Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Φωτισμός στην... ιστορία  
Δημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2010
 

Μια γρήγορη καταγραφή της εξέλιξης από τις λάμπες αερίου στο σύγχρονο «αστικό τοπίο».

Στην ερώτηση για τον εφευρέτη του λαμπτήρα πυράκτωσης η ιστορία έχει καταγράψει 22 ονόματα πριν τους Joseph Wilson Swan και Thomas Edison. Παρόλο που ο λαμπτήρας του Edison υπερείχε λόγω της αποτελεσματικότητας του, ο Βρετανός Swan κατοχύρωσε την πρώτη του πατέντα το 1878.

Το σπίτι του στο Gateshead στην Αγγλία ήταν το πρώτο παγκοσμίως που φωτίστηκε με ηλεκτρικό λαμπτήρα, ενώ το πρώτο δημόσιο κτίριο που φώτισε η λάμπα του, ήταν το θέατρο Savoy στο Λονδίνο το 1881.

Αν και δεν αξιοποιήθηκε λόγω έλλειψης μέσων η τεχνολογία των λαμπτήρων, το πρώτο αρχιτεκτονικό project φωτισμού καταγράφεται το 1889 στο Παρίσι, όπου τοποθετήθηκαν για τη φωταγώγηση της τότε υψηλότερης κατασκευής στον κόσμο, τον Πύργο του Άιφελ, 10.000 λάμπες αερίου.

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά (το 1917) έκανε την εμφάνιση της η πρώτη εγκατάσταση με κινούμενες κεφαλές, η οποία τοποθετημένη στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης αποτέλεσε τον πρόδρομο για τον μετέπειτα φωτισμό προσόψεων των κτιρίων.

Τα leds που σήμερα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας φωτισμού, εφευρέθηκαν το 1927 από το Ρώσσο Oleg Vladimirovich Losev. Για πολλές δεκαετίες δεν αξιοποιήθηκαν διότι παρήγαγαν αποκλειστικά κόκκινο φως σε πολύ χαμηλή ένταση. Το 1970 εμφανίστηκαν leds με περισσότερα χρώμματα, ενώ η σημαντική εξέλιξη τους ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όπου το συστατικό GaAlAs (gallium aluminum arsenide) συνετέλεσε στην ραγδαία από εκεί και πέρα ανάπτυξη τους.

Επόμενο ορόσημο στην ιστορία αποτέλεσε ο Wind Tower (Πύργος του ανέμου) τo 1986 στην πόλη Yokohama, όπου κατασκευάστηκε το πρώτο διαδραστικό κτίριο που ο φωτισμός του αλληλεπιδρούσε με στοιχεία του περιβάλλοντος όπως ο ήχος και ο άνεμος.

Την ίδια χρονική περίοδο η εταιρία του Rem Koolaas OMA σχεδίασε ένα πρωτοποριακό για την εποχή project, στο “Κέντρο μέσων και τεχνών” της Γερμανικής πόλης Karlsruhe. Το concept περιλάμβανε μια βιντεοπροβολή στην όψη του κτιρίου, η οποία ήταν γεμάτη με LEDs. Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία των σημερινών media - προσόψεων...

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.