Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Φωτισμός στον χώρο εργασίας  
Δημοσίευση: 14 Ιουνίου 2004
 Γνωρίζετε ποιοι είναι οι λόγοι που πρέπει να εργαζόμαστε σε ένα αρμονικά και σωστά φωτισμένο περιβάλλον ;

Με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς αν όχι όλοι, περνάμε πάνω από οκτώ ώρες ημερησίως στο γραφείο μας πάνω σε μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πιστεύω ότι όλοι έχετε ακούσει ότι ο φωτισμός του χώρου εργασίας μας, επηρεάζει την αποδοτικότητα μας στην δουλειά. Επίσης πιστεύω ότι σίγουρα θα σας έχουν προτρέψει να μην παρακολουθείτε τηλεόραση στο σκοτάδι, ή αν όχι, να απορήσατε γιατί σας πήρε ο ύπνος και δεν αντέξατε να δείτε όλη την ταινία ;;

Η αλήθεια έγκειται στην αναλογία αντίθεσης του φωτισμού –κοντράστ-. Δηλαδή, το ανθρώπινο μάτι ανταποκρίνεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο φάσμα επιπέδων φωτισμού, άλλα έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ένα και μόνο επίπεδο την φορά.
Πράγμα που σημαίνει ότι όταν εργαζόμαστε στην οθόνη ενός υπολογιστή, ή παρακολουθούμε τηλεόραση σε σκοτεινό περιβάλλον, οι απότομες διακυμάνσεις του επιπέδου φωτισμού που θα εισπράξουν τα μάτια μας, όταν τα πάρουμε από την οθόνη, είναι αυτό που τα καταπονεί αναγκάζοντας τα να προσαρμόζονται συνεχώς με τελική συνέπεια την κούραση του εγκεφάλου μας.

Αυτός είναι ο λόγος ο οποίος πάντα προτείνουνε οι σύμβουλοι φωτισμού, να διατηρούμε τον λεγόμενο flat φωτισμό στον χώρο εργασίας μας, καθώς και να μειώνουμε το brightness του monitor μας, ώστε να υπάρχει ισορροπία στα δύο αυτά επίπεδα.

Το ιδανικό επίπεδο φωτισμού για τους εργασιακούς χώρους, ανέρχεται στο περίπου στα τετρακόσια πενήντα lux, βάση των λεγομένων των συμβούλων φωτισμού και αυτό γιατί λιγότερα lux υπνωτίζουν τον εγκέφαλο, ενώ περισσότερα δημιουργούν αυξημένη εγρήγορση και καταπόνηση.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.