Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Οργανικά LEDs  
Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2008
 

Organic Light Emitting Diode
Η εξέλιξη της τεχνολογίας των LED.
(Του Σπύρου Κιτσινέλη)

Στην περίπτωση που το υλικό είναι μια οργανική ένωση, τότε μιλάμε για τα γνωστά OLEDs (Organic Light Emitting Diode). Η οργανική ένωση για να λειτουργήσει βέβαια ως ημιαγωγός πρέπει να έχει μεγάλο αριθμό διπλών δεσμών μεταξύ των ατόμων του άνθρακα οι οποίοι θα εναλλάσσονται με τους μονούς δεσμούς. Η οργανική ένωση θα μπορούσε να είναι ένα μόριο με σχετικά μικρό αριθμό ατόμων, στη κρυσταλλική του μορφή, αλλά και ένα πολυμερές (PLEDs) το οποίο προσφέρει το πλεονέκτημα της ευλυγισίας. Τα οργανικά LEDs προσφέρουν πάντως προ το παρών μικρότερη φωτεινή αποδοτικότητα και μέσο όρο ζωής από τα ανόργανα.


Χημικός τύπος οργανικού μορίου με διπλούς δεσμούς, που χρησιμοποιείται για κατασκευή OLEDs.

Τέτοιου είδους πηγών φωτός προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως μεγάλη σχετικά διάρκεια ζωής (περισσότερες από 100000 ώρες), μεγάλη φυσική αντοχή και κατανάλωση μικρής ισχύος (προς το παρών έχουν μεγαλύτερη φωτεινή αποδοτικότητα από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως) αλλά δεν συνιστάται, προς το παρών τουλάχιστον, η χρησιμοποίηση τους σε εφαρμογές όπου απαιτούνται μεγάλα φωτεινά επίπεδα και σταθερότητα χρώματος ή δείκτη χρωματικής απόδοσης.

Το τέλος ζωής τους εξαρτάται από ελαττώματα στη κρυσταλλική δομή των ημιαγωγών ή της φωσφορίζουσας πούδρας. Η έναυση τους είναι άμεση και το τέλος ζωής σηματοδοτείται από σταδιακή μείωση φωτεινής απόδοσης και δεν είναι ξαφνική όπως συμβαίνει με άλλων ειδών λαμπτήρες. Υπάρχει και εδώ το αντίστοιχο του στραγγαλιστικού πηνίου που βρίσκουμε στους σωλήνες εκκένωσης το οποίο είναι ένας ρυθμιστής έντασης που κρατά τη τάση σε χαμηλή τιμή και μπορεί να λειτουργεί πολλά LEDs συγχρόνως. Σε αντίθεση όμως με τους σωλήνες εκκένωσης, η σχέση τάσης και έντασης ρεύματος για τα LEDs είναι ανάλογη ή αλλιώς θετική.

Στις εφαρμογές γενικού φωτισμού ένα ακόμα μειονέκτημα αυτού του είδους πηγών φωτός είναι ότι κατά τη λειτουργία τους (η οποία απαιτεί συνεχές ρεύμα συγκεκριμένης πόλωσης) μεγάλη ποσότητα θερμότητας δημιουργείται στο υπόλοιπο σώμα του λαμπτήρα και η έλλειψη ενός αποδοτικού τρόπου ελέγχου της αποτρέπει προς το παρών την κατασκευή LEDs μεγάλης ισχύος.

Ενώ η φωτεινή αποδοτικότητα των λαμπτήρων LEDs ξεπερνά αυτή του λαμπτήρα πυράκτωσης, η τιμή αγοράς τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον λαμπτήρα πυράκτωσης. Ως αναφορά στη σύγκριση λαμπτήρων LEDs με τους λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες LEDs είναι μικρότεροι, με μεγαλύτερη αντοχή αλλά δεν έχουν ακόμα τη φωτεινή αποδοτικότητα των λαμπτήρων φθορισμού και έτσι οι λαμπτήρες φθορισμού και ιδιαιτέρα οι λαμπτήρες CFL (Compact Fluorescent Lamps) είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο προτιμώνται από τους καταναλωτές που επιθυμούν φωτισμό με μεγάλη ενεργειακή απόδοση.

Η πτώση της τιμής των λαμπτήρων LEDs και η συνεχιζόμενη βελτίωση της φωτεινής αποδοτικότητας τους θα σημάνουν σίγουρα μια τεράστια αλλαγή στην αγορά φωτισμού αν και ήδη τα LEDs προτιμώνται εκεί που τα υψηλά επίπεδα φωτεινότητας δεν είναι απαραίτητα και λαμβάνονται υπ’ όψη τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρουν όπως μακρά ζωή, αντοχή και έντονα χρώματα (σήμανση και φανάρια κίνησης, ενδείξεις, διακόσμηση, αρχιτεκτονικός φωτισμός, ενδείξεις φρένων αυτοκινήτων και άλλες).


Χρήση LEDs για σήμανση.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.