Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Φωτισμός σταδίων υψηλής ποιότητας  
Δημοσίευση: 16 Ιουλίου 2007
 Φτιάχνοντας τη σωστή ατμόσφαιρα...

Το Ricoh Arena είναι ένα πολύ γνωστό στάδιο που φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα και μουσικά φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σταδίου που διαθέτει μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού φωτισμού για να εξυπηρετήσει μία εξίσου μεγάλη ποικιλία λειτουργιών και απαιτήσεων, όλες κάτω από τη συντονισμένη λειτουργία του πίνακα ελέγχου «TridonicAtco».

Ποδόσφαιρο και όχι μόνο!
Το Ricoh Arena δεν είναι απλά το σπίτι του Coventry City Football Club. Έχει φιλοξενήσει πολύ μεγάλα συναυλιακά events όπως αυτά των Bon Jovi, U2 και Red Hot Chili Peppers. Από τα εγκαίνιά του τον Αύγουστο του 2005, οι εγκαταστάσεις του έχουν προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Σχεδιασμένο από την «Miller Partnership» της Γλασκόβη, προσφέρει όχι μόνο πρώτης τάξης αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά επίσης και τις αίθουσες «Jaguar Exhibition Halls» που εκτείνονται σε μία περιοχή 6,000 m2, ένα συνεδριακό κέντρο και κέντρο δεξιώσεων 3,000 m2, ένα bistro για 100 άτομα, το Arena fitness club, ένα ξενοδοχείο με 69 κρεβάτια και χώρους parking για 2,000 αυτοκίνητα. Το στάδιο, το οποίο έχει ήδη διακριθεί για την αρχιτεκτονική του, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος φωτισμού συγκεκριμένων λειτουργικοτήτων, που φέρει την υπογραφή και την τεχνογνωσία του Thorn Lighting.

Ο φωτισμός στο συγκεκριμένο χώρο εξασφαλίζει όχι μόνο μία εκπληκτική θέα του σταδίου από το ένα άκρο στο άλλο, αλλά δημιουργεί επίσης μια μοναδική ατμόσφαιρα απόλαυσης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που το Ricoh Arena αποτελεί ένα από τα πιο ελκυστικά στάδια στα Ηνωμένα Βασίλεια, με χωρητικότητα 32,000 ατόμων. 120 προβολείς "Mundial", καθένας από τους οποίους συνδυάζεται με μία μεταλλική λάμπα αλογόνου 2 kW (metal halide lamp) και μαγνητικές αντιστάσεις (magnetic ballasts) OGLI 2000 W 180 της TridonicAtco, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της οβάλ στέγης σε σχήμα μπολ, το οποίο συνεπάγεται ότι δε χρειάζονται επιπλέον «θωράκιση». Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι εναρμονισμένο με τους όρους της EFA, παράγει μία μέση οριζόντια ροή φωτισμού 1,200 lux και μία εξαιρετική ενιαία κάλυψη 0.8, χωρίς να δημιουργούνται περιοχές με σκίαση. Η ακριβής στοίχιση των προβολέων και ο μοναδικός σχεδιασμός των αντανακλαστών περιορίζουν την απώλεια του φωτός στο ελάχιστο, καθιστώντας το σύστημα φωτισμού ιδανικό για αθλητικά και συναυλιακά events.

Κάνοντας το φως να αποδίδει
Για την ασφάλεια των θεατών έχει γίνει εφαρμογή και επιπλέον 1,000 αδιάβροχων φωτεινών πηγών εκτάκτου ανάγκης, τα οποία ασφαλίζονται με IP65 protection και συνδυάζονται με λάμπες φθορισμού T8, καθώς και πίνακες εκτάκτου ανάγκης και συστήματα ελέγχου PC PRO T8 της εταιρίας TridonicAtco. Οι παραπάνω φωτεινές πηγές έχουν εγκατασταθεί κυρίως στο εξωτερικό του κάτω μέρους της στέγης του σταδίου, καθώς και στην αίθουσα, στις σκάλες και κατά μήκος των εξόδων κινδύνου.

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά φωτεινές πηγές εσωτερικού χώρου για εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε οι διάδρομοι και οι χώροι αυξημένης κίνησης έχουν συνεχώς φως. Downlights , με λαμπτήρες φθορισμού 26 W TC-D και ένα σύστημα ελέγχου EC 18 LC502K, παρέχουν το γενικό φωτισμό για τις ανάγκες του σταδίου. Σε συνδυασμό με το άμεσο και έμμεσο φως από wallwashers με μεταλλικές λάμπες αλογόνου 150 W και μαγνητικές αντιστάσεις OMBIS 150 PB 503W δημιουργούνται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα εφέ φωτισμού.

Αξιοσημείωτα είναι ακόμη τα 100 μέτρα των ψυχρών καθοδικών λυχνιών της εταιρίας Kemps Neon Ltd., οι οποίες παράγουν φως με μία χρωματική θερμότητα 4000 K. Αυτές οι λυχνίες έχουν εγκατασταθεί στις δύο κύριες σκάλες του ισογείου και στο φωτισμό του πρώτου ορόφου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν επιτευχθεί όχι απλά πρακτικές λύσεις φωτισμού, αλλά λύσεις εξαιρετικής αισθητικής.

Επιπλέον, η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στο χώρο του ξενοδοχείου είναι εξαιρετική, δεδομένου ότι οι κρεβατοκάμαρες μπορούν να μετατραπούν σε σουίτες φιλοξενίας μοναδικού στυλ για τις ανάγκες των events που φιλοξενούνται στο στάδιο. Η εκπληκτική ατμόσφαιρα δημιουργείται από ένα συνδυασμό downlight φωτιστικών εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι εξοπλισμένα με 2 λάμπες φθορισμού 26 W TC-D, συστήματα ελέγχου EC 18 LC502K control gear και εκατοντάδες downlights αλογόνου χαμηλής τάσης.

Όλος αυτός ο περίπλοκος εξοπλισμός φωτισμού συνδυάζεται και ελέγχεται αποδοτικά και με ασφάλεια από τον πίνακα ελέγχου της TridonicAtco.

Στοιχεία του έργου:
Ιδιοκτησία: Coventry City Football Club
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Miller Partnership
Φωτισμός: Thorn Lighting
Πίνακας Ελέγχοτ: TridonicAtco

Πηγή: TridonicAtco website

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.