Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Άρθρα / Τεχνολογίες
 
Φθορισμός vs Πυράκτωση  
Δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2010
 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής, όσον αφορά το θέμα κατάργησης των λαμπτήρων πυρακτώσεως και την αντικατάστασή τους από συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής:

Η αναλογία όσον αφορά τα Watt μεταξύ των λαμπτήρων φθορισμού έναντι της πυράκτωσης, είναι 1:4 και όχι 1:5 που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές.

Για οικιακή χρήση συνίστανται λαμπτήρες Warm-White (ζεστό χρώμα, ελαφρώς υποκίτρινο) αντί του Day-light ή Cool-white (κρύο χρώμα με ελαφρά μπλε χροιά).

Οι λαμπτήρες πρέπει να έχουν διπλό περίβλημα ώστε να προστατεύονται οι σωλήνες που παράγουν το φως.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας φθορισμού, πρέπει να ανακυκλώνονται οπωσδήποτε διότι ο υδράργυρος που περιέχουν είναι εξαιρετικά τοξικός. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία καθιστά υποχρεωτική την ανακύκλωση τουλάχιστον του 80% των λαμπτήρων αυτών.

Οι καταναλωτές πρέπει να ζητάνε πιστοποιημένα προϊόντα που παρέχουν εγγυήσεις για τη φωτεινή απόδοση, την ασφάλεια του χρήστη και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Τι οφείλει να κάνει η πολιτεία:

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός επιβάλει όρια για τη φωτεινή απόδοση, την εκπομπή ακτινοβολίας, την εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας, το χρόνο ζωής και την περιεκτικότητα των λαμπτήρων σε υδράργυρο.

Πρέπει λοιπόν να συσταθεί ο υποχρεωτικός για όλες τις χώρες της Ε.Ε. φορέας ελέγχου της αγοράς, ο οποίος θα ελέγχει τη συμμόρφωση όλων των εισαγομένων λαμπτήρων και θα προστατεύει το συμφέρον, την υγεία και ασφάλεια του πολίτη, καθώς και το περιβάλλον.

Οφέλη για τον καταναλωτή:

Βάσει των στατιστικών αποτελεσμάτων της Ε.Ε., η εξοικονόμηση στη συνολική κατανάλωση ενέργειας μιας κατοικίας με τους συγκεκριμένου τύπου λαμπτήρες ανέρχεται στο 5%. Δηλαδή το όφελος ανά έτος, ανά κατοικία είναι περίπου 50?.

Επίσης ο καταναλωτής έχει όφελος ?60 για κάθε ένα λαμπτήρα CFL που αγοράζει, λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης αλλά και της πολύ μεγαλύτερης διάρκειας ζωής του που είναι 6-10 χρόνια, έναντι των 1-2 χρόνων του λαμπτήρα πυράκτωσης.

Οφέλη για τις χώρες της Ε.Ε.:

Αναλογικά και τα οφέλη για τις χώρες της Ε.Ε. ένωσης είναι πολύ μεγάλα. Κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται 40 TWh (40 δισεκατομμύρια kWh), ενώ θα έχουμε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους ανά έτος.

Το οικονομικό όφελος για τα κράτη μέλη θα ανέλθει στα 5-10 δισεκατομμύρια Ευρώ ανά έτος (Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοικίες στην Ε.Ε. > 800 δισεκατομμύρια kWh).

Κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον:

Οι λαμπτήρες CFL πρέπει να έχουν maximum 5 mg υδραργύρου ή 4 mg για να λάβουν την οικολογική σήμανση. Για να καταλάβετε την αναλογία, στο αμάλγαμα σφραγίσματος δοντιού τοποθετούνται 50 mg υδραργύρου, ενώ στα παλιά υδραργυρικά θερμόμετρα 500 mg!

Όσον αφορά την υγεία, δεν βρέθηκαν ενδείξεις επιβλαβών επιδράσεων από υπεριώδη ακτινοβολία ή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Του κ. Φραγκίσκου Τοπαλή
Υπεύθυνος καθηγητής του εργαστηρίου φωτοτεχνίας, σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.