κανείς τη συμβολή που μπορεί να έχει η απόσυρση των λαμπτήρων πυράκτωσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, αρκεί να λάβει υπόψη του κάποια ενδεικτικά στοιχεία:

- Αντικαθιστώντας μία λάμπα πυράκτωσης με μία άλλη ενεργειακά αποτελεσματική λάμπα σε κάθε σπίτι των Ηνωμένων πολιτειών, θα εξοικονομηθεί αρκετή ενέργεια για να φωτιστούν 7 εκατομμύρια σπίτια, ενώ οι εκπομπές θα περιορίζονταν στον ίδιο βαθμό που αναλογεί στη μείωση κατά 1 εκατομμύριο του αριθμού των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους.

- Αν αποσυρθούν από την αγορά οι λάμπες πυράκτωσης, μέχρι το 2016 θα μειωθούν τόσο οι εκπομπές ρύπων, όσο αυτές που παράγονται από 80 εγκαταστάσεις ανθρακικής καύσης σε ένα χρόνο.

Σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι του συλλόγου “Alliance to Save Energy” εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια, επισημαίνοντας τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, και λοιπά οφέλη εθνικής ασφάλειας που απορρέουν από τη συγκεκριμένη αλλαγή στην αγορά του φωτισμού: χαμηλότερα κόστη ενέργειας τόσο για τους ιδιώτες, όσο και για τις επιχειρήσεις, περιορισμός της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, περιορισμός της επίδρασης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και εξοικονόμηση στα ενεργειακά αποθέματα των χωρών.

Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που θα καταστήσει δυνατά τα προαναφερθέντα οφέλη θα απαιτηθεί φυσικά και κυβερνητική υποστήριξη.

Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε πότε θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες κινήσεις και στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις μέρες μας, μας καθιστά αισιόδοξους ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η περιβαλλοντική συνείδηση θα οδηγήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις και στην ελληνική αγορά.

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.