Ενημέρωση
Νέα
Εκθέσεις
Δελτία Τύπου
Εκδηλώσεις
Περί Φωτός...
Συνεντεύξεις
Εταιρίες
Εκπαίδευση
Έργα Εταιριών
Ανεξάρτητοι Σχεδιαστές
Εργασίες
Άρθρα
Ιδέες & Λύσεις
Τεχνολογίες
Τεχνο - γνωσία
Περιήγηση
Προϊόντα
Επαγγελματικός
Εσωτερικών Χώρων
Εξωτερικών χώρων
LED
Διακοσμητικά
International Posts
Events
News
 
Διαφημιστικά Banner
φωτιστικά
 
 
Ενημέρωση / Εκθέσεις
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ, Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010  
Δημοσίευση: 05 Ιουνίου 2010
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
9 Ιουνίου 2010 – 25 Ιουλίου 2010

Η Diathlasis AEE, εταιρεία με ηγετική θέση στον χώρο του αρχιτεκτονικού φωτισμού στην Ελλάδα, χορηγεί και επιμελείται το φωτισμό της έκθεσης «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΚΕΛΑΣ, Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010» που οργανώνουν τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και περιλαμβάνει επιλεγμένα έργα και μελέτες μιας διαδρομής πενήντα ετών.

Η επιλογή των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο σχεδιασμός της, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός της μονογραφίας που τη συνοδεύει, έχουν γίνει από τον ίδιο τον αρχιτέκτονα και τους συνεργάτες του. Το συντονισμό εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη είχε η καθηγήτρια κα Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη και την επιμέλεια του φωτισμού η Diathlasis Architectural Lighting. Την επιμέλεια της δίγλωσσης μονογραφίας που συνοδεύει την έκδοση είχε η κα Ραχήλ Καπόν, εκδότες, δε, ήταν οι Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ και το Μουσείο Μπενάκη.

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Βικέλα

Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Το 1955 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, διορίστηκε επιμελητής Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στο Ε.Μ.Π. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως επιμελητής στην έδρα της Οικοδομικής μέχρι το 1962.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

- Μετείχε ενεργά σε αρχιτεκτονικά συνέδρια, πόλη του Μεξικού, Παρίσι, Βελιγράδι, Άμστερνταμ, Σικάγο και Βερολίνο.

- Έχει δώσει διαλέξεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

- Εξελέγη επανειλημμένα μέλος επιτροπών ενασκήσεως αρχιτεκτονικού ελέγχου και επιτροπών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

- Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

- Στα πενήντα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, του έχουν ανατεθεί περισσότερα από 870 έργα κάθε είδους, όπως: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων και κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υψηλά κτήρια (πύργοι), υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, ναοί, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, μαρίνες, αεροδρόμια, ταφικά μνημεία, δημόσιοι σταθμοί αυτοκινήτων, πολυκαταστήματα, δημόσια πάρκα και πλατείες.

- Ασχολήθηκε επίσης με ποικίλα θέματα εσωτερικού χώρου, σʼ αυτά ξεχωρίζουν η Βουλή των Ελλήνων και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

- Έργα του έχουν δημοσιευθεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, μεταξύ άλλων και στους New York Times, καθώς και σε έγκυρα αρχιτεκτονικά περιοδικά, τόσο της Ελλάδος, όσο και της Ευρώπης.

Από το 2000 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών με τον Αλέξη Βικέλα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Έλαβε μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και βραβεύθηκε στους εξής:

1. Νέα πτέρυγα του Υπουργείου Εξωτερικών, Λ. Βασ. Σοφίας και οδός Ακαδημίας, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Π. Μιχαλέα
1ο Βραβείο

2. Κεντρικό κτήριο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου, οδός Κατούνη και πλ. Εμπορίου, Θεσσαλονίκη
1ο Βραβείο

3. Κεντρικό κτήριο Ασφαλιστικής εταιρείας «Φοίνιξ», οδός Σταδίου και Ομήρου, Αθήνα
1ο Βραβείο

4. Κτήριο Γραφείων Εθνικής Τράπεζας, Λ. Βασ. Σοφίας και οδός Πανεπιστημίου, Αθήνα
1ο Βραβείο

5. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, οδός Αμερικής, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Δεκαβάλλα
3ο Βραβείο

6. Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, Κρήτη, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Σκρουμπέλο
3ο Βραβείο

7. Μέγαρο Συμβουλίου της Επικρατείας, οδός Ευελπίδων και Μουστοξύδη, Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Η. Σκρουμπέλο
1ο Βραβείο

ΧΟΡΗΓΟΣ και επιμελητής φωτισμού της έκθεσης:

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

Αναζήτηση
Newsletter
 
 
 
Facebook Group
 
 
Popular Articles
 
 
All rights reserved Copyright © 2004-2010 Όροι Χρήσης Powered by SEO.