Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Ενημέρωση / Εκθέσεις
 
Feedback από Μόσχα  
Δημοσίευση: 21 Νοεμβρίου 2011
 

Με αυξημένη προσέλευση και ενισχυμένη την παρουσία ελληνικών εταιριών, ολοκληρώθηκε στη Μόσχα η διεθνής έκθεση Interlight 2011.

Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Μesse Frankfurt που είναι ο διοργανωτής της έκθεσης, τα περιθώρια αστοχίας είναι σίγουρα περιορισμένα. Σε συνδυασμό και με το γεγονός του ότι απευθύνεται στις αγορές αναπτυσσόμενων κρατών όπως η Ρωσία και οι γειτονικές σε αυτή χώρες, καθιστούν την Interlight ως ένα από τα «δυνατά» events σε επίπεδο εμπορικού ενδιαφέροντος.

Από άποψη τεχνολογικής και σχεδιαστικής καινοτομίας, η Interlight 2011 δεν είχε να προσφέρει φοβερά πράγματα στο μάτι του επαγγελματία. Μιλάμε λοιπόν για μία έκθεση για traders που θέλουν να δημιουργήσουν ή να διευρύνουν το δίκτυο τους στη Ρωσία και γενικότερα στη βορειοανατολική ευρώπη.

Ποία είναι όμως η ανατομία της Ρώσικης αγοράς σήμερα;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρέπει πρώτα να δει κανείς την ανατομία της Ρώσικης κοινωνίας. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής είναι η έννοια της ανομοιογένειας. Σε επίπεδο οικονομικό ανομοιογένεια ίσον ανισότητα και η οικονομική ανισότητα δημιουργεί αγορές δύο ταχυτήτων ποιοτικά και κοστολογικά. Από άποψη αισθητικής, η ανομοιογένεια έχει τα αίτια της στην ραγδαία πολιτική αλλαγή που υπόκειται η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Από τη μία, γεννιές που μεγάλωσαν σε ένα εσωστρεφές αλλά ανθρωποκεντρικό καθεστώς και από την άλλη η απόλυτη εκδυτικοποίηση. Αντιφάσεις που γίνονται αντιληπτές πέρα από τις ανθρώπινες ιδιοσυγκρασίες, στα κτίρια, στη διακόσμηση, στην ένδυση και σε ότι διαμορφώνεται από την αισθητική. 

Στο αισθητικό DNA του Ρώσου πάντως σίγουρα υπάρχει η υπερβολή στην πληροφορία που δίνεται μέσα από ένα δημιούργημα. Από την επόχη των ιπποτών μέχρι την τσαρική Ρωσία και τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση, η έκφραση της τέχνης βρίσκει τις ισορροπίες της πέρα από έννοιες όπως χρηστικότητα και λειτουργικότητα, και  “φορτώνεται με τα αποδεικτικά της κυριαρχίας μέσα από την υπερβολή. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνει κάποιος αντικρίζοντας την πανοπλία του Ivan του τρομερου, τις σκαλιστές άμαξες της μεγάλης Αικατερίνης, ή τα διάσημα σταλινικά κτίρια. Αυτό είναι και το σύγχρονο Ρώσικο όνειρο. Η ευημερία και η εκφρασή της μέσα από τη χλιδή.

Έτσι λοιπόν περίτεχνοι πολυέλαιοι Maria Teresa, Murano και Empire style φωτιστικά, έχουν ζήτηση και μάλιστα σε ποιότητες που αφήνουν αρκετό χώρο στους ευρωπαίους κατασκευαστές. Επίσης και στον τεχνικό φωτισμό το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς η κατασκευή στη Ρωσία είναι ακόμα ζωντανή. Η έλλειψη “ενήλικων εργοστασίων” φωτιστικών στη Ρωσία και η ύφεση στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάνει τη Ρωσία μία ελκυστικότατη αγορά για τους ευρωπαίους. Σίγουρα και η διεισδυτικότητα του κινέζικου προϊόντος είναι υψηλή, αλλά ο χώρος τουλάχιστον ακόμα υπάρχει.

Αυτό πιθανόν σκέφτηκαν και οι 7 τολμηροι Έλληνες εκθέτες. Χρέος μας, η έστω και απλή αναφορά αυτών:

• Bright ειδικός φωτισμός
Για τρίτη συνεχή χρονιά η εταιρία αρχιτεκτονικού φωτισμού παρουσίασε τη δουλειά της στη Ρωσική αγορά. Με ενημερωμένο τεχνολογικά κωδικολόγιο, σύγχρονο marketing και διεθνή έργα, η Bright είχε το στήσιμο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρίας.

• Olympia Electronics
Η ελληνική εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας με παλαιά ιστορία εξαγωγών στην Ελλάδα. Πάντα μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις με κάθετη παραγωγική μονάδα στην Κατερίνη η Olympia είναι ένα ζωντανό παράδειγμα εξωστρέφειας.

• Malapetsas lighting
Εργοστάσιο διακοσμητικού φωτιστικού με πλούσια ιστορία και συνέχη παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις αλλά και με τη δική της αυθεντική σχεδιαστική ταυτότητα.

• Zefkilis lighting
Με το νέο αίμα της εταιρίας τα αδέρφια Ζευκιλή συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση στο χώρο του διακοσμητικού φωτιστικού προσθέτοντας μια φρέσκια σχεδιαστική ματιά στην κατασκεύη διακοσμητικού φωτιστικού στην Ελλάδα.

• Technomat S.A.
Η εταιρία ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στη Ρωσική αγορά την πλήρη σειρά της στους λαμπτήρες εξοικονόμισης ενέργειας Eco Power.

• Evik Καρανικόλας
Η εταιρία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από την Αθήνα που αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα του ότι η δεύτερη γεννιά που αναλαμβάνει τα ηνία των εταιριών δεν στερήται ούτε φαντασίας ούτε τόλμης και αντιλαμβάνεται την κρίση σαν πρόκληση.

• Fotodiastasi
Η εταιρία εφαρμογών χριστουγεννιάτικων φώτων που μας έχει συνηθίσει από χρόνια σε συμμετοχές σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού.

Είναι το λιγότερο παρήγορο ότι σε περίοδο κρίσης και σε μία έκθεση που στο παρελθόν μετά βίας υπήρχε ένας έλληνας εκθέτης, να υπάρχει φέτος μία καλή ελληνική παρουσία. Τα συγχαρητήρια εκτός από τους εκθέτες πρέπει να δωθούν και στο γραφείο που αντιπροσωπεύει την Messe Frankfurt στην Ελλάδα για την καλή οργάνωση της ελληνικής αποστολής και την συνεχή υποστίρηξη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης από την επικεφαλή κα Βάγια Παναγιώτου. Το ραντεβού ανανεώνεται για τη μεγάλη έκθεση της Φρανκφούρτης τον Απρίλιο, όπου η ζήτηση από Έλληνες εκθέτες έχει ήδη σπάσει ρεκόρ.

Για το flashlight.gr από τη Μόσχα, Ψυλλιάς Μιλτιάδης (miltiades@flashlight.gr)

 


Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.