Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Ενημέρωση / Νέα
 
Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να βάλω LEDs στο σπίτι μου;  
Δημοσίευση: 25 Μαΐου 2010
 

80% λιγότερη ενεργεία από μια κοινή λυχνία πυρακτώσεως και διάρκεια έως και 25.000 ώρες.

Οι νέες εξελίξεις στον κλάδο αυξάνουν σημαντικά τις προοπτικές ολοκληρωτικής αντικατάστασης των σημερινών ηλεκτρικών λαμπτήρων πυρακτώσεως με συσκευές LEDs ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης.

Δύο από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστές της εν λόγω βιομηχανίας, η Osram Sylvania και η Philips, σχεδιάζουν να διαθέσουν στην αγορά κατά την διάρκεια αυτού του έτους λαμπτήρες LEDs που μπορούν να αντικαταστήσουν την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη λυχνία πυρακτώσεως από όλους μας, αυτή των 60 watt.

Η General Electric θα διαθέσει LED που ισοδυναμεί με 40 watt φέτος, αλλά δεν θα έχει έτοιμη ακόμα αυτή των 60 watt μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Τα κίνητρα εξέλιξης προς την αυτήν την κατεύθυνση δίνει η νέα αμερικάνικη ομοσπονδιακή νομοθεσία που θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2012 και θα απαιτεί οι νέοι λαμπτήρες να είναι 30% πιο αποδοτικοί από τους σημερινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Η Osram Ultra και η Philips EnduraLED, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα το τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα καταναλώνουν μόνο 12 Watt για να αποδώσουν όσο ένας πυρακτώσεως των 60 watt, ενώ θα μοιάζουν περισσότερο τόσο στην σχεδίαση, όσο και στο βάρος.

Οι λυχνίες LED χρησιμοποιούν 80% λιγότερη ενεργεία από μια κοινή λυχνία πυρακτώσεως και διαρκούν έως και 25.000 ώρες, συγκρινόμενες με τις 2.000 ώρες της πυρακτώσεως και τις 8.000 ενός λαμπτήρα φθορισμού. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με 17 χρόνια, εάν η λυχνία ανάβει τέσσερις ώρες την ημέρα.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες θέλουν να ξεκινήσουν την πώληση των νέων λαμπτήρων αποφεύγοντας τα λάθη που έγιναν κατά την διάθεση των πρώτων προϊόντων φθορισμού, τα οποία μας φώτιζαν με σκληρό λευκό φως και είχαν σύντομη ζωή, ενώ περιείχαν επίσης και μικρές ποσότητες υδραργύρου.

Τώρα ισχυρίζονται ότι - σε αντίθεση με τα προϊόντα φθορισμού - τα νέα LED μιμούνται απολυτά τις τυπικές λυχνίες πυρακτώσεως. Είναι ρυθμιζόμενες ως προς την ένταση, δημιουργούν φως προς όλες τις κατευθύνσεις, εμφανίζουν σχεδόν την ίδια αίσθηση ζεστασιάς και έχουν εύρος χρωμάτων σαν αυτό των λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Όσο για τις τιμές, η GE αναμένει την ισοδύναμη των 40-watt να κοστίζει 40 με 50 $, ενώ τόσο η Osram Sylvania όσο και η Philips πιστεύουν ότι οι αρχικές λιανικές τιμές θα κυμαίνονται περίπου στα 60$. Οι τρεις μεγάλες εταιρείες υπόσχονται πως μέσα από βοηθητικά προγράμματα εξέλιξης θα προσφέρουν στο μέλλον νέες μειωμένες τιμές.

Πηγή: The New York Times
Κείμενο: Γιώργος Κωνσταντινίδης

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.